-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrețurile apartamentelor din Craiova au crescut spectaculos

Prețurile apartamentelor din Craiova au crescut spectaculos

Specialiștii de pe piața imobiliară susțin că prețurile locuințelor au crescut chiar și cu 30% față de 2020. Creșterea cea mai mare de preț se înregistrează la apartamentele noi, unde cererea a fost într-o continuă dinamică. Iată care sunt motivele cele mai plauzibile care au dus la scumpirea apartamentelor și ce așteptări sunt în 2022.

Piața imobiliară este într-o continuă mișcare. După ce într-un articol anterior am arătat că o bună parte dintre apartamentele vândute în Craiova în 2021 s-au vândut fără credit ipotecar (deci, cu “banul jos”), acum analizăm evoluția prețurilor apartamentelor din Craiova în pandemie.
Scumpirea materialelor de construcții, veniturile în creștere pentru o parte a populației, teama de scumpiri și mai mari în viitor, cultul pentru locuințe în proprietate personală i-au determinat pe mulți craioveni să cumpere apartamente anul trecut, chiar dacă trendul prețurilor a fost crescător.

Apartamentele noi, mai scumpe cu 30%

Cele mai mari scumpiri din 2021 și din debutul anului 2022 s-au înregistrat la unele dintre apartamentele noi, spun specialiștii în imobiliare. Mari scumpiri sunt valabile și la apartamentele care nu s-au construit încă. În sensul că persoanele care încheie acum contracte pentru apartamente în blocuri la care nu s-a început construcția vor achita mai mult decât ar fi achitat dacă ar fi contractat apartamentul în 2020.

“Anul trecut și acum, în 2022 prețurile apartamentelor noi sunt mai mari chiar și cu 30% decât în 2020. Au crescut prețurile și la apartamentele vechi, și la case, dar cele mai mari scumpiri sunt la apartamentele nou-construite și la cele în ansambluri rezidențiale la care nici nu a început construcția. Prețurile sunt exagerat de mari! În 2020, apartamentele noi aveau prețuri cuprinse între 1.300-1.500 de euro pe metrul pătrat. Acum prețurile au crescut chiar și la 1.700-1.800 de euro pe metrul pătrat.

Pe segmentul de lux, în zona centrală a Craiovei, sunt cele mai mari prețuri. La unele astfel de blocuri nici nu s-a început construcția, iar dezvoltatorii nu mai acceptă avansuri sub 30% din valoarea apartamentului”, a precizat, pentru GdS, Mihnea Marcu, de la craiovaimobiliare.ro.

În astfel de ansambluri rezidențiale care se construiesc, practic, pe banii cumpărătorului, până și un loc de parcare în subteran ajunge să coste enorm.

Se cer 130.000 de euro pe 2 camere. Cine oferă acest preț uriaș?

Potrivit informațiilor care circulă în piață, pentru un apartament cu 2 camere într-un ansamblu rezidențial unde nu a început construcția dezvoltatorul cere 130.000 de euro. Dacă împărțim la suprafața de 68 mp a apartamentului, rezultă un cost de peste 1.900 de euro pe mp. Se adaugă 25.000 de euro pentru locul de parcare. Astfel că un apartament cu 2 camere ar atinge prețuri colosale. Rămâne de văzut dacă se va găsi cerere pentru apartamente la astfel de prețuri. Cum dezvoltatorii cer 30-50% avans, cine vrea să cumpere un astfel de apartament, trebuie să dispună de sume importante de bani.


Prețuri mai mici la apartamentele noi (1.000-1.100 de euro/mp) se mai înregistrează doar la ansamblurile rezidențiale cu blocuri înalte, cu foarte multe apartamente. Sunt singurele apartamente unde prețurile nu au urcat, dar nici cererea nu este foarte mare, dat fiind vorba despre blocuri cunoscute pe vremuri drept sub denumirea de blocuri-turn.


Rămâne de văzut dacă în 2022 populația Craiovei poate suporta prețurile uriașe afișate în ultima perioadă la locuințele noi.

De ce s-au scumpit apartamentele

Motivele scumpirii locuințelor în ultimul an au survenit ca urmare a unui cumul de factori. Cel mai important factor al scumpirilor a fost acela că a existat o cerere mare de locuințe din partea a doua a anului 2020 și până la finele anului 2021. Din datele oficiale de la ANCPI, în partea a doua a anului 2021 au fost înregistrate cele mai multe tranzacții imobiliare. Cel mai probabil, speriați de cotele ridicate ale inflației, mulți au renunțat la depozitele bancare și au plasat banii în imobiliare. “Mulți dintre cumpărătorii de apartamente au avut lichidități în conturile bancare și au căutat un refugiu în imobiliare, pentru a combate inflația.

Este cunoscut faptul că imobiliarele își mențin sau își sporesc valoarea în timp. Un alt motiv este acela că sunt persoane cărora le-au sporit veniturile în ultima perioadă și vor să își cumpere o locuință. Mai există un motiv al scumpirii apartamentelor, conform dezvoltatorilor imobiliari. Acela al scumpirii materialelor de construcții. De aceea, următoarele apartamente care se vor construi anul acesta vor fi mult mai scumpe decât precedentele”, a mai precizat Mihnea Marcu.

Cererea pentru case în jurul Craiovei a mărit prețurile unor astfel de locuințe

Și casele din zona apropiată Craiovei s-au scumpit. În prima parte a anului 2020, prețurile caselor din jurul Craiovei de dimensiuni medii (doar parter) erau de 85.000-90.000 de euro. Atunci, prețurile caselor erau foarte apropiate de cele ale apartamentelor din oraș. Între timp, în pandemie a sporit cererea pentru case.

Din cauza restricțiilor de mobilitate introduse de autorități în pandemie, foarte mulți proprietari au migrat de la oraș în zonele de case de pe lângă Craiova. Creșterea cererii a condus la creșterea prețurilor. Acum, casele din zona periurbană de circa 110 mp, dispuse doar pe parter, costă între 120.000-130.000 de euro, a precizat Mihnea Marcu, de la craiovaimobiliare.ro.


“Există în continuare o creștere a cererii de case în zona periurbană. Ceea ce a făcut ca prețurile să crească și cu 15-20% față de 2020. Au fost și sunt foarte multe achiziții de case în jurul Craiovei”, a explicat și Cristian Clenciu, de la CDC Imobiliare.

Creșterea prețurilor la apartamente ar putea fi temperată în 2022

Dacă în 2021 a existat o cererea foarte mare pentru imobiliare specialiștii contactați de GdS spun că în 2022 cererea se va tempera. Deja nu mai sunt la fel de mulți cumpărători în piață.

“Acum nu mai este febra cumpărăturilor, cum a fost anul trecut, când s-au vândut foarte multe locuințe fără credit ipotecar.

Acum cererea s-a mai temperat. În piață sunt foarte multe apartamente noi, pentru care se așteaptă cumpărători. Există o supraofertă de locuințe noi. De asemenea, potențialii cumpărători nu se grăbesc. Există o incertitudine de moment. Au crescut prețurile materialelor de construcții, a crescut costul cu forța de muncă la firmele de construcții, astfel că au crescut și prețurile. Populația nu se mai aventurează să cumpere la noile prețuri. Cine a avut banii a cumpart cu cash, anul trecut”, a declarat Cristian Clenciu, de la CDC Imobiliare.

El a menționat că estimează doar o ușoară creștere a prețurilor apartamentelor în 2022 sau chiar o stagnare, pe fondul unei încetiniri a cererii de locuințe si pe fondul supraofertei de locuinte noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS