-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAu început scumpirile. Ce prețuri vor crește de luna viitoare

Au început scumpirile. Ce prețuri vor crește de luna viitoare

S-au scumpit materialele de construcție și materiile prime pentru industrie. Se scumpesc gazele și energia electrică. În ultima perioada s-au scumpit și combustibilii și se vor mai scumpi din cauză că prețul petrolului este în creștere. Trendul de scumpire este și la alimente și bunuri de larg consum.

“Am mers la supermarket și cu aceeași bani că anul trecut am cumpărat mai puține lucruri. Multe s-au scumpit!”. Această frază des utilizată arată o tendința inflaționistă. În ultima perioadă s-au scumpit foarte multe bunuri și servicii. Instituțiile abilitate confirmă oficial că a crescut rata inflației și prognozează o rată și mai mare a inflației pe viitor.

În aprilie, ratainflației anunțată de Institutul Național de Statistică (INS) a urcat la 3,24%, de la 3,21% în luna martie. Potrivit INS, în aprilie mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,21%, mărfurile alimentare cu 0,76%, iar serviciile cu 2,61%. De atunci, scumpirile au urmat și s-au simțit în bugetul fiecărei familii.


Reluarea activității postpandemie a determinat intensificarea consumului de mărfuri și de servicii. Oamenii cumpără mai multe alimente, haine, se deplasează, ies la terase, la restaurante, își planifică vacanțe. În condițiile în care au observat că s-a “dezmortit” cererea, vânzătorii au urcat prețurile. Unii au invocat scumpiri ale materiilor prime aduse din import, ca efect al pandemiei. Alții au motivat creșterea cheltuielilor cu transportul, ca urmare a creșterii prețurilor la combustibili. Cert este că prețurile cresc la multe produse. Iar alte scumpiri vor urma în perioada care vine.

BNR a prognozat o inflație în creștere

Faptul că vor urma scumpiri este anunțat indirect de către Banca Națională a României (BNR). Prognoza de inflație pentru 2021 a fost modificată, în sensul creșterii. Instituția a afișat prognoza inflației pentru trimestrele al doilea (aprilie-iunie) și al treilea al acestui an, respectiv pentru intervalul iulie-septembrie.

Astfel, potrivit datelor publicate pe site-ul BNR, rata inflației prognozată pentru trimestrul al doilea al acestui an este de 3,1%, cu o marja de variație de +/- 0,4 puncte. Pentru trimestrul al treilea (T3) prognoza ratei inflației este și mai mare. BNR prognozează că în T3 vom avea o inflație de 4,1%, cu o marja de variație de +/-0,8.

Materialele de construcție s-au scumpit

Cei care își construiesc o locuință, își reamenajeaza casa sau se pregătesc să contracteze un apartament aflat în stadiul de construcție trebuie să știe că prețurile materialelor au început să urce. Constructorii afirmă că s-au scumpit anumite materiale de construcție cu circa 20%. Aceste scumpiri se transpun în prețul final al locuinței.
Și mataria primă pentru anumite sectoare din industrie a suferit scumpiri.


Un antreprenor craiovean spunea zilele trecute că, din cauza crizei sanitare din India, prețul oțelului a explodat. Oțelul are acum preț dublu față de anii anteriori. Și cuprul s-a scumpit de 2,5 ori, a informat antreprenorul. El a menționat că, în condițiile în care materiile prime s-au scumpit foarte mult, industriașii vor transpune costurile suplientare în contractele cu clienții. Astfel, prețul produsului finit va crește cu 20-30-40%.

Urmează alte scumpiri ale carburanților?

Odată cu reluarea activității economice, s-a intensificat producția, mărfurile și persoanele se mișcă mai mult decât anul trecut. Deci a crescut cererea de combustibil. Totodată, prețul petrolului a urcat vertiginos anul acesta. Fapt care și-a pus amprenta rapid asupra combustibililor de la pompă.


Prețul petrolului pe piețele internaționale a cunoscut, anul acesta, cea mai mare creștere din ultimii doi ani. În urmă cu câteva zile, cotația petrolului (Brent – n.r.) pe piatele internaționale era de 72 dolari pe baril, aceasta fiind cea mai mare cotație din 2019 încoace. Este cunoscut deja faptul că în anul 2020, în plină pandemie, când “motoarele” economiei mondiale au încetinit, petrolul a atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Respectiv 32 de dolari pe baril. O creștere la 72 de dolari pe baril în interval de câteva luni se transpune în creșterea prețurilor combustibililor la pompă.


Concret, în ultima perioadă s-au scumpit benzina și motorina. Dacă în plin val pandemic prețurile la pompă scăzuseră sub 4,9 lei pe litru, acum sunt peste 5,5 lei pe litru. GdS a analizat prețurile afișate de patru stații de carburanți, ce aparțin unor diverse firme. Luni, la benzinăriile din Craiova prețul benzinei oscila între 5,55 lei și 5,63 lei, de la o benzinărie la alta. Tot luni, prețul motorinei la pompă era între 5,44 și 5,53 lei.
Având în vedere că prețul petrolului continuă să crească la extern, ne așteptăm la scumpiri în continuare ale carburanților la pompă. Iar când carburanții se scumpesc, atunci se scumpesc toate mărfurile, ca urmare a creșterii costurilor de transport.

De la 1 iulie se scumpesc gazele și energia electrică

Alte scumpiri au fost anunțate în această vară. Este vorba despre scumpiri ale gazelor naturale livrate către populație și firme și ale energiei electrice. De la 1 iulie se liberalizează complet piata energiei și nu vor mai exista prețuri reglementate. Deja unii furnizori au transmis oferte de prețuri majorate substanțial, începând cu 1 iulie, față de perioada anterioară.

Sunt majorări și de 6-10% la prețurile viitoare ale energiei electrice, față de anul trecut. De exemplu, un furnizor din sudul țării factură energia electrică la 0,55 lei/kwh și la 0,79 lei/kwh (preț final) livrează în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2021, cu toate taxele incluse. De la 1 iulie poana la finele anului, oferta furnizorului a crescut la un preț final de 0,82 sau de 0,84 lei/kwh, cu toate taxele incluse, în funcție de tipul de contract. Practic, de la un semestru la altul al aceluiași an, furnizorul de energie electrică a majorat prețul de livrare cu 6,32%.


De asemenea, furnizorii de gaze naturale au anunțat majorări ale prețului de la 1 iulie. Unele majorări sunt și de 25%. Ceea ce înseamnă că vor crește substanțial costurile cu utilitățile pentru persoane fizice. Cele mai mari efecte ale scumpirii gazelor se vor vedea la iarnă, atunci când se vor încălzi locuințele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS