7.3 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCosmin Poteraș, USR PLUS: Criza energetică. Statul joacă la cacealma

Cosmin Poteraș, USR PLUS: Criza energetică. Statul joacă la cacealma

Cosmin-Marian Poteraș, senator de Dolj

Au curs multe rânduri pe tema crizei energetice, în cea mai mare parte despre facturile consumatorilor casnici. Fără a diminua importanța acestei probleme, să nu ne facem că nu vedem elefantul din încăpere: stabilitatea mediului economic. E bine să reducem facturile oamenilor, dar cu ce le vor plăti dacă ramân fără loc de muncă?

Hidroelectrica percepe în zona Olteniei tariful de 2,50149 RON/kwh energie activă, respectiv 3,40622 RON/kwh preț final cu TVA. Tariful perceput companiilor pentru energie activă este de 10 ori mai mare decât cel perceput consumatorilor casnici și considerabil mai mare decât prețurile practicate pe Piața Zilei Următoare (PZU). Totodată, tarifele PZU sunt mult mai mari decât prețurile prevăzute în contracte pe termen lung.

În acest context, IMM-urile se vor sufoca în datorii, iar mai devreme sau mai târziu, dacă lucrurile nu se schimbă, oamenii își vor pierde locurile de muncă.

Statul are monopol pe producția de energie și deține toate pârghiile necesare pentru a controla companiile de stat și implicit piața, prin Consiliile de Administrație, dar aceste consilii în prezent sunt doar niște sinecuri în slujba băieților deștepți.

Totodată, statul este principalul beneficiar al creșterii prețurilor la energie. Pe de o parte, încasează mult mai mulți bani din taxe și din profitul companiilor de stat producătoare de energie, pe de altă parte își arată empatia față de cetățenii aflați în dificultate care nu își pot plăti facturile acordându-le cu „generozitate” plafonări și subvenții. Ipocrizie curată.

Un alt semn de întrebare este legat de volumul foarte ridicat al tranzacțiilor pe PZU care inevitabil ridică foarte mult prețul. Aceste tranzacții pot fi reduse semnificativ prin încheierea de contracte pe perioade lungi pe baza datelor statistice de consum, iar ANRE poate reglementa acest lucru imediat.

Câteva întrebări rămân deschise.

Care este explicația prețurilor extrem de mari percepute de Hidroelectrica la IMM-uri?

De ce producția hidro este la 50% din capacitate?

De ce ANRE a aprobat un preț de distribuție în zona Olteniei mult mai mare decât cel perceput pentru alte zone din țară (40% mai mare decât în București)?

Am adresat întrebările de mai sus ministrului Energiei printr-o interpelare. Sper ca explicațiile dumnealui să facă lumină într-un domeniu rămas prea mult timp în zona sinecurilor. Ministerul are multe explicații de dat. E timpul să răspundă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS