0.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să foloseşti un ceas inteligent pentru monitorizarea sănătăţii inimii

Cum să foloseşti un ceas inteligent pentru monitorizarea sănătăţii inimii

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc în topul cauzelor de deces şi din acest motiv inima trebuie monitorizată cu atenţie. Un ceas inteligent purtat zi de zi la mână este un excelent ajutor în acest sens, datorită funcţiilor pe care le poseda pentru evaluarea stării de sănătate.

Electrocardiograma realizată de un smartwatch

Mulţi producători de smartwatch-uri şi-au dotat gadgeturile cu funcţii utile pentru monitorizarea sănătăţii inimii. Unele modele smart sunt prevăzute cu funcţie EKG (electrocardiograma). Acestea oferă informaţii despre pulsul şi ritmul cardiac, folosindu-se de un senzor electric care depistează dacă cele 4 camere ale inimii sunt în ritm.

Această funcţie este disponibilă în aplicaţia Sănătate a respectivelor ceasuri inteligente, iar ce este foarte important este faptul că informaţiile pot fi stocate în aceasta pe o perioadă mai mare de timp, astfel ca ele pot fi comparate, pentru a se vedea evoluţia unei boli de inimă, dacă aceasta există.

Electrocardiograma poate fi generată atunci când utilizatorul simte că-i bate inima mai repede sau ca bătăile nu sunt regulate. În cazul unui smartwatch, se poziţionează ceasul pe încheietura mâinii, se deschide aplicaţia EKG de pe ceas, iar braţele se vor pune o masă. Un deget de la cealaltă mână va fi apăsat pe un buton special şi se va aştepta timp de 30 de secunde să se încheie înregistrarea. După acest pas, se va primi o clasificare şi se pot adăuga şi salva simptome în aplicaţie.

Dacă rezultatele arata că activitatea inimii nu este în regulă, se va discuta cu un medic cardiolog, căruia i se vor prezentă datele înregistrate de smartwatch şi i se vor prezenta şi simptomele.

Măsurarea pulsului

Valorile normale ale pulsului sunt situate între 50 BPM și 100 BPM. Majoritatea ceasurilor inteligente de la brandurile importante sunt dotate cu această funcţie de măsurare a pulsului, spun specialiştii de la Xkids.

Atunci când pulsul este mai scăzut de 50 de bătăi pe minut înseamnă că semnalele electrice nu sunt conduse corect prin inima, lucru care se poate întâmpla din cazul anumitor afecţiuni sau a unor medicamente. La polul opus, o frecvenţă cardiacă ridicată este cauzată de stres, exerciţii fizice, deshidratare, infecţii, nervozitate.

Monitorizarea pulsului în timp este foarte importantă pentru a vedea când anume se petrec aceste aritmii (dimineaţa, seara, noaptea, la efort, la repaos etc), pentru că, în funcţie de acestea, medicul poate pune un diagnostic corect.

Măsurarea tensiunii arteriale

La fel de utilă pentru a monitoriza sănătatea inimii poate fi şi o brăţară smart, pentru că şi aceasta este prevăzută cu funcţii utile, precum măsurarea pulsului sau a tensiunii arteriale. Acest gadget va afişa valorile pentru tensiunea arterială, ritmul cardiac şi chiar a nivelului de oxigen din sânge, fiind de un real ajutor în diagnosticarea sau monitorizarea afecţiunilor inimii.

Ajutor în depistarea fibrilaţiei atriale

Fibrilaţia atrială este cea mai întâlnită formă de ritm cardiac neregulat sau de aritmie severă. Cei care primesc aceasta atenţionare de pe ceasul inteligent trebuie să discute de urgenţă cu medicul de familie sau cu un cardiolog.

Foarte important la un ceas sau la o brăţară inteligentă este că pot fi purtate şi ziua, şi noaptea, astfel că datele culese de el despre sănătatea inimii sunt foarte relevante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS