Se apropie sfârşitul de an, momentul în care administraţiile locale trag linie privind activitatea din 2021 şi planurile de acţiune pentru 2022. În Valea Stanciului, această perioadă vine cu recepţia mai multor lucrări, dar şi cu pregătiri pentru demararea altor investiţii importante.
Primarul Ionel Ovidiu Gîngioveanu vorbeşte despre ce se întâmplă în aceste zile în comună şi ce proiecte de interes vor demara în următorul an.“Facem recepţia mai multor investiţii în această perioadă, printre care Şcoala cu Clasele I-IV Greceşti, a Grădiniţei din satul Ţugureşti, a Centrului Medical de Permanenţă din comună”, precizează edilul.
Centru Medical cu mai multe specialităţi şi punct de recoltare pentru analize
La centrul medical de permanenţă, pe lângă cabinetele medicilor de familie, vor funcţiona mai multe specialităţi, inclusiv un cabinet de stomatologie, care deja a fost închiriat, dar şi un punct de recoltare a probelor pentru analize medicale.“Pe final de an, lucrăm la amenajarea spaţiului exterior, alei pietonale, parcări, împrejmuire, iluminat, pază, cu bani de la bugetul local”, mai spune primarul din Valea Stanciului.
Canalizare şi apă în Valea Stanciului
Printre proiectele esenţiale din lista primăriei se află cel pentru extinderea reţelei de canalizare, dar şi cel de alimentare cu apă.
“Am finalizat proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare în comuna Valea Stanciului şi am demarat deja un proiect pentru extinderea acesteia. Acesta va demara în anul 2022 şi va fi finanţat de Compania Naţională de Investiţii. Proiectul este aprobat, trebuie doar să semnăm contractul de finanţare şi să dăm drumul la execuţia lucrărilor. Vom finaliza şi vechiul proiect de alimentare cu apă, cu bani proveniţi din PNDL II. Este un proiect vechi, acum am făcut expertiza şi licitaţia, iar banii aduşi de la Minsiterul Dezvoltării vor fi suficienţi ca să încheiem acest proiect şi să putem apoi să demarăm extinderea în întreaga comună, în anul 2022”, povestește Ionel Ovidiu Gîngioveanu.
Panouri solare și fotovoltaice la Școala Profesională din Valea Stanciului
Tot în anul 2022 va demara şi licitaţia pentru eficientizarea energetică a Şcolii Profesionale din Valea Stanciului. Proiectul prevede dotarea școlii cu panouri fotovoltaice și solare, care vor asigura independenţa energetică. „Prin Programul Operaţional Regional, am obţinut fondurile necesare pentru această investiție, iar acum urmează licitaţia şi demararea lucrărilor. Sumele sunt mari, pentru că este vorba de pompe de căldură, panouri solare, panouri fotovoltaice, de aceea ne-am îndreptat către POR. Am primit şi suplimentare de fonduri, iar costurile din partea noastră vor fi foarte reduse”, menționează primarul.
Se asfaltează comuna
Administrația locală din Valea Stanciului așteaptă și demararea proiectului inițiat prin FDI, prin care comuna a primit 10 milioane de euro pentru asfaltarea a 80% din străzile comunale. „Banii au fost redirecţionaţi ulterior de la FDI la Ministerul Dezvoltării şi aşteptăm acum să semnăm actul adiţional pentru continuarea lucrărilor prin proiectul Anghel Saligny”, explică Ionel Ovidiu Gângioveanu.Tot în ceea ce privește proiectele de infrastructură, primăria a mai depus un proiect pentru asfaltarea altor 8 kilometri de drum.
Proiectul a fost depus la CNI şi se aşteaptă ordinul Ministrului. „Așteptăm să începem proiectarea şi apoi să demarăm licitaţia. Am depus la CNI un studiu de fezabilitate în baza căruia am intrat pe lista proiectelor în aşteptare”, adaugă primarul.„De asemenea, avem un proiect pentru doi kilometri de asfalt, care se va depune la Guvern, care va distribui imediat fonduri către administraţiile locale pentru această investiţie. Sunt nişte sume care vin mai repede decât alte fonduri. Cu aceste proiecte, sperăm să închidem asfaltarea străzilor în comună”, transmite acesta. „Mai avem nişte proiecte de drumuri de exploatare şi alte străzi secundare în comună, depuse pe AFIR, suntem pe lista de aşteptare”.
Locuitorii se vor bucura, în curând, de o bază sportivă modernă
Primăria comunei Valea Stanciului a valorificat la maximum oportunitățile de dezvoltare prin fonduri de la Compania Națională de Investiții, astfel că, în această perioadă, are mai multe proiecte în așteptare pe lista CNI, dar și altele la care deja se lucrează intens.„Avem sediul nou de primărie pe lista CNI.
Tot cu fonduri de aici se amenajează cele 2 săli de sport de la Şcoala Profesională Valea Stanciului şi Şcoala cu Clasele I-VIII din satul Horezu-Poenari. Luna aceasta depunem un proiect pentru o bază sportivă cu un teren multifuncţional, cu teren de fotbal, teren de tenis de câmp, vestiare, tribune, un proiect foarte frumos care va fi amplasat pe vechiul teren de fotbal, unde acum se află doar 2 porţi vechi. Am început să ecologizăm zona şi sper ca anul viitor să ne bucurăm de investiţie. Tot ce a depins de noi am făcut, acum totul se rezumă la ceilalţi decidenţi”, spune edilul din Valea Stanciului.
Căminul Cultural va redeschide seria serbărilor de tradiție
În lunile următoare, primăria va face recepţia Căminului Cultural din Valea Stanciului, un alt proiect realizat cu fonduri de la CNI. Edificiul se afla în paragină din 2007, de când un vânt puternic i-a luat acoperişul, iar de atunci a plouat în interior şi s-a degradat.
Reabilitarea se află, însă, pe final şi recepţia va fi, probabil, după sărbători. „Se lucrează intens la interior, are panouri fotovoltaice, centrală. Sperăm să scăpăm şi de această pandemie şi să revenim la tradiţia serbărilor pe care le organizam în anii trecuţi, spre bucuria tuturor, mai ales a celor mici. Înainte, devenise deja un obicei să ne reunim odată la două săptămâni, cu copiii de la şcoală, pentru serbări frumoase, mai ales în perioada sărbătorilor, când atmosfera era de poveste”, spune primarul.
Încep lucrările la DJ Valea Stanciului-Padea
O veste importantă pentru locuitorii din Valea Stanciului este cea legată de începerea lucrărilor la Drumul Județean Valea Stanciului-Padea, pe o lungime de 10 km.
„Țin să mulţumesc pe această cale Consiliului Județean Dolj, datorită căruia acest proiect a fost posibil. Noi suntem beneficiari ai proiectului și chiar este un proiect de suflet pentru noi. Chiar în aceste zile se lucrează intens la săpături, la ceea ce se poate lucra, în funcţie de vreme, și avem promisiunea constructorului că într-un an se va realiza acest tronson. Suntem foarte mulţumiţi de cât de repede a demarat şi cât de eficient se execută lucrarea. Vom beneficia de un tronson de drum cu alei pietonale, modern, cetățenii nu vor mai fi nevoiţi să circule pe marginea străzii. Vor fi radare de viteză, treceri pietonale iluminate pe timp de noapte. Până la începerea lucrărilor de asfaltare, vom termina şi cu lucrările noastre de canalizare, ca să apucăm să introducem conducta înainte de asfaltare”, a spus Ionel Ovidiu Gângioveanu.
Primarul spune că există promisiuni de la CJ că administrația din Valea Stanciului va primi sprijin să mute şi conducta de apă, care este aproape de asfaltul care se introduce în comună. „Ne dorim să o aducem în proximitatea gospodăriilor oamenilor, să nu mai intervenim la această lucrare”.
Comuna va fi irigată 100%
Un proiect cu care primarul din comuna Valea Stanciului se mândrește este sistemul de irigaţii realizat pentru a acoperi toată comuna.
„Este un pe care l-am inițiat alături de Organizaţia utilizatorilor de apă din satele Valea Stanciului şi Horezu Poenari și de pe urma căruia vor beneficia cetăţenii proprietari a 3500 de hectare.Vor fi reabilitate 2 staţii de irigat, cu bani de la UE, nerambursabili, iar comuna va fi irigată 100%. Staţiile vor fi dotate cu tot ce e nevoie, infrastructura secundară va fi şi ea foarte bine pusă la punct. În plus, costurile au fost mici în aceşti ani pentru că apa a fost subvenţionată şi sperăm ca şi în viitor decidenţii să sprijine agricultura locală şi să acorde aceste subvenţii în continuare”, spune Ionel Ovidiu Gângioveanu.
Centru de vacinare pentru copii
Pe lângă toate proiectele aflate în planurile sale, primarul comunei Valea Stanciului își dorește, pentru anul viitor, o revenire la normalitate.
„Pandemia ne-a dat pe toți peste cap. Noi încurajăm lumea să se vaccineze, ca să se protejeze de boală și să trecem peste această perioadă dificilă. Avem centru de vaccinare aici, în comună și le mulţumim cadrelor medicale care asigură permanenţa. În cadrul acestui centrul, am vorbit cu personalul de aici să deschidem şi un centru de vaccinare pentru copii. Noi, primăria, le vom pune la dispoziţie tot ce este necesar. Vrem să le asigurăm cetăţenilor din comună, dar şi din comunele învecinate, şi asistenţă medicală, prin centrul de permanenţă, şi posibilitatea de a se proteja de boală, prin centrul de vaccinare, să trecem cu bine peste această perioadă. Să avem cu toții un an mai bun și mai liniștit! Sărbători fericite!” transmite primarul comunei Valea Stanciului.