4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât mai supraviețuiesc firmele din HORECA?

Cât mai supraviețuiesc firmele din HORECA?

Închise în mod repetat pe perioada pandemiei, firmele din domeniul HORECA se zbat să reziste. Un reprezentant al mediului de afaceri craiovean spune că dacă barurile, restaurantele și cafenelele vor mai fi închise timp de două luni, multe firme din domeniu vor da faliment. Aflați motivele din articolul de mai jos.

Decizia luată peste noapte de autorități de a închide restaurantele, barurile și cafenelele care au spații de servire la interior a produs bulversare în acest domeniu. La primele ore ale dimineții, firmele care aprovizionau domeniul HORECA (hoteluri, baruri, restaurante) nu știau dacă să mai livreze către destinația finală marfa deja comandată. Unii furnizori nu știau dacă HORECA anulează comenzile.


Deocamdată, activitatea HORECA din Craiova este sistată până pe 26 octombrie. Firmele din acest domeniu rezistă două săptămâni. Dar ce se poate întâmpla dacă perioada sistării activității se prelungește și mai mult?

“Dacă se prelungește sistarea activității cu încă două luni, multe firme este posibil să se închidă”

Perioada cât au avut activitate societățile din acest domeniu a fost destul de mică. În acest interval, cererea nu se situase la nivelurile dinainte de pandemie. Astfel că multe astfel de firme nu s-au recapitalizat.


Redactorii GdS au stat de vorbă cu președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduț, legat de situația firmelor din acest sector de activitate. Reprezentantul mediului de afaceri consideră că o prelungire a sistării activității HORECA ar echivala cu falimentul multor firme din acest sector de activitate. Măsurile s-ar extinde și la alte domenii. De exemplu, vor fi afectați furnizorii firmelor din HORECA și industria pe orizontală din domeniul alimentelor, băuturilor, serviciilor conexe.

“Dacă măsurile de întrerupere a activității HORECA vor fi pe termen mai lung, firmele nu vor mai avea de unde să suporte costurile. Dacă aceste măsuri restrictive se vor extinde pe mai mult de două luni, multe firme este posibil să se închidă definitiv. Efectiv, să dea faliment. Aceste firme au mai fost închise în pandemie, iar perioada în care au lucrat în această vară și toamnă a fost insuficientă pentru a-și acoperi toate costurile. Firmele deveniseră dependente de cash-flow. Dar această perioada în care puteau face cash-flow a fost foarte scurtă”, a precizat Gabriel Vlăduț.


Tot ce puteau face aceste firme era să nu se aprovizioneze cu stocuri mari, pentru a nu rămâne cu marfă pe stoc mult timp și cu datorii la furnizori. Alte soluții nu au avut.

Vine sezonul rece. Firmele vor avea costuri mai mari

Președintele CCI Dolj spune că din discuțiile cu anumiți reprezentanți ai unor firme din HORECA reiese că acestea vor avea costuri în creștere, în perioada următoare. Este vorba de faptul că în sezonul rece cresc cheltuielile cu întreținerea clădirilor, cu gazul și electricitatea.

“Unele clădiri trebuie întreținute și trebuie menținută o temperatura optimă. Vor avea de plata căldură, întreținerea. În plus, vor fi și costurile cu angajații. Dacă firmele vor avea activitatea oprită doar două săptămâni, atunci se vor mai putea descurcă cumva cu plata salariilor.

Dar dacă perioada se va prelungi, firmele nu vor avea de unde să găsească resursele necesare pentru plata salariilor. Ceea ce înseamnă că dacă Guvernul nu va interveni cu măsuri efective, vor fi disponibilizări”, a precizat Gabriel Vlăduț.


Președintele CCI Dolj a menționat că, în totalul economiei Doljului, HORECA nu reprezintă un procent semnificativ de firme, ceea ce va face că măsurile să nu afecteze foarte mult întreaga economie a Doljului.


În Dolj existau circa 600 de unități care activau în februarie 2020, în domeniul HORECA, potrivit datelor de la Statistică. Nu se cunoaște numărul exact de salariați, dar se estimează că sunt câteva mii. Totalul salariaților din Dolj este de 147.000, iar numărul de firme active este de circa 25.000.

“Nu vor mai fi reduceri mari de chirii pentru HORECA”

Reprezentantul mediului de afaceri a precizat că, spre deosebire de prima sistare a activității HORECA din primăvară, acum este posibil să nu mai poată fi aplicate reduceri la chirii. În primăvară, unii proprietari au putut diminua chiriile sau alții le-au redus semnificativ. Dar nu toți proprietarii de imobile au acceptat reducerile. Pentru spațiile mai mici s-ar mai putea negocia prețul chiriilor cu proprietarii. De teama de a nu rămâne cu spațiul gol, prin falimentul chiriașului, proprietarii ar putea accepta reducerile de chirii pentru spațiile mici.

“Nu vor mai fi reduceri mari de chirii pentru HORECA. Sau, cel puțin, nu vor mai fi reducri de chirii pentru imobilele mari. Proprietarii de imobile cu suprafețe mari, închiriate către unități HORECA, s-au plâns încă din prima parte a pandemiei că nu pot scădea chiriile, atâta timp cât nu le-au fost diminuate absolut deloc impozitele pe proprietate către Primărie. Cu cât suprafața clădirii este mai mare, cu atât impozitele sunt mai mari. Proprietarii nu au de unde suporta impozitele. De aceea nu vor putea accepta diminuări de chirii”, a explicat Gabriel Vlăduț.


Rămâne de văzut cum va evolua pandemia și ce măsuri care vizează mediul de afaceri se vor mai adopta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS