3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele cu datorii create în pandemie își pot eșalona sumele la ANAF

Firmele cu datorii create în pandemie își pot eșalona sumele la ANAF

Atenție! Cererea de eșalonare poate fi depusă până la data de 15 decembrie. OUG 181/2020 prevede eșalonarea pe o perioada de 12 luni a datoriile către Fisc, create pe perioada stării de urgență și ulterior, pe perioada stării de alertă. Firmele nu trebuie să depună garanții, ca până acum, pentru a beneficia de eșalonare.

Firmele afectate pe perioada pandemiei au posibilitatea să își plătească dările către stat în interval de 12 luni de la data la care solicită și li se acceptă eșalonarea. O ordonanță de urgență le dă dreptul firmelor care au acumulat debite de la debutul pandemiei și până acum să amâne plata acestora și să plătească “în rate” către Fisc.

Concret, potrivit OUG 181/2020, societățile care au acumulat datorii către stat pe perioada stării de urgență și pe perioada stării de alertă, pot cere eșalonarea la plata a acestor datorii pe perioada de un an.


Firmele care au acumulat datorii către ANAF în pandemie trebuie să depună doar o cerere de eșalonare. Cererea se depune la organele ANAF de care aparțin. Dar, atenție! Cererea se poate depune până pe data de 15 decembrie 2020. Reprezentanții firmelor care nu respectă termenul de depunere de 15 decembrie nu mai pot beneficia de prevederile OUG 181. Dacă legislația se modifică pe parcurs, iar termenul de depunere se prelungește, vă vom informa în timp util.

Eșalonări fără garanții

Eșalonarea se face fără că organele ANAF să solicite garanții pentru sumele care se amână la plată, așa cum se solicitau în condițiile de eșalonări clasice, efectuate înainte de pandemie.
De asemenea, pe perioada eșalonării obținută pe OUG 181 scade și dobânda pe fiecare zi de eșalonare. Aceasta va fi de 0,01% pe fiecare zi a eșalonării. Până acum era de 0,02% pe zi.


La Dolj au fost depuse 75 de cereri de eșalonare, până acum, pentru eșalonarea unor sume importante. Valoarea debitelor pentru care firmele care au acumulat datorii în pandemie cer eșalonarea este de 32 de milioane de lei.

Se suspendă sau nu începe executarea silită pe durata eșalonării

Pentru sumele care fac obiectul eșalonării la plată a obligațiilor fiscale nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită. Executarea silita se suspenda de la data comunicării deciziei de eșalonare la plată. În cazul obligațiilor de plată stabilite de alte organe (amenzi), executarea silită se suspendă după comunicarea somației. Persoanele respective (cele cu amenzi) au la dispoziție 180 de zile după comunicarea somației să își achite sumele.


“Odată cu comunicarea deciziei de eșalonare la plată către debitor, organele fiscale comunică, în scris, instituțiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare și/sau terților popriți care dețin/datorează sume de bani debitorului, măsura de suspendare a executării silite prin poprire”, se mai arată în OUG 181/2020, la art. 11, alin. (2).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS