2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-au scumpit benzina și motorina. De ce crește prețul combustibililor la pompă

S-au scumpit benzina și motorina. De ce crește prețul combustibililor la pompă

În ultimele zile, prețul carburanților în benzinării a trecut de 5 lei pe litru sau se situează foarte aproape de pragul de 5 lei pe litru. Explicăm, în continuare, căror factori se datorează scumpirea.

În ultimele zile, craiovenii care și-au alimentat autovehiculele cu carburant au putut să constate o scumpire cu câțiva bani a prețului carburanților. La începutul anului benzina și motorina se situau la prețuri ce variau între 4,85 -4,95 lei pe litru. Pe 19 și 20 ianuarie, prețurile sarisera de 5 lei pe litru la cele mai mari benzinării. GdS a analizat prețurile din piață, luând ca etalon același tip de benzină (cu cifra octanică de 95) și același tip de motorină standard. Miercuri, de exemplu, la benzinăriile Rompetrol, prețul benzinei standard (de 95) era de 5,05 lei pe litru, iar prețul motorinei standard era de 5,07 lei pe litru.


La OMV, prețul benzinei de 95 era de 5,07 lei pe litru. Iar motorina se vindea cu 5,09 lei pe litru. La Petrom benzina costă 4.98 lei, la pompă. Iar motorina avea un preț de 5 lei pe litru.
Majorările prețurilor combustibililor în benzinării se datorează creșteri ușoare a accizei în ianuarie 2021. Dar, mai ales, se datorează faptului că prețul petrolului a început să crească pe piețele internaționale, după ce anul trecut s-a situat la minime istorice.

Cu cât a crescut acciza la carburanți, anul acesta

De la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzină fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri. Această valoare este în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri, cât era în 2020, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Finanţelor.
De asemenea, pentru motorină, acciza a crescut la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.


Aceste majorări au determinat o creştere de 6 bani pe litru, în medie, la preţul benzinei şi motorinei din benzinării.
Taxele aplicate carburanților (acciza şi TVA) reprezintă mai mult de jumătate din preţul final al combustibililor, la pompă. Astfel de calcule au fost realizate de companiile petroliere.
Noile accize se regăsesc deja în prețul carburanților la pompă.

Prețul petrolului s-a menținut foarte scăzut anul trecut. Acum a crescut ușor

Prețul petrolului a fost scăzut anul trecut, pe fondul limitării cererii. Pe piețele internaționale, la finalul anului 2020, petrolul a încheiat anul la un preț de 51 de dolari pe baril. În prima parte a lunii ianuarie 2021, prețul petrolului Brent a crescut ușor la 53,17 dolari pe baril.


Potrivit agenției Reuters, piețele internaționale au reacționat la început de an în privința prețului petrolului ca urmare a presupuselor acțiuni la nivel mondial din perioada următoare, influențate de evoluția pandemiei. În contextul în care pandemia nu s-a încheiat, există temeri pe piețe că în februarie OPEC și alții să limiteze producția de petrol la nivelurile actuale. Aceste temeri au condus, la început de an, la mici creșteri ale prețului petrolului.


Pe Marketwatch.com, prețul petrolului Brent (contracte futures pentru martie 2021) – care este cel mai tranzacționat tip de petrol pe piețe – fusese de 55,99 dolari pe baril, în 19.01,2021. Acesta crescuse la 56,30 dolari pe baril, pe 20.01.2021, la ora amiezei.
Evoluția din ultima perioada a prețului petrolului pe piețele internaționale poate influență treptat prețul carburanților la pompă, în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS