-1.5 C
Craiova
marți, 19 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRecord de contribuție la Pilonul II. Un doljean are în cont 235.214 lei

Record de contribuție la Pilonul II. Un doljean are în cont 235.214 lei

Contribuțiile doljenilor care participă la Pilonul II au depășit, în 2021, un miliard de lei. În timp ce există persoane pentru care nu s-a virat niciun leu în cont, există și persoane cu salarii mari, care au acumulat la Pilonul II o contribuție uriașă.

În condițiile în care sistemul public de pensii va fi suprasolicitat în viitor, iar vârstă de pensionare ar putea fi tot mai îndepărtată, persoanele active responsabile își îndreaptă atenția către pensiile administrate privat (Pilonul II) sau către pensiile facultative (Pilonul III). Astăzi vom detalia despre sumele acumulate la Pilonul II în Dolj, dat fiind faptul că această contribuție este obligatorie.

Depunerile doljenilor la Pilonul II au depășit un miliard de lei

Suma acumulată, în total, în contul angajaților din Dolj, participanți la Pilonul II este de 1.109.751.443 lei, informează Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, la solicitarea GdS. Potrivit datelor de la Casa Județeană de Pensii, suma de 1,1 miliarde de lei este corespunzătoare pentru 239.118 participanți din Dolj. Ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare participant la Pilonul II de pensii din Dolj, are în cont acumulați câte 4.641 de lei. Desigur, este o medie. Procentul de contribuție este același pentru toți participanții, dar sumele virate la Pilonul II diferă în funcție de salariu.

Cine are salariul mai mare va avea și o contribuție mai mare la Pilonul II. Dacă ii scădem pe cei care nu au niciun leu virat în contul de la Pilonul II, atunci media pe județ mai crește ușor la 4.690 de lei de fiecare persoană care contribuie.


Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în 2021 au crescut și sumele acumulate și numărul de participanți din Dolj la sistemul de pensii administrate privat. “Suma cumulată în aceeași perioada a anului trecut la Pilonul II a fost de 920.432.907 lei, corespunzător unui număr de 231.741 de persoane”, a precizat Daniela Licu, director executiv al CJP Dolj, în răspunsul înaintat către GdS.

Suma maximă acumulată de o persoană este de 235.214 lei

În timp ce media pe județ este de 4.641 de lei în contul de la Pilonul II, există un doljean care deține un record. A acumulat la Pilonul II peste 200.000 de lei până acum. “Suma maximă acumulată de o persoană este de 235.214 lei”, informează CJP Dolj. Persoană respectivă a avut sau are în continuare un salariu uriaș. Având în vedere că la sistemul public de pensii (Pilonul I), angajații datorează 25% din salariu drept CAS, din această contribuție, 3,75% merge la Pilonul II. Ceea ce înseamnă că dacă timp de 13 ani de cotizat la Pilonul II o persoană a acumulat 235.214 lei, atunci acea persoană a avut un salariu uriaș. Din calcule reiese că ar fi avut un salariu de 100.000-150.000 de lei pe luna, în ultimii 13 ani, presupunând că participa la Pilonul II de la început.

Această persoană va încasa o pensie semnificativă și din sistemul public, având în vedere că acolo a acumulat sume ce totalizează milioane de lei. Persoana în cauză va beneficia de o sumă mare și din pensia de la Pilonul II, pentru că se calculează pe baza contributivității.


În același timp, 2.503 persoane sunt înscrise la Pilonul II cu sume zero în cont. Ceea ce însemană că au putut fi două situații. În primul caz, este posibil ca angajatorii să nu le fi virat contribuțiile către sistemul public de pensii și de acolo nu au avut ce sume să se rețină pe Pilonul II. În a doua variantă posibilă, persoanele inscrise la Pilonul II puteau rămâne fără loc de muncă imediat după ce au fost înscrise la Pilonul II. În această ultimă situație, nu aveau ce să achite în contul pensiilor administrate privat.

Câți români au beneficiat de pensii de la Pilonul II

Aproape 4.000 de români, participanți la Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an. Anunțul a fost făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Institutia are rol de verificare a fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II).
Dintre cei circa 4.000 de, aproximativ 78% au preferat să primească banii toți deodată, a informat ASF zilele trecute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS