0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să economisești bani

Cum să economisești bani

Considerat o formă de bune maniere financiare, obiceiul de a economisi aduce numeroase beneficii pe termen lung, în special în cazul persoanelor care au un obiectiv ce necesită un buget mai mare, dar și al celor care vor să își asigure o situație materială stabilă în viitorul îndepărtat.

Dacă nu te-ai obișnuit încă să „tragi pe dreapta” o parte din venitul tău lunar, mai este încă timp să îți formezi această deprindere, mai ales dacă aplici următoarele recomandări:

Găsește noi surse de venit

Poate suna ciudat că am integrat această recomandare într-un articol despre economisirea banilor, însă raționamentul este extrem de simplu: dacă bugetul tău este mic, oricât te-ai strădui tu să îți organizezi inteligent cheltuielile, tot nu vei putea să pui deoparte o sumă prea mare.

Pentru a rezolva această situație și pentru a-ți crește veniturile, ai la dispoziție o mulțime de modalități, de la variante fizice precum dezvoltarea anumitor aptitudini care să te ajute să te poziționezi mai bine în piața muncii, până la posibilitatea de a genera bani pe internet, prin investiții sau alte activități pe care le poți desfășura în paralel cu jobul tău curent. Pentru mai multe idei de acest gen aruncă un ochi pe site-ul https://facibanionline.ro/unde cu siguranță vei descoperi câteva sugestii adecvate stilului tău de viață.

Planifică-ți bugetul

Primul pas care trebuie să îl ai în vedere atunci când începi să economisești este să îți planifici foarte atent bugetul. Pentru acest pas va fi necesar să te gândești obiectiv care este venitul tău lunar, să îți definești suma pe care vrei să o pui deoparte, iar apoi, pentru bugetul rămas, să realizezi o listă cu cheltuieli de rutină și posibile forme de răsfăț.

Vei începe cu cheltuielile de rutină deoarece acestea sunt inevitabile și vei include utilitățile, alimentația, carburantul (dacă te deplasezi cu mașina personală) și orice altă formă de plată recurentă care îți acoperă o anumită nevoie. În ceea ce privește formele de răsfăț, din bugetul rămas după ce ai scăzut economiile și cheltuielile de rutină din venitul total vei putea trece pe listă sumele alocate, ieșirilor în oraș, evenimentele la care trebuie să participi (dacă există), vacanțelor, cadourilor pentru cei dragi sau orice altă achiziție modică dorești să mai faci în luna respectivă.

Acolo unde permite venitul, este recomandat ca, pe lângă cheltuieli și economii, să aloci lunar o sumă de bani și pentru situații neprevăzute, care să îți ofere posibilitatea să gestionezi relaxat potențialele situații neprevăzute, fără a-ți da peste cap planurile financiare pentru luna în cauză.

Urmărește pe ce dai bani

Un truc util care s-ar putea să te ajute mult atunci când îți planifici bugetul este să te uiți puțin în urmă și să îți analizezi cheltuielile din lunile anterioare, pentru a-ți observa mai bine obiceiurile de cumpărare și pentru a vedea pe ce sectoare ale vieții poți face îmbunătățiri.

Spre exemplu, dacă ești o persoană care nu depinde neapărat de mașină, ci o folosește doar din comoditate ai putea înlocui deplasările cu aceasta cu un abonament la metrou cu ajutorul căruia nu doar că vei putea economisi sume considerabile lunar, dar vei scăpa și de bătăile de cap declanșate de ambuteiaje, lucrări sau orice alte inconveniente ale traficului suprateran.

Alte aspecte pe care ai putea să le ai în vedere sunt cheltuielile pentru articole vestimentare, accesorii, decorațiuni și gadgeturi care constituie mai mult un moft decât o necesitate, dat fiind că aceste te vor captiva pentru o perioadă scurtă de timp, după care îți vor deveni indiferente.

Deschide-ți un cont de economii

O altă recomandare care să te ajute să pui deoparte bani lunar constă în deschiderea unui cont de economii, către care să se ducă în mod automat o parte din salariul tău, imediat ce acesta ți-a fost virat de către angajator.

Astfel, tu vei avea de la bun început acces doar la banii destinați cheltuielilor și, mai de voie, mai de nevoie, îți vei organiza stilul de viață în consecință. Deschiderea unui cont de economii este cea mai bună soluție pentru a-ți atinge în mod sigur obiectivele de economisire.

Controlează-ți impulsurile

De câte ori nu ți-a căzut cu tronc un model mai nou de mașină, un ceas de colecție, un televizor mai lat sau orice alt moft de moment. De asemenea, gândește-te și la frecvența cu care ai pus în coș mai multe produse decât îți trebuiau de fapt atunci când ai intrat în supermarket.

Pentru toate acestea ai putea ca de luna viitoare să începi un exercițiu de gândire și să îți acorzi puțin mai mult timp înainte de a mai cumpăra și alte articole decât cele cu adevărat necesare. Este posibil ca odată ce îți conștientizezi impulsurile să capeți un control mult mai bun asupra cheltuielilor tale și să poți pune mult mai ușor deoparte suma pe care ți-ai propus să o economisești.

Planifică-ți mesele zilnice

Analizează-ți puțin stilul de viață și determină frecvența cu care mănânci și tendințele alimentare. De cele mai multe ori, pe lângă cele 3-4 mese necesare unei bune funcționări, ne învățăm să consumăm alimente și pentru a umple anumite goluri. Mâncăm de plictiseală, mâncăm din tendința de a mesteca ceva, pe sistem nervos sau servim încă o masă doar pentru a ne sincroniza cu colectivul din care facem parte, fără a ne fi neapărat foame. Ai putea reuși să pui deoparte sume mai mari lunar dacă ți-ai monitoriza, precum în cazul impulsurilor, și obiceiurile alimentare și ai introduce mici schimbări în rutina ta.

De asemenea, dacă ești o persoană comodă sau mereu ocupată care nu are timp să își gătească, ar putea fi mai avantajos din punct de vedere financiar să îți faci abonament la un serviciu alimentar care să îți asigure meniuri zilnice pe o perioadă determinată de timp, decât să plasezi tu comenzi spre diferite restaurante, ori de câte ori ți se face foame sau poftă.

Soluțiile de mai sus sunt doar câteva sugestii de acțiuni pe cere le poți face pentru a-ți gestiona veniturile într-o manieră mai conștientă și mai responsabilă. Aplică-le pe cele care consideri că ar putea da randament în cazul tău și nu ezita să te interesezi și de alte forme prin care ai putea să îți organizezi mai avantajos banii, astel încât să îți formezi o educație și o disciplină financiare solide, care să te ajute pe întreg parcursul vieții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS