9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriBugetarii din România, printre cei mai ineficienți din Europa

Bugetarii din România, printre cei mai ineficienți din Europa

Deși sunt plătiți cu salarii mari, bugetarii din România aduc una dintre cele mai mici valori adăugate brute la PIB, din toate statele UE. Mai ineficienți decât românii sunt doar bugetarii polonezi care aduc o valoare adăugată sub cea a bugetarilor români. GdS a analizat un document publicat de Eurostat.

Din analiza participării la crearea Produsului Intern Brut (PIB) în Uniunea Europeană se observă că bugetarii au înregistrat o scădere în 2019 față de 2009, care este anul anterior analizat. Însă dintre toți bugetarii din UE, cei din România sunt printre cei mai ineficienți. Aceștia contribuie la PIB cu un procent cu mult sub media europeană.

De asemenea, lucrătorii din administrația publică și alte câteva sectoare publice aduc una dintre cele mai mici contribuții din UE la PIB. Analiza s-a făcut pe 10 activități economice, sub aspectul contribuției acestora la valoarea adăugată brută totală la prețurile actuale de bază, după cum se arată în studiul Eurostat dat publicității.


Potrivit Eurostat, în anul 2019, în Uniunea Europeană (UE), industria a avut cea mai mare pondere a valorii adăugate brute în PIB, din cele 10 activități analizate. Anul analizat a fost unul în care sectorul industrial a depășit serviciile de distribuție comercială, transporturile, serviciile de cazare și de alimentație publică, fiind cea mai mare din aceste 10 activități. Industria a avut o valoare adăugată brută de 19,7% din PIB.

Serviciile cumulate, cea mai mare valoare adăugată brută din UE

Cea de-a doua activitate importantă din UE este cea a serviciilor. Cumulate, serviciile prestate în UE dețin două treimi din totalul activității din UE.
“Serviciile au contribuit cu 72,9% din valoarea adăugată brută totală a UE-27 în 2019 comparativ cu 73,2% în 2009. Importanța relativă a serviciilor a atins cote deosebit de ridicate în Luxemburg, Malta, Cipru, Franța, Grecia, Țările de Jos, Belgia și Portugalia, unde acestea au reprezentat cel puțîn trei sferturi din valoarea adăugată totală. În schimb, cota serviciilor s-a situat între 61% și 66% în Irlanda, Cehia, România, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, toate aceste state înregistrând cote relativ ridicate pentru industrie”, se arată în documentele Eurostat.
În totalul activității de servicii au fost incluse și serviciile publice.

Bugetarii din statele UE își aduc aportul valoric cu 18,7% din PIB, în medie

Cea de a treia cea mai mare activitate în 2019 (măsurată în funcție de valoare adăugată brută) a fost activitatea bugetarilor din UE. În această categorie intră administrația publică, apărarea, educația, sănătatea umană și asistența socială, Aceste activități sunt extrase din total servicii. Activitățile bugetarilor din UE “au înregistrat o scădere a valorii lor adăugate totale de 0,6 puncte procentuale, ajungând la 18,7% în 2019”, se arată în raportul statistic al Eurostat pe anul 2019, intitulat “Conturile naționale și PIB-ul”.

Cu alte cuvinte, media valorii adăugate brute a bugetarilor din activitățile enumerate în PIB-ul UE este de 18,7% din total. În 2009 (cu 10 ani în urmă față de situația analizată) valoarea adăugată brută a bugetarilor era de 19,3% din PIB.

Bugetarii români, aproape cea mai mică valoarea adăugată brută din UE

Din statisticile publicate de Eurostat pentru anul 2019 se observă că bugetarii din România au contribuit cu una dintre cele mai mici valori adăugate brute la PIB-ul țării. Este vorba despre lucrătorii din administrație publică, apărare, educație, sănătate și asistență socială. Potrivit statisticii europene, valoarea adăugată brută adusă în 2019 de bugetarii din activitățile enumerate a fost de 15% din PIB. Singura valoare adăugată brută din sectorul bugetar mai mică decât cea a românilor este a polonezilor, de 14,5%.


La popul opus cei mai eficienți bugetari din UE au fost francezii. În 2019 ei au adus o valoare adăugată brută de 21,9% din PIB. Pe locul doi au fost funcționarii și lucrătorii de la stat din Belgia. Contribuția lor la PIB sub forma valorii adăugate brute a fost de 21,4%. Pe locul trei în rândul bugetarilor la care productivitatea muncii este crescută este Suedia. Bugetarii suedezi din administrație, sănătate, educație și asistență socială participa cu o valoare adăugată brută de 21,3% din PIB. Și bugetarii din Danemarca sunt eficienți și productivi. Valoarea adăugată brută este de 20,9% din PIB. Și bugetarii din Finlanda sunt productivi. Ei aduc o valoare de 20,1% în PIB.


Până și bugetarii vecini din Bulgaria sunt mai eficienți decât românii. În Bulgaria, lucrătorii din administrația publică și din domeniile enumerate mai sus au adus în 2019 o valoare adăugată brută de 15,5% din PIB.
Și cei din Ungaria sunt mai productivi decât românii. Bugetarii din Ungaria își aduc aportul cu 16,5% din PIB, reprezentând valoare adăugată brută.

Cum au evoluat alte activități în UE

Dintre cele 10 activități economice analizate de Eurostat, unele au înregistrat scăderi. Celelalte activități care au înregistrat scăderi similare importante ale cotei lor de producție au fost construcțiile (o scădere de 0,6 puncte procentuale până la 5,6%) și serviciile financiare și de asigurări (o scădere de 0,7 puncte procentuale până la 4,5%). Alte două activități au înregistrat deopotrivă scăderi mai mici ale cotelor de producție. Astfel, cota activităților imobiliare a scăzut cu 0,1 puncte procentuale până la 10,8%. Activitatea este extrasa din total servicii.

Prin urmare, activitatile din imobiliare au trecut de pe poziția a patra pe poziția a cincea în clasamentul celor mai mari activități. Cea de a doua cea mai mică contribuție a provenit din arte, divertisment și alte servicii. Cota acestora a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, ajungând la 3,3%, se arată în documentul UE privind PIB-ul. Dupa arte au urmat scaderi la agricultură, silvicultură și pescuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS