4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia Doljului suferă. A început tăvălugul disponibilizărilor

Economia Doljului suferă. A început tăvălugul disponibilizărilor

Zeci de firme doljene au redus semnificativ numărul de angajați, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Unele firme au disponibilizat chiar jumătate din numărul total de angajați. În analiza efectuată de GdS se observă care sunt domeniile de activitate cele mai afectate de reducerile de personal. Cum explică Ford Otosan Craiova scăderea numărului de angajați cu 433 de persoane.

Zeci de firme doljene au disponibilizat personal în ultima perioadă, în special în acest an plin de evenimente macroeconomice și geostrategice. Unele entități economice din Dolj au dat afară sute de angajați, în interval de un an. Altele au disponibilizat mai mult de 10 persoane din 2021 și până în octombrie 2022.

Dar sunt și firme care și-au redus la jumătate numărul de angajați. Toate aceste date rezultă dintr-o analiză efectuată de GdS, pe baza numarului efectiv de angajați existenți în REVISAL în octombrie 2022, comparativ cu octombrie 2021. Datele au fost furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, la solicitarea GdS.

Doljul are cu 2.012 salariați mai puțini anul acesta decât anul trecut

Având în vedere că unele persoane disponiblizate s-au angajat în altă parte, s-au pensionat, au îngroșat rândurile șomerilor sau au plecat la muncă în străinătate, un lucru este cert. În octombrie 2022, numărul total de angajați din Dolj este mai mic cu 2.012 persoane față de de octombrie 2021. Conform datelor furnizate de ITM Dolj, existau în Dolj “total salariați activi la 05.10.2021 un număr de 148.439 de persoane, iar la 05.10.2022, totalul salariaților activi era de 146.427 de persoane.

Diferența de salariați (sold) este de 2.012 salariați”, se arată în răspunsul ITM Dolj. Practic, după disponibilizări, reangajari, pensionari au rămas mai puțini cu 2.012 salariați activi în Dolj, în interval de un an. De menționat că din 2010 și până în 2021, numărul de angajați din Dolj fusese în creștere sau se mentinuse constant de la un an la altul.

Ford Otosan Craiova are mai puțin cu 433 de angajați față de anul trecut

Producătorul auto din Craiova, deși a anunțat în nenumărate rânduri că nu va opera reduceri de personal, figurează cu mai puțin de 433 de angajați cu forme legale în octombrie 2022 față de octombrie 2021. De curând, fabrica Ford din Craiova a fost preluată de Ford Otosan din Turcia. Producătorul auto este cel mai mare angajator din Dolj, astfel că atenția întregii comunități locale este ațintită asupra locurilor de muncă de la Ford și de la furnizori.


Dacă anul trecut Ford avea la Craiova 5.949 de angajați, în octombrie 2022 mai figurează în evidențele oficiale (REVISAL) cu 5.516 angajați cu contracte de muncă active. Surse apropiate companiei au precizat că nu au mai fost prelungite contractele de muncă ale unor angajați pe perioada determinată, iar acest lucru explică reducerea numarului total de angajati. Oficialii companiei Ford Otosan Craiova au precizat, pentru GdS, că “adaptează în permanență forța de muncă la nivelul producției”. Reprezentanții Ford Otosan Craiova dau asigurări că nu vor urma disponibilizări, în perioada următoare, ci privesc cu optimism posibilitatea sporirii numărului de locuri de muncă în uzină, fără a avansa cifre exacte, în acest sens.

„Suntem optimiști cu privire la perspectivele de angajare la Ford Otosan Craiova”


„Ford Otosan Craiova adaptează în permanență forța de muncă la nivelul producției, pentru a ne menține competitivitatea.
Nu am derulat și nu intenționăm să derulăm procese de încetare a contractelor de muncă, iar fluctuația personalului este influențată de cauze normale în desfășurarea relațiilor de muncă, precum pensionări și/sau demisii.
Având în vedere viitoarele noastre lansări de produse, care vor avea loc în 2023 și 2024, suntem optimiști cu privire la perspectivele de angajare la Ford Otosan Craiova”, au menționat reprezentanții companiei, pentru GdS.
Pe lista firmelor care au făcut reduceri de personal anul acesta figurează și un important furnizor de pe platforma industrială a Ford.

În ce domenii de activitate s-au făcut cele mai multe disponibilizări

Conform datelor de la ITM, cea mai mare reducere de personal a avut-o, în intervalul analizat, o firma care plasa forță de muncă în industrie și în străinătate, pe baza de contracte temporare de muncă. Numărul de angajați ai acestei firme s-a redus cu 440 de persoane din octombrie 2021 până în octombrie 2022. Pe lista firmelor care au disponibilizat peste 100 de angajti se numără firme din domeniul protecției și pazei, firme cu obiect de activitate centre de intermediere telefonică (call center) și comerț.


Disponibilizări între 50 și 100 de persoane de fiecare firmă au fost operate la entități din domenii precum: comerț cu ridicata de produse alimentare, băuturi și tutun (-98 de angajați), activități de protective și gardă (-86), lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale (-67), fabricarea de materiale pentru tricotaje sau marochinărie (-62), fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie și harnașament (-57 de angajați), instalarea de mașini și echipamente industriale (-50).

Au început reducerile de personal și în industrie

Industria este destul de afectată de situațiile actuale de piață și se observă reduceri de personal de la un an la altul. Peste 40 de persoane de fiecare entitate au fost date afară de firme ce au drept obiect principal de activitate: fabricarea mașinilor și utilajelor pentru agricultură, lucrări de construcții de drumuri și autostrăzi, fabricarea aricolelor din metal, fabricarea de construcții metalice și părți componente, fabricarea înghețatei, fabricarea de saltele și somiere, transporturi rutiere de mărfuri.
Spuneam că unele firme și-au înjumătățit numărul de angajați. Se poate și mai rău, în special în domeniul producției.

O firma cu obiect de activitate “fabricarea altor articole din metal”, a mai rămas cu 16 angajați, din 64. A disponibilizat 48 de oameni.
Pe lista transmisă de ITM Dolj mai figurează firme din domeniul transporturilor, construcțiilor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, comerț online, fabricarea betonului pentru construcții, fabricarea prăjiturilor și a produselor de patiserie și chiar din domeniul pariurilor sportive și a jocurilor de noroc, domeniu care cunoscuse o accentuată ascensiune în ultimii ani. Până și în pandemie se dezvoltaseră firmele care aveau obict de activitate pariurile sportive și jocurile de noroc.

Firmele care au facut cele mai multe reduceri de personal anul acesta (Sursa datelor: ITM Dolj)

Au scăpat de pandemie, dar nu au rezistat inflației

Cele mai multe firme care au trimis acasă din personal activează în industrie, construcții și firme de transporturi de mărfuri. Sunt exact domeniile cele mai afectate de condițiile de piață din anul acesta.
Am solicitat un punct de vedere al unui reprezentant al mediului local de afaceri, pentru a explica de ce s-a ajuns la disponibilizări în această a doua parte a anului din partea unor firme mari și mici, dar care existau de mulți ani pe piață.

“Situația este deosebit de complexă! Sunt mai mulți factori care au condus la reduceri de personal în rândul firmelor doljene. În primul rând, situația din țară, care este similară în Europa și în lume legată de majorările de prețuri la carburanți, la energie, la gaze naturale, majorări care au generat inflație încă de anul trecut. Situația a devenit critică anul acesta pentru multe firme care au început să reducă numărul de angajați, în prima faza. În al doilea rând, recesiunea, condițiile de piață își spun cuvântul asupra mediului privat. În al treilea rând, analiza lanțurilor valorice de aprovizionare se observa că au apărut sincope.

Există probleme de aprovizionare pe lanțurile de aprovizionare din afară, cauzate de lipsa unor producători în țară, dar și de lipsa unor materii prime în zonă. Toate domeniile de activitate sunt afectate, dar în special firme din construcții, transporturi, confecții, producție diversă, adică industrie. Sunt firme care au făcut față în pandemie, dar care nu mai fac față inflației și condițiilor de piață”, a precizat Gabriel Vlăduț, președinte al Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj.

Firmele mici, cele mai afectate


El a mai arătat că nu doar firmele mari se confruntă cu astfel de probleme, ci mai ales micii antreprenori, care au intrat în insolvență sau sunt la un pas de insolvență din cauza facturilor uriașe la utilități.

“Nu vreau să fiu alarmist, dar din cauza creșterilor de prețuri la energie sim ai ales la gaze naturale, foarte multe firme mici au intrat în insolvență sau se află la un pas de intrarea în insolvență sau incapacitate de plată din cauza acestor creșteri de prețuri. Pentru unele firme gazul este esential sau chiar este materie primă în procesul de producție. Este vorba de firme mici, cu număr mic de angajați, firme care nu sunt capitalizate și care sunt afectate de schimbările din ultima perioadă, de inflație, de prețurile pieței, de problemele cu forță de muncă”, a mai precizat Gabriel Vlăduț, președintele CCI Dolj.

La ce se așteaptă economia locală în 2023

Economia Doljului va urma trendul economiei naționale, care va avea aceeași evoluție cu economia europeană și globală, cu care este interconecatat, după cum titra recent GdS.
Gabriel Vlăduț a menționat că un punct de cotitură pentru multe firme din economia Doljului va fi în această iarnă, când se vor emite facturile la energie și gaze naturale. Aspecte peste care președintele CCI Dolj se așteaptă ca mediul de afaceri să treacă “în condiții optime”: “Am mare încredere în adaptabilitatea firmelor noastre la situația existență și la condițiile de piață. Cred cu tărie că multe firme vor rezista acestei ierni și anului 2023. Sunt descurajat, însă, de tărăgănările Guvernului care are banii “la poartă” și mă refer la banii europeni și noi nu putem să accesăm acele fonduri. Firmele au nevoie de timp și de liniște pentru a accesa fonduri europene. Or, în ianuarie 2023, un antreprenor se mai poate gândi la accesarea de bani europeni când ii vine factura la gaze pe decembrie?!? Firmele au nevoie de stabilitate și de liniște pentru a se adapta la noile condiții de piață”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS