0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreșterea economiei României va încetini anul acesta

Creșterea economiei României va încetini anul acesta

Din cauza războiului din Ucraina, economia României ar putea înregistra o creștere de 1,9%, în 2022,  în condițiile în care estimarea era de 4,3 în ianuarie, susţine Banca Mondială, într-un raport publicat duminică.

În plus, deficitul fiscal va rămâne unul ridicat, la aproximativ 6,6% din PIB, în pofida unor măsuri de consolidare.

“Amplitudinea revenirii va depinde de evoluţia variantelor de COVID-19 şi de severitatea ostilităţilor din regiune. Capacitatea României de a absorbi fonduri UE va fi crucială pentru un proces de revenire sustenabil, verde şi inclusiv”, susţine Banca Mondială.

Guvernul va trebui să susţină procesul de revenire a economiei

Instituţia financiară internaţională apreciază că o reducere substanţială a deficitului fiscal în 2022 este puţin probabilă, deoarece Guvernul va trebui să susţină procesul de revenire a economiei. Pe termen mediu, însă, deficitul ar urma să urmeze o traiectorie descrescătoare, dar este posibil să rămână deasupra pragului de 3% din PIB.

Banca Mondială se aşteaptă ca rata sărăciei să scadă doar uşor

De asemenea, Banca Mondială se aşteaptă ca rata sărăciei să scadă doar uşor până la 10,1% în 2022, urmând să revină la nivelul de dinaintea crizei în 2024. Cu toate acestea, creşterea preţurilor la alimente şi energie, precum şi diminuarea remitenţelor, ar putea însemna o revenire mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile de populaţie comparativ cu altele în anii următori.

Pe de altă parte, un război prelungit în Ucraina ar putea duce creşterea economică a României în teritoriu negativ şi ar conduce la creşterea sărăciei pe termen scurt, subliniază banca Mondială.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS