Dezvoltatorii imobiliari adoptă strategii diferite astfel încât să găsească cele mai bune soluţii atât pentru businessul lor, dar mai ales pentru cumpărători, scrie adevărul.
În unele cazuri, dezvoltatorii preferă să închirieze apartamentele care iniţial au fost construite cu scopul de a fi vândute şi totodată să renegocieze contractele de împrumut pe care le au cu băncile. În acest fel, vor reuşi să menţină un nivel rezonabil al marjei de profit. Totodată, proiectele imobiliare a căror construcţie va începe anul viitor, cu termen de livrare la final de 2022 sau 2023 vor avea preţuri de execuţie pe metrul pătrat mai mari, iar acest lucru poate duce la o ajustare a preţurilor locuinţelor, susţin experţii.
„Credem că se va ajunge la o soluţie în care dezvoltatorii, chiar dacă vor opera majorări semnificative, vor propune niveluri de preţuri, care să nu le pună în pericol profitul şi în acelaşi timp să poată fi suportate de cumpărători. Nu vom vedea scăderi de preţuri, pentru că dezvoltatorii nu vor vinde în pierdere, dar nici creşteri proporţional cu majorarea materialelor de construcţii. În cele mai multe cazuri, dezvoltatorii îşi vor sacrifica marja de profit, pentru că sunt conştienţi de faptul că nu mai pot să crească preţurile cu 10-15% ca în ultimii ani”, declara recent Rafaela Nebreda, Owner & Managing Partner Imoteca
Se vor scumpi în continuare materialele
Puterea de cumpărare afectată de creşterea costului vieţii nu mai permite creşteri de preţ de 10-15% anual. Dezvoltatorii imobiliari spun că presiunea pe preţuri va fi mare în acest an pentru că materialele necesare construcţiei s-au scumpit, iar scumpirile nu se opresc aici, de la începutul anului furnizorii anunţă preţuri în creştere pentru anumite materiale.
Specialştii în imobiliare spun că se vor înregistra scumpiri de până la 20% pentru cărămidă, creşteri de preţuri fiind aşteptate şi la beton sau alţi adezivi folosiţi la construcţie, dar şi la fier şi polistiren.
Şi mâna de lucru este mai scumpă. Muncitorii resimt din plin inflaţia şi cer salarii mai mari din cauza scumpiri alimentelor, utilităţilor, transportului care se reflectă şi în costuri de trai mai mari pentru angajaţi. Aşa că, există şi o presiune pe zona de salarii.
Ritmul vânzărilor se va reduce
Specialiştii din piaţă estimează că ritmul vânzărilor de apartamente cu care ne-am obişnuit se va reduce în acest an, pe de o parte din cauza înăspririi condiţiilor de finanţare, iar pe de altra din cauza creşterii costurilor cu utilităţile, care reduc capacitatea de a achiziţiona o locuinţă.
Pe piaţă însă se va menţine un echilibru, faptul că sunt mai puţini cumpărători fiind contrabalansat de o ofertă nouă mai mică, din cauza situaţiei PUZ-urilor, care limitează numărul de investiţii în proiecte imobiliare noi.