Suntem siguri că știi deja cât de important este somnul pentru tine. Da, da, somnul, activitatea aceea neuronală care se face remarcată prin întreruperea activității fizice, nu peștele. Nu că nu ți-ar plăcea peștele!
Somnul odihnitor este unul dintre cele mai importante idealuri de atins într-o viață, de vreme ce în mod normal dormim cam o treime din timp într-o viață de om, considerând că dormim aproximativ opt ore pe zi. O tulburare a somnului poate conduce la o serie întreagă de dereglări a activităților zilnice, și chiar la apariția unor boli.
Despre paturi și saltele
Există o sumedenie de tipuri de paturi pe care le-ai putea alege, ținând cont de criterii estetice și practice. De pildă, există paturi cu platformă, fără tăblii sau cu o singură tăblie la cap, pe care așezi salteaua. Există paturi convertibile, extensibile, există paturi rabatabile, paturi cu baldachin și paturi cu depozitare. Însă cel mai important criteriu de la care ar trebui să pleci este dimensiunea. În primul rând, dimensiunea camerei, pentru că, dincolo de faptul că patul ar trebui să-ți încapă în cameră, cu siguranță că nu ți-ai dori ca patul să-ți ocupe tot spațiul vital din acea cameră. Apoi, trebuie să te îngrijești de cel care va dormi în pat. Este pentru tine? Mai doarme cineva cu tine în pat? Poate este pentru copiii tăi? Ai unul, sau mai mulți? Desigur, există o sumedenie de opțiuni, însă pentru a alege patul ar trebui să pornești de la dimensiunile saltelei.
Cum alegem salteaua
În principiu, indiferent de înălțimea celui care mănâncă somn… ăăă… înălțimea celui care doarme, ar trebui ca salteaua să fie cu 10 cm mai lungă decât înălțimea ocupantului acesteia.
Pentru pătuțurile bebelușilor vei găsi saltele de 60×120 cm sau de 60×140 cm. Pentru o susținere corectă a coloanei lor vertebrale dar și din motive de siguranță, saltelele pentru cei mai mici dintre noi sunt ceva mai rigide decât saltelele destinate adulților. Ține cont și de materialele care intră în compoziția saltelelor pentru bebeluși: acestea trebuie să permită pielii delicate a acestora să respire și să transpire. De asemenea, dacă ai un pat cu balustradă, înălțimea saltelei nu ar trebui sa depășească 13 cm.
Pentru copiii de peste doi ani, sunt disponibile saltele cu dimensiunile 80×160 și 80×190 cm. Acestea le vor permite să doarmă în ce poziție se simt confortabil și le vor suporta corpul de-a lungul mai multor etape de creștere.
Pentru un adolescent sau adult ce doarme singur, poți alege o saltea cu o lățime cuprinsă între 90 și 100 cm și o lungime de 200 cm.
Pentru un cuplu ce locuiește într-un apartament mic, există opțiunea unei saltele cu dimensiunile 140×200. Bineînțeles, pentru camerele din apartamentele spațioase sau din case, sunt disponibile și opțiunile cu dimensiuni 160×200 sau chiar 180×200 cm.
Și, pentru că n-am vorbit deocamdată decât despre dimensiunile tigăii pentru somn, asta… saltelei pentru odihnă, hai să trecem în revistă și câteva tipuri de saltele.
Tipuri de saltele
Saltelele ortopedice sunt saltele ce oferă o mai bună protecție a coloanei vertebrale, sunt produse din materiale de bună calitate, au o structură fermă și un preț destul de mic. Acestea au de regulă o fermitate redusă și sunt destinate persoanelor cu greutate destul de mică. Pentru persoanele corpolente există opțiunea saltelelor superortopedice. Astfel, fie că îți dorești o saltea 140×200 cm ieftină, fie că îți dorești o saltea superortopedică 140×200 25 cm (unde cei 25 cm reprezintă înălțimea saltelei), fie că este vorba despre o saltea Expert sau o saltea Saltex, găsești cam orice ai nevoie pe www.expert-saltele.ro.
Saltele Memory Foam, sau saltelele din spuma cu memorie, sunt saltele ergonomice realizate din materiale de înaltă calitate care asigura dispersarea uniformă a punctelor de presiune, astfel încât punctele de presiune ale corpului să fie dispuse cât mai uniform cu putință, eliminând zonele cu presiune ridicată. De asemenea, materialele din care sunt produse sunt hipoalergenice.
Saltelele Pocket-Spring sunt saltele ergonomice rezistente și durabile, ce oferă zone independente de absorbție a presiunii pentru un confort deosebit. Acestea sunt saltele cu arcuri împachetate în buzunare separate, astfel că mișcările unui ocupant al patului nu influențează deloc poziția celeilalte persoane (la saltea 160×200 sau 180×200 cm cu doi ocupanți).
Saltele de tip relaxa sunt saltele superortopedice construite pe o plasă de arcuri, cu un raport preț/calitate extrem de bun și foarte apreciate în general.
Pentru un somn odihnitor, trebuie să iei în considerare și alte accesorii: somiere cât mai rezistente (suporturile pe care este așezată salteaua), lenjerie de pat de bună calitate și perne confortabile. Suntem siguri ca vei găsi în www.expert-saltele.ro un partener de nădejde pentru cele mai bune alegeri! Somn ușor!