Dacă aveți o firma și nu v-ați putut achita datoriile către stat în pandemie, mare atenție! ANAF a pornit, in forta, acțiunile de executare silită a datoriilor create în pandemie. Fiscul execută silit orice firma cu datorii. Cum este posibil acest lucru? Prin OUG 29/2020 s-au suspendat executările silite treptat pe perioada stării de urgență și a stării de alertă.
Ulterior, prin modificări succesive, termenul de suspendare a executărilor silite a fost prelungit până pe 25 decembrie 2020. Concret, din luna ianuarie 2021, Fiscul poate executa silit datornicii care nu și-au putut achita debitele pe perioada stării de urgență și a stării de alertă. Respectiv, poate executa silit datoriile create in 2020.
Practic, au devenit scadente datoriile acumulate de firme și de persoanele fizice pe toată durata pandemiei. În cazul în care societățile nu și-au putut achita deloc impozitele, taxele și contribuțiile pentru angajați pe perioada pandemiei, acum trebuie sa stie ca acele debite au devenit scadente.
Fiscul trimite, în continuu, somații și titluri executorii
Fiscul doljean a transmis somații și titluri executorii la mii de firme, în luna ianuarie. Luna februarie a debutat cu alte somații și titluri executorii pentru firmele cu datorii. În total, mii de firme sunt somate în această perioada să își plătească dările către stat, iar alte mii se asteapta sa le fie instituite popriri. Din cauza pandemiei, firmele doljene au acumulat datorii către bugetul consolidat al statului in sume de zeci de milioane de lei, în total.
“În anul 2021, la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj au fost transmise 5.405 somații și titluri executorii, pentru suma totală de 55.068.979 lei”, se arată în răspunsul transmis către GdS de șefa administratiei AJFP Dolj, Bogdana Camelia Oprescu.
Unele firme au rămas cu impresia că s-a prelungit termenul de suspendare a executării silite până la finele lunii martie 2021. Însă nu s-a prelungit. Așadar, în ianuarie au devenit scadente restanțele la impozite și taxe acumulate în anul anterior. După transmiterea somației și a titlului executiriu, multe firme și-au achitat debitele, pentru a scăpa de popriri.
Problema este că unele firme a căror activitate a fost blocată sau încetinită în pandemie nu au avut posibilitatea să aibă suficiente încasări pentru a-și plăti acum debitele restante către ANAF. În cazul în care au primit somația și titlul executoriu și nu au achitat în termen de 15 zile dările, ANAF trece la popriri pe conturi.
ANAF execută silit datornicii. 900 de popriri instituite într-o singură zi
Având în vedere că Fiscul doljean a transmis din ianuarie somații și titluri executorii, unele firme s-au conformat și au început să plătească. Cele care nu și-au plătit dările se aleg cu conturile blocate. ANAF a blocat, miercuri, sute de conturi ale firmelor cu datorii. Au fost instituite popriri de conturi pentru 900 de firme, într-o singură zi. În total, de la debutul lui 2021 și până miercuri (inclusiv) “au fost instituite 981 de popriri bancare, pentru suma totală de 5.824.772 lei”, informează AJFP Dolj, la solicitarea GdS.
Potrivit legislației, ANAF poate să instituie poprirea pe conturile debitorului în termen de 15 zile de la confirmarea popririi. Evident, în cazul în care în acest interval debitorul nu își achita sumele restante.
Cum pot scăpa firmele de executarea silită
În primul rând, pentru a scăpa de executarea silită, datornicii trebuie să își achite restanțele către stat. În cazul în care nu dispun de suficiente fonduri pentru a-și achita integral debitele, firmele au posibilitatea să își esaloneze la plată datoriile. Dar, în acest caz, trebuie să se țină de calendarul eșalonărilor. Respectiv, trebuie să își achite lunar sumele curente datorate statului, plus sumele eșalonate la plata (cota de eșalonare).
În perioada aceasta, o singură categorie de contribuabili cu restanțe a scăpat de executarea silită. Respectiv, acea categorie care și-a eșalonat la plată datoriile pe baza OUG 181/2020. Actul normativ a modificat legislația fiscală și a stabilit noi modalități de eșalonare a datoriilor. În special a celor acumulate în pandemie.