Sebastian Burduja, ministrul liberal al Energiei, a anunţat că „finanțarea Canadei de trei miliarde de dolari pentru România, anunțată la Ottawa, reprezintă o șansă mare pentru împlinirea visului de la Cernavodă: o centrală nucleară cu încă două reactoare. Mai multă energie înseamnă siguranță și un trai mai bun pentru români”.
Acesta a adăugat: „pasul făcut acum ne aduce mai aproape de visul finalizării celui mai important proiect energetic românesc. Colaborarea româno-canadiană pentru programul nuclear civil datează din anii ‘70. Cu susținerea tuturor nivelurilor instituționale ale statului român, avem toate premisele de a fi martori, în 2031-2032, la punerea în funcțiune a acestor noi capacitați. Mai mult, avem șanse să repunem în funcțiune uzina de apă grea cu sprijin canadian, un proiect demarat de ministrul Virgil Popescu, și de a produce izotopi medicali pentru tratamentul cancerului, pentru o piață în continuă creștere. Voi face tot posibilul pentru a accelera programul nuclear civil românesc. Este soluția pentru a avea pentru toți românii energie sigură, curată, la un preț corect”.
Ministrul liberal al Energiei a declarat că veștile bune din Canada au fost dublate de cele din Washington, unde EXIM SUA a aprobat în unanimitate o finanțare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie și fezabilitate pentru pregătirea construcției unităților 3 și 4 de la Cernavodă.
Depozitele de gaz ale României sunt pline
Ministrul PNL al Energiei, Sebastian Burduja spune că România și Romgaz sunt și pot să devină furnizori și mai importanți de securitate, atât în ceea ce privește energia electrică, dar și în ceea ce privește gazele naturale. Romgaz, prin filiala Depogaz Ploiești, a înmagazinat deja, pentru iarna care vine, 2,715 miliarde metri cubi de gaz, a menţionat acesta: „În total, cele două companii, Depogaz Ploiești și Depomureș Târgu Mureș, au împreună peste 3 miliarde mc de gaze înmagazinate pentru a trece cu bine iarna 2023 – 2024. Ceea ce înseamnă că peste 95% din capacitatea de înmagazinare este utilizată, adică ne-am depășit cu mult ținta asumată de Uniunea Europeană, de a avea depozitele pline în proporție de 90% la 1 noiembrie”.
Investim în noi capacități de producere a energiei electrice
„Romgaz construiește o centrală pe gaze în ciclu combinat pentru producerea energiei electrice la Iernut. Mă bucur că am reușit să deblocăm acest proiect extrem de important atât pentru companie, pentru minister, ca acționar majoritar al Romgaz, dar și pentru țară. Este primul proiect din surse clasice de energie început după 1990 ce se realizează în partea de vest a României. Am promis că noua centrală se va finaliza până la sfârșitul anului viitor.
Totodată, am avut o întâlnire cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite și compania TAQA. Am discutat despre proiectul cablului de curent continuu de la Marea Neagră la granița de vest, dar și despre Tarnița-Lăpuștești, unde ne pregătim să lansăm achiziția unui studiu de fezabilitate în zilele următoare. E primul pas serios din ultimii 5 ani pentru a da viață celui mai ambițios proiect de hidrocentrală cu acumulare prin pompaj din România”, a declarat Sebastian Burduja.
Finalizarea noilor proiecte energetice este importantă atât pentru siguranța în aprovizionare a consumatorilor casnici și industriali, cât și pentru securitatea energetică a țării, dar și a regiunii.