Cererea pentru locuințe noi a determinat tot mai mulți dezvoltatori imobiliari să construiască. De cele mai multe ori, finanțarea construcției de locuințe vine direct de la cumpărători. Având în vedere că există cerere și disponibilitate din partea potențialilor clienți să cumpere apartamentele din stadiul de proiect, construcția de locuințe pe segmentul rezidențial s-a extins destul de mult.
GdS a analizat datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj, privind situația construcțiilor din Dolj în anul 2020 și pe primul trimestru din 2021.
Cele mai multe autorizații de construire s-au eliberat în martie
Potrivit Statisticii, în luna martie a acestui an au fost eliberate cele mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. Acestea au fost în număr de 127. Numărul autorizațiilor de construire este mult mai mare decât în lunile anterioare. În ianuarie au fost eliberate 70 de autorizații. În februarie au intrat în circuitul civil 90 de autorizații.
Potrivit datelor statistice oficiale, în martie 2021 au apărut mai multe autorizații de construire decât în martie 2020. Anul trecut în luna analizată din anul 2020 fuseseră înregistrate 107 autorizații de construire.
Numărul mai mare de autorizații eliberate în martie 2021 arată o reluare a fluxului imobiliar, ca efect al revenirii după pandemie.
Cele mai multe locuințe se construiesc în Craiova. Ceea ce înseamnă că există cerere pe segmentul rezidențial. Craiovenii cumpără locuințe în stadiul de machetă, de proiect. De aceea, pe site-urile dezvoltatorilor care construiesc în municipiu se pot observa doar machete ale blocurilor viitoare.
Anul trecut, cele mai multe locuințe au fost finalizate în trimestrul IV
Din punct de vedere statistic, în 2020, cele mai multe locuințe finalizate au fost raporatate în trimestrul IV al anului. Astfel, pe finalul anului trecut au fost raportate 580 de locuințe terminate. Dintre acestea, cele mai multe au fost construite în mediul urban, 385. GdS a arătat în trecut că, în Craiova, se construiește câte un bloc sau câte un cartier rezidențial aproape în fiecare cartier al urbei. Restul de 196 de locuințe finalizate au fost în mediul rural. Cele mai multe dintre acestea sunt în zonele periurbane ale Craiovei, respectiv pe teritoriul administrativ al comunelor Cârcea, Malu Mare, Simnic etc.
Pe trimestrul I al anului 2021 au fost finalizate 253 de locuințe. Dintre acestea, cele mai multe au fost date în folosință în mediul urban, potrivit datelor statistice. Totuși, numărul de locuințe finalizate pe primele trei luni ale anului 2021 este mai mic decât numărul total de locuințe finalizate în aceeași perioada a anului 2020. Atunci fuseseră raporatate ca finalizate 352 de locuințe. Dintre acestea, 224 au fost construite în mediul urban. Explicația ar fi aceea că în 2020 s-au finalizat locuințele începute în 2018 și 2019, când fusese un „boom” al cererii imobiliare. Pandemia a mai temperat construcțiile. Iar vânzările de locuințe s-au temperat în 2020. În schimb, în debutul anului 2021, datele care arătau că pandemia nu va mai avea intensitate i-a determinat pe unii dezvoltatori să înceapă noi proiecte imobiliare pe segmentul rezidențial.
Cel mai probabil, cererea de apartamente noi s-a mai dezmorțit față de anul trecut. Apariția programului Noua Casă a condus la o creștere a cererii pe segmentul rezidențial. Așa se explică existența mai multor autorizații de construire date în martie 2021, în creștere față de ianuarie și februarie. Dar și în creștere față de martie 2020.