9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe ce țări depinde Doljul mai mult la exporturi și importuri

De ce țări depinde Doljul mai mult la exporturi și importuri

Balanța comercială a Doljului este pozitivă (exporturi -importuri) datorită valorii mari a exporturilor de autovehicule care pleacă de la Craiova peste tot în Europa. Ce produse exportăm și importăm și cum ar afecta economia Doljului o încetinire a acestor fluxuri economice, în contextul unei eventuale recesiuni.

În lumea antreprenorială circulă un proverb cu dublu sens. “Când strănută economia Germaniei, răcește economia altor țări”. În contextul în care se vorbește de o posibilă recesiune în economii ale unor state importante din Europa, printre care și Germania, efectul ar fi unul de „domino” pentru economii din țări emergente, din cauza interconectivităţii comerciale. România exportă în țări europene și importă produse din țări europene.

Doljul ere legături comerciale strânse cu mari state europene. Exporturile realizate de Dolj în astfel de state mențin, de câțiva ani, o balanță comercială pozitivă. Adică, exporturile sunt mai mari decât importurile, ceea ce se traduce printr-o intrare masivă de valută în județ. Intrare care este mult mai mare decât ieșirile. Atunci când cererea a crescut în Europa, și exporturile Doljului au crescut. În contextul în care cererea pe piețele europene se va diminua, atunci și fluxurile comerciale dinspre Dolj către piețele europene se vor diminua.

Dependența de alte economii nu este evidențiată doar la nivelul produsului finit exportat sau a materiei prime, ci și la nivel de piese și subansamble. În Dolj există firme din industrie care produc diverse piese și subansamble pentru coloși industriali din Europa. Când acei coloși își diminuează comenzile și contractele, ca urmare a unei recesiuni, atunci și firmele locale ar avea de suferit. Și invers.

Cea mai mare pondere în Dolj – exporturile de autovehicule

Pe primele cinci luni ale anului 2022, exporturile Doljului au crescut cu 15,7% față de aceeași perioadă a anului 2021, conform datelor furnizate, la solicitarea GdS, de către Direcția Județeană de Statistică Dolj. Exporturile de anul acesta totalizează 1,456 miliarde euro. Exporturile au fost mai mari decât importurile, care au totalizat 1,855 miliarde de euro, în aceeași perioada analizată. Deci, balanța comercială a Doljului a fost pozitivă (exporturi – importuri), așa cum s-a întâmplat în fiecare an de când Craiova se bucură de o producție semnificativă de autovehicule, care ajung preponderant la export. De altfel, pe locul I pe total județ se situează exporturile de autovehicule, incluse la categoria “Mijloace de transport”. Exporturile de mașini produse la Craiova reprezintă 74,3% din total exporturi realizate de Dolj.

Pe locul al doilea în total exporturi pe județ, în perioada analizată din 2022, s-au situate exporturile de “Mașini, aparate și echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginile”, conform Statisticii. Pe locul al treilea se situează exporturile din secțiunea “Produse vegetale”. Acestea au fost în creștere cu 40 de milioane de euro față de aceeași perioada a anului trecut. Exporturile de cereale totalizează 86 de milioane de euro și reprezintă 93,5% din totalul produselor vegetale exportate. Respectiv 6% din total exporturi sunt reprezentate de cereale. Mai exportăm legume, pepeni, fructe, ceai, produse de morărit etc.

Ce importăm mai mult

Precizam mai sus că importurile Doljului pe perioada analizată din 2022 totalizează 1,189 miliarde de euro. Pe primul loc se situează produsele din categoria “Mașini, aparate și echipamente electricee, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginile”. Fiind vorba de produse industriale, acestea au ponderea cea mai mare în total importuri.

Importurile de “Mijloace de transport” (cum le numește Statistica) ocupă locul doi pe județ în total importuri. Pe primele cinci luni din 2022 aceste importuri de autovehicule s-au situat la un nivel de 82,7 milioane de euro, în creștere cu 26% față de aceeași parte a anului trecut. Ceea ce înseamnă că în prima parte a anului 2022 cererea de mașini de import în Dolj a fost cu un sfert mai mare față de aceeași perioadă din 2021.

Pe locul al treilea la importuri s-au situat mărfurile din categoria “Metale comune și articole din acestea”, în creștere cu 20,8% față de perioada corespunzătoare a anului 2021. Cea mai mare pondere aici o au produsele din fontă, fier și oțel, potrivit datelor furnizate de Statistică.

În ce mod depindem de Europa. Cifrele din economie vorbesc

Potrivit Statisticii, cele mai multe mărfuri din Dolj și de valoarea cea mai mare au fost exportate în trei state europene: Olanda (19,5% din total exporturi), Italia (19,2%) și Germania (14,2% din total). Deci aproape 53% din exporturile Doljului, pe primele cinci luni ale anului, au ajuns în aceste trei state: Olanda, Italia, Germania. Dat fiind procentul ridicat de produse din Dolj exportate în aceste țări, orice evoluție a economiilor acestor state își va pune amprenta asupra producției realizate de firmele doljene. Dacă statele enumerate vor intra în recesiune, atunci diminuarea producției în Dol ar fi iminentă, cu toate consecințele ce țin de aceste aspect, inclusive consecințe sociale (șomaj tehnic etc.). Când cele trei economii vor “strănuta”, economia Doljului “va răci”.

Următoarele țări în care s-au realizat cele mai mari exporturi din Dolj, pe primele 5 luni din 2022, sunt: Franța (11,8%), Spania (5,3%), Algeria (3,7%), Turcia (3,1%), Polonia (2,3%). Se observă că exportăm mărfuri și in state non-UE. În cazul importurilor, primele trei țări din care Doljul se aprovizionează cu mărfuri totalizează 37,3% din total importuri, astfel: Germania (17,4%), Turcia (10,1%), Cehia (9,8%). Restul țărilor ale căror mărfuri au o pondere importantă în totalul importurilor realizate de Dolj sunt: Polonia (7,9%), Ungaria (7,5%), Italia (7%), Spania (6,4%) și China (5,9%). Față de alți ani, importurile din China au fost diminuate în 2022.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS