Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susţinut, astăzi, o conferinţă de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei. El a spus că România nu mai este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește inflația. Dacă ne consolează cu ceva, avem vreo 7-8 țări înainte, a spus guvernatorul Băncii Naționale.
Potrivit lui Mugur Isărescu, din vara anului trecut s-a înregistrat o creștere extrem de rapidă a prețurilor pe fondul scumpirilor din energie.
„Inflaţia a început să crească din iunie 2021. Avem o creştere foarte rapidă a preţurilor ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză. Cauzele sunt preţurile la energie.
Avem câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii. Piaţa valutară, case de schimb. A durat două săptămâni din motive de lipsă de bancnote, însă am reuşit să ţinem cursul stabil, dar a fost panică şi la ulei, şi la carburanţi.
Dacă n-ar fi fost schemele de compensare, inflația, indicele prețurilor de consum ar fi fost mai mare, deci în aprilie noi acum avem 14%, ar fi fost vreo aproape 20%. Nu noi stabilim prețurile la energie, la petrol, la gaze naturale, aici este bine când discutăm în public să ne vedem și lungul nasului. Nu mai avem o economie închisă și nu avem cum s-o protejăm decât cu subvenții, dacă vrei să protejezi cu subvenții trebuie să ai o situație fiscală solidă. Nu este cazul României.”
Isărescu: „Nu ne strică mai multă calmitate, mai bem câte un ceai de tei”
Faptul că depindem mai puțin de importurile de gaze naturale și petrol din Rusia ne ajută, dar nu suficient, explică guvernatorul BNR care a făcut un apel la calm:
„Prețurile la energie s-au transmis în cotațiile produselor agro-alimentare, pe canalul costurilor cu transporturi îngrășăminte și furaje dar și pe un fundal să spunem de început de panică, de aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză, dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită, mai calm. Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei.”
BNR a revizuit în creştere prognozele de inflaţie pentru 2022 şi 2023
Tot joi, Mugur Isărescu a anunţat că Banca Naţională a majorat prognoza de inflaţie pentru anul în curs, dar şi pentru 2023.
Mai exact, BNR estimează o rată a inflaţiei de 12,5% pentru finalul lui 2022, respectiv o inflaţie de 6,7% pentru finalul lui 2023.
Cifrele reprezintă o creştere importantă faţă de estimările precedente, făcute în luna februarie, care vorbeau despre o rată a inflaţiei de 9,6% pentru finalul lui 2022 şi 3,2% pentru finalul lui 2023.
Presiunile inflaţioniste asociate costurilor de producţie sunt anticipate a se diminua gradual, pe termen mediu, dar efectele acestora vor persista pe o perioada de 12 luni la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC.