0.6 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrețul gazelor naturale va “exploda” în factură, în funcție de furnizor

Prețul gazelor naturale va “exploda” în factură, în funcție de furnizor

După liberalizarea prețurilor la gazele naturale, facturile cresc vertiginos, în această iarnă. Pentru un consumator care plătea la gaze maximum 223 de lei pe lună în sezonul rece, factura poate urca la 380, 700, 800 sau la un maximum de 1.244 lei pe lună, la același consum că iarna trecută.

Dacă zilele trecute GdS a realizat o comparație a prețurilor la energia electrică din toată țara, astăzi va prezentăm prețurile gazelor naturale, în funcție de furnizorii autorizați existenți pe piață.
GdS a analizat prețurile gazelor naturale actuale oferite de toți furnizorii de pe piață, la nivelul întregii țări. Au fost analizate ofertele în marile municipii reședința de județ în care am efectuat și analiza prețurilor la energia electrică. Datele utilizate sunt cele publicate de ANRE la secțiunea Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale, de pe site-ul www.anre.ro. Înainte să va mutați la un alt furnizor de gaze naturale ar fi bine să va informați din surse oficiale despre prețurile practicate de acesta.


În toate municipiile analizate au fost luate în calcul familii care au un consum lunar de până la 1000 de kwh, respectiv sub 28000 Mwh pe an. Calculele au fost făcute la un consum exact de 1.000 kwh pe lună, pentru acuratețea datelor.
Am analizat ofertele furnizorilor atât în sistem cu transport, cât și în sistem de distribuție, în cazul în care contractele de furnizare se reînnoiesc de luna această și au valabilitate 12 luni. În primul sistem mai există 19 furnizori de gaze, iar în al doilea sunt autorizați 24 de furnizori, în toată țară.


În toate cazurile am bifat transmiterea facturilor în format electronic.
Iată cât vor fi facturile la gazele naturale, în funcție de furnizorul cu care aveți contract.

Cea mai mică factură la gaze pe gospodărie va fi de 384 lei

La un consum de 1000 kwh, prețurile gazelor naturale livrate din această iarnă diferă de la un furnizor la altul. Am analizat ofertele de pe site-ul ANRE pentru Craiova, Cluj, București, Iași, Timișoara, Brașov și Galați. Niciunul din preturile analizate nu conține TVA, conform precizării de pe site-ul ANRE. Cel mai mic preț la gaze în sistemul cu transport inclus este de 0,32311 lei/kwh. Factura la o astfel de familie ar fi de 384,50 lei, cu TVA și fără accize, dacă luăm în calcul consumul de 1.000 kwh pe lună, dat că exemplu în toate situațiile.

Până acum, la contractele negociate active, prețul gazelor fusese de 0,18713 lei/kwh. Deci, la același consum, factura la gaze se ridică până acum la 223 lei pe lună, cu TVA. Se observă că de acum încolo, factura minimă la același consum de gaze va fi aproape dublă, practic de la 223 lei, la 384 de lei.


În sistemul în care este inclusă și distribuția gazeleor, prețul cel mai mic, în această iarnă, va fi de 0,3532 lei/kwh. Astfel cea mai mică factură va fi de 420 de lei pe luna, în acest sistem, la consumul estimat de noi.

Cea mai mare valoare a facturii poate fi de 1.244 lei, la consumul estimat pentru a exemplifica

Prețurile de furnizare prezentate anterior sunt cele mai mici de pe piață. În funcție de furnizor, prețurile cresc de la 0,3231 lei/kwh, până la 1,0155 lei/kwh, în sistemul cu transport. În sistemul de distribuție, prețurile sunt cuprinse între 0,3532 și 1,0456 lei/kwh.


Facturile de 384, respectiv 420 de lei pe lună sunt cele mai mici din țară. Următorii furnizori din lista ANRE practică prețuri mult mai mari fata de primii furnizori exemplificati. Astfel că foarte multe facturi (după cea de 384), emise de diversi furnizori, au o valoare de peste 700 de lei pe luna. Următoarele facturi din lista furnizorilor urca la peste 800 de lei, peste 900 și tot așa. Cea mai scumpă factură la un consum estimat de 1000 kwh pe luna ar avea o valoare de 1.208 lei. Estimarea s-a facut în sistemul cu transport inclus. În sistemul cu distribuție, următoarele facturi după cea de 420 de lei ar avea valori de peste 700 de lei pe luna, la foarte mulți furnizori din lista ANRE.


În acest sistem, cea mai mare valoare a facturii posibile în această iarnă este de 1.244 lei pe lună. Dar în prețurile exprimate la același consum de gaze dat ca exemplu în această analiză. Valoarea aceasta a facturii la gaze este foarte apropiată de valoarea unui salariu minim net pe economie.
Valorile prezentate în analiza de mai sus corespund unui consum casnic. Persoanele juridice vor avea costuri mult mai mari cu gazele naturale decât persoanele fizice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS