4.6 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriBCE va cere băncilor raport săptămânal cu privire la lichidități

BCE va cere băncilor raport săptămânal cu privire la lichidități

Banca Centrală Europeană (BCE) va cere băncilor, din luna septembrie, să furnizeze, săptămânal, date cu privire la lichiditatea lor. Astfel, BCE va putea derula mai frecvent verificări cu privire la capacitatea lor de a face faţă unor şocuri potenţiale pe măsură ce cresc dobânzile, a declarat preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, Andrea Enria, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Într-un interviu publicat sâmbătă în revista Milano Finanza, Andrea Enria a spus că băncile europene sunt mai puternice acum. Dar a adăugat că pieţele financiare sunt în continuare într-o „fază delicată” din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, din cauza inflaţiei ridicate şi creşterii rapide a dobânzilor. Toţi aceşti factori pot creşte riscurile la adresa lichidităţii şi finanţării, a mai spus Andrea Enria. Acesta a adăugat că BCE se va concentra foarte mult pe aceste aspecte în testele de stres şi alte proceduri de supervizare pe care le are în derulare.

„Am decis să trimitem băncilor, începând din luna septembrie, o solicitare de trimitere de informaţii în regim săptămânal. Astfel vom avea date proaspete. Acestea ne vor permite să monitorizăm mai bine evoluţiile pe partea de lichiditate”, a spus Enria. În prezent, băncile trebuie să trimită către BCE, odată pe lună, informaţii cu privire la lichiditatea lor.

„Băncile europene pot face faţă unei crize financiare potenţiale”

Andrea Enria a mai spus că rezultatele testelor de stres vor fi publicate în zilele următoare, dezvăluind că aceste rezultate vor arăta faptul că băncile europene pot face faţă unei crize financiare potenţiale, graţie unor niveluri de capital mai mari şi unei mai bune calităţi a activelor.

Întrebat dacă este nevoie în Italia de un al treilea mare grup bancar, pe lângă UniCredit şi Intesa Sanpaolo, Enria a spus că există marjă pentru o nouă consolidare a pieţei bancare, la fel ca şi în alte state membre UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS