5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & Afaceri95% dintre intervențiile din Clinica de Urologie de la SCJU Craiova se fac minim invaziv

95% dintre intervențiile din Clinica de Urologie de la SCJU Craiova se fac minim invaziv

În secția de urologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova, 95% dintre intervenții se fac minim invaziv, prin endoscopii și laparoscopii.

Deși în prezent echipa medicală utilizează tehnici de laparoscopie 2D, în cadrul unui parteneriat cu un furnizor de echipamente, pacienții au beneficiat, pentru o perioadă limitată, și de intervenții cu o trusă de laparoscopie 3D de ultimă generație, care au decurs excelent și care se fac în foarte puține centre din țară. Specialiștii au efectuat inclusiv o intervenție de nefrectomie parțială pe cale laparoscopică, adică au îndepărtat tumora , salvând în același timp partea sănătoasă a unui rinichi afectat de cancer.

„Am dovedit că putem face lucruri foarte bune la nivelul unui spital de stat și sperăm ca în curând astfel de intervenții să devină uzuale, pe măsură ce secția va fi completată prin dotarea cu tehnologie tot mai avansată”, transmite echipa medicală.

„Avem specialiști foarte buni în clinica noastră, pacienții sunt pe mâini bune și beneficiază de proceduri moderne, în ciuda prejudecăților că la spitalul de stat nu se poate”, spune directorul SCJU, Eugen Georgescu.

Urologia, pionier al progresului în medicină

„Urologia este una dintre cele mai inovative specialități chirurgicale, poate chiar cea mai revoluționară dintre ele. Prima explorare endoscopică, prima dată când cineva s-a uitat cu un instrument în interiorul corpului omenesc, a fost făcută de un urolog, în anul 1879/ De asemenea, prima laparoscopie, care presupune sondarea cavității abdominale, a fost realizată folosind un cistoscop. Așadar, chirurgii au folosit un instrument specific urologiei”, menționează dr. George Mitroi, șeful secției de Urologie din cadrul SCJU Craiova.

Ajungând în prezent, 50% dintre intervențiile pretabile pentru robotul Da Vinci sunt intervenții de natură urologică. Astfel, urologia își menține această emblemă de pionier.

„Dacă în laparoscopie sunt necesare mici incizii pentru introducerea intrumentelor, în endourologie, nici măcar atâta lucru nu este nevoie să facem pentru că medicul intră prin uretră prin niște canale preexistente, ajunge în vezica urinară, poate urca pe uretere și să ajungă la rinichi, rezolvând pe dinăuntru anumite patologii fără niciun fel de incizie”, adaugă urologul.

Până la 70% din intervențiile urologice sunt realizate cu tehnici endoscopice

Se estimează că azi peste 50-70% din intervențiile urologice sunt realizate utilizând tehnici endoscopice în multe centre medicale avansate. Câteva exemple de proceduri endoscopice sunt cistoscopia, ureteroscopia, folosită pentru a vizualiza și trata pietrele din uretere și rinichi și care permite îndepărtarea pietrelor sau fragmentarea lor prin litotriție cu laser) și nefroscopia. Aceasta din urmă implică accesul direct la rinichi printr-o mică incizie în regiunea lombară. Este utilizată pentru a trata pietre renale mari și complexe, care nu pot fi tratate prin metode mai puțin invazive.
Nu mai puţin importante sunt rezecția transuretrală a prostatei (TURP), utilizată pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostată (BPH) sau rezecția transuretrală a tumorii vezicale (TURBT), utilizată pentru trata tumorile vezicii urinare.

Chirurgia deschisă în Clinica de Urologie, sub 5% din cazuri

Tot în cadrul procedurilor endoscopice sunt incluse şi litotriția endoscopică, tratamentul stricturilor uretrale, proceduri endoscopice pentru corectarea refluxului vezico-ureteral.
Toate aceste proceduri sunt disponibile în Clinica de Urologie a SCJU Craiova.

„Evident că există constrângeri financiare și că nu putem avea tot instrumentarul pe care ni l-am dori, însă chirurgie deschisă, clasică, în clinica noastră din Craiova, nu știu dacă se mai face în proporție de 5%”, spune dr. Mitroi.
În privința procedurilor laparoscopice, medicul precizează că pacientului i se fac mici incizii în peretele abdominal prin care se introduc instrumentele chirurgicale.

Când se folosește laparoscopia în urologie

„Estimez că peste 50% din intervențiile chirurgicale urologice sunt realizate prin tehnici laparoscopice în multe centre medicale avansate. Cele mai frecvente proceduri laparoscopice urologice sunt nefrectomia laparoscopică – îndepărtarea unui rinichi şi care poate fi totală sau parțială pentru tratamentul cancerului renal, prostatectomia radicală laparoscopică – îndepărtarea chirurgicală a prostatei în cazul cancerului de prostată, cistectomia laparoscopică, adică îndepărtarea vezicii urinare în cazul cancerului vezical invaziv, pieloplastia laparoscopică – repararea chirurgicală a joncțiunii pieloureterale pentru tratamentul hidronefrozei, tratamentul laparoscopic al varicocelului, sacrocolpopexia laparoscopică – repararea prolapsului vaginal sau uterin prin fixarea colului uterin la sacrum. În Clinica de Urologie a SCJU Craiova se fac majoritatea procedurilor laparoscopice anterior menţionate”,, adaugă șeful secției de urologie.

Avantajele acestor tehnici sunt evidente. Timpul de recuperare postoperatorie este mai scurt comparativ cu chirurgia deschisă, disconfortul pacientului scade considerabil, iar în cazul laparoscopiei, inciziile mici duc la cicatrici mai puțin vizibile. Totodată, riscul de infecție este mai mic datorită faptului că poarta de intrare pentru germeni este net mai mică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS