6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMirabela Miron, președinte OFA UGIR: „Antreprenoriatul românesc feminin trebuie să vorbească pe o singură voce”

Mirabela Miron, președinte OFA UGIR: „Antreprenoriatul românesc feminin trebuie să vorbească pe o singură voce”

Organizația Femeilor Antreprenor – OFA UGIR a susținut, la Bistrița Năsăud, vineri, 12 martie 2021, conferința ”Antreprenoriatul Românesc în Pandemie”, evenimentul fiind dedicat soluțiilor și acțiunilor pentru perioada post-pandemie.

La conferință au fost prezenți Președintele UGIR George Păunescu, europarlamentarii Corina Crețu și Dragoș PâslaruMihnea Claudiu Drumea, secretar de stat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Saygo, secretar de stat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, George Cățean, secretar de stat Ministerul Agriculturii și Liliana Romaniuc, consilier ministrul Educației și Cercetării. Totodată, evenimentul a beneficiat de participarea unor antreprenori de marcă din toată țara, reprezentanți ai unor firme de top, din toate domeniile de activitate.

Președintele UGIR George Păunescu a subliniat preocuparea firească pe care femeile o au pentru viitor, ceea ce determină implicarea în construcția și dezvoltarea României. Femeile antreprenor din OFA UGIR  de mai bine de un an își dedică energia constructivă, obținând câteva succese notabile, pentru sprijinirea întreprinzătorilor și angajatorilor români.

Corina Crețu: Femeile antreprenor din România, într-o situație mai dificilă față de cele din alte state

Europarlamentarul Corina Crețu a ținut să-i felicite pe antreprenorii prezenți, pentru curajul și modul în care au făcut față ”acestei perioade sumbre, pentru o bună parte a mediului privat. ”Fiind in Parlamentul European, am putut constata cu tristețe că, din punct de vedere al categoriei sociale, dar și din punct de vedere a situației economice a țării noastre, femeile antreprenor sunt într-o situație mai dificilă față de femeile antreprenor din alte state, precum Suedia sau Germania. Eu aș milita și v-aș sfătui să faceți un front comun pentru o comunicare mai mare în privința fondurilor europene”, a spus europarlamentarul Corina Crețu.

George Cățean, secretar de stat Ministerul Agriculturii, a precizat că ministerul pregătește mai multe programe de finanțare, menite să sprijine dezvoltarea antreprenorială în mediul digital.

”Vorbim despre o rețea națională de depozite, vorbim despre necesitatea învățământului agricol, pentru că avem nevoie de o bază de oameni care să vină și să contribuie la dezvoltarea mediului rural.

Pregătim perioada de tranziție către noua politică agricolă comună, ceea ce înseamnă sprijin pentru instalarea tinerilor în agricultură, cu un grant de 70.000 euro, (buget alocat 100 milioane euro) pe lângă fermele integrate și vom pune foarte mult accent pe partea de digital, de înverzire și biodioversitate”, a anunțat secretarul de stat George Cățean.

60% din IMM-urile din România au o problemă în ceea ce privește accesul la finanțare

Dragoș Pâslaru, europarlamentar Renew Europe, a recunoscut problemele de finanțare pe care le au firmele românești și ar trebui să existe posibilitatea ca micii antreprenori să-și poată lista firmele la Bursă, mult mai ușor.

”Conform datelor, 60% din IMM-urile din România au o problemă în ceea ce privește accesul la finanțare, în sensul că sunt supraîndatorate, au o problemă de capitalizare și din acest motiv sunt foarte vulnerabile. Finanțarea bancara are și ea niște norme, și din această cauză, este și ea limitată. Filosofia este cum putem să facem dintr-un miliard, două miliarde, cum putem multiplica banii (din cadrul PNRR). Acesta este mesajul cu privire la avangardă: România nu poate să rămână tot timpul în  a recupera decalajele, în a prinde din urmă”, a afirmat Dragoș Pâslaru.

Probleme cu măsurile pentru granturi

Valentina Saygo, secretar de stat Ministerul Economiei, întrebată fiind când vor fi aplicate Măsurile 2 și 3 ale granturilor pentru antreprenori, a recunoscut că sunt probleme și nu poate răspunde la această întrebare:

”Nu pot să vă răspund la această întrebare. Sunt niște decizii care trebuiesc luate la nivelul coaliției. Sunt convinsă că, în cel mai scurt timp, ele se vor debloca. Știu că sunt multe probleme și multe disfuncționalități, iar oamenii așteaptă aceste granturi care trebuiau să vină de foarte multă vreme”.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei a ținut însă să precizeze ”în calitate de antreprenor”, că știe care sunt problemele și cât de greu este să concediezi oameni. Soluția dată de secretarul de stat este: ”Nu ne rămâne de făcut decât să sperăm, pentru că pot fi multe măsuri care să vină în sprijinul antreprenorilor!”

Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a afirmat că, în România, potențialul antreprenorial este în prezent subexploatat ca sursă de creștere economică. Cât privește problematica de gen, în domeniul ocupării forței de muncă, situația este descurajantă. ”Persoanele de gen feminin reprezintă cea mai mare parte dintre lucrătorii familiali neremunerați”, a declarat Mihnea Claudiu Drumea.

Consilier MEC: Școala are nevoie de cunoștințe antreprenoriale

Liliana Romaniuc, consilier Ministerul Educației și Cercetării, a precizat că, în momentul de față, Ministerul Educației caută soluții pentru a putea face transferul competențelor antreprenoriale în mediul educațional. Liliana Romaniuc a precizat că ministerul are în vedere, în planul școlar, implementarea învățării continue: ”learning by doing”(învățare prin practică), iar directorii și profesorii au nevoie de dezvoltarea cunoștințelor antreprenoriale. ”Trăim într-o lume Vuka: o lume extrem de volatilă, incertă, complexă, ambiguă. Ca să faci față într-o astfel de lume, ai nevoie de meta-competență, ceea ce inseamnă: să ai capacitatea să înveți, să adaptezi, să anticipezi și să schimbi continuu”, a afirmat Liliana Romaniuc.

Teme complexe în dezbatere

Temele de dezbatere ale conferinței ”Antreprenoriatul Românesc în Pandemie”, au fost complexe și axate pe problemele reale cu care se confruntă mediul de business. Ana Maria Icățoiu, vicepreședinte OFA UGIR, a ținut o amplă și documentată prezentare despre ”Sursele de finanțare pentru proiectele private”.

Renate Popescu, președinte OFA UGIR Bihor, a atins un subiect extrem de sensibil:”Noutăți fiscale pentru HORECA și restructurare fiscală”.

Liliana Marinescu, președinte OFA UGIR Constanța a vorbit despre ”Oportunitățile de finanțare în domeniul agricol”.

Radu Godeanu, vicepreședinte UGIR, s-a axat pe tema ”Importanța dialogului social în dezvoltarea antreprenoriatului local”, sușținând că dialogul social tripartit capătă forță, atunci când cei care promovează o preocupare a întreprinzătorilor ajung să fie o masă critică. Însă, firmele trebuie sa fie într-un patronat pentru a putea să-și promoveze eficient soluțiile.

Viorica Cojocaru, director comunicare UGIR, a susținut în prezentarea sa un subiect la ordinea zilei: ”De ce să ne preocupe formarea continuă în post-pandemie”, prezentând avantajele proiectului UGIR FORM, cât și cursurile gratuite, care sunt puse la dispoziția angajaților din companii.

Bianca Pinteapreședinte OFA UGIR Bistrița Năsăud, a susținut, în intervenția sa, pentru o implicare cât mai mare a femeilor în antreprenoriat: ”Avem un potențial uriaș în zona antreprenoriatului de gen feminin, există aptitudini, creativitate, știință, determinare. Și, cu toate acestea, nu există o comunitate de business unită, cu o voce puternică și unitară, în mediul antreprenorial feminin. OFA UGIR își propune să fie acea voce unitară la nivel național, cu reprezentare în toate cele 42 de județe ale țării”.

Mirabela Miron, apel către femeile antreprenor

Mirabela Miron, președinte OFA UGIR, a lansat, în finalul conferinței, un apel femeilor antreprenor:

”OFA UGIR a apărut ca un răspuns la lentoarea cu care se întâmplă lucrurile în România. Avem forța, inteligența și dăruirea de a schimba această stare de lucruri. Am demonstrat până acum că avem tăria de a depăși toate situațiile grele, neprevăzute, astfel încât să construim împreună un viitor mai bun în țara noastră.

De ce să veniți alături de OFA? Pentru că nu mai avem timp de pierdut! Antreprenoriatul românesc feminin trebuie să vorbească pe o singură voce. Pentru că este nevoie de unitate. Așa cum România este una singură, așa și noi trebuie să avem o voce singulară! Cred că împreună putem schimba lucrurile!”, a afirmat Mirabela Miron.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS