12.3 C
Craiova
luni, 4 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEndoscopia digestivă: De ce este importantă și cum trecem peste teama de investigații medicale?

Endoscopia digestivă: De ce este importantă și cum trecem peste teama de investigații medicale?


Simptome precum durerile abdominale, balonările, eructaţiile, arsurile în capul pieptului sau greaţa pot fi relativ comune, însă atunci când ele devin repetitive, este cazul să cerem sfatul unui medic. În majoritatea cazurilor, ele pot traduce afecțiuni ușoare. Însă uneori, în cazul în care sunt persistente, pot sugera o patologie importantă, iar specialistul poate recomanda efectuarea unei endoscopii pentru un diagnostic corespunzător.

Endoscopia ajută la diagnosticarea și monitorizarea mai multor afecțiuni. Ea permite stabilirea unei conduite terapeutice corespunzătoare, fiind o procedură modernă, performantă și valoroasă.

Endoscopia și colonoscopia, importante și pentru screening-ul și diagnosticul cancerelor gastrice și colo-rectale

Endoscopia digestivă superioară și colonoscopia sunt, de asemenea, importante și pentru screening-ul și diagnosticul cancerelor gastrice, respectiv al cancerelor colo-rectale.

„Deși mulți pacienți se tem sau se simt inconfortabil atunci când trebuie să facă o endoscopie, dacă medicul este suficient de răbdător, atent și comunicativ, disconfortul este minim. Este important să vorbești cu pacientul, să îi explici ce presupune investigația și să îl faci să se simtă în siguranță. Pentru noi, la Speranța, aceste aspecte sunt extrem de valoroase. Comunicarea cu pacientul trebuie să fie parte integrantă din acordarea serviciilor medicale, pentru că în România teama de medic și de investigații încă este pregnantă și trebuie să depășim aceste bariere. Nu putem face asta decât creând un mediu de siguranță, cu calm, cu răbdare, cu deschidere față de pacienții noștri”, spune echipa clinicii Speranța.

De ce este endoscopia o investigație atât de valoroasă

Echipa Centrului Medical Speranța, unde medicii folosesc unul dintre cele mai subţiri şi performante endoscoape existente la ora actuală, disconfortul fiind minim pentru pacienţii clinicii din Craiova, explică de ce este atât de valoroasă această procedură pentru pacienții care ajung la cabinetul de gastroenterologie.
„Endoscopia poate oferi detalii despre o serie de patologii şi poate permite prelevarea de probe, atunci când este necesar. Aceasta permite vizualizarea mucoasei esofagiene, gastrice și duodenale cu ajutorul unui tub introdus prin cavitatea bucală și poate analiza eventualele modificări de la nivelul acestor segmente digestive”, spune dr. Alexandru Vieru, medic specialist gastroenterologie la Clinica Speranța.

Dr. Alexandru Vieru

Acesta precizează că endoscopia poate fi indicată atunci când acuzăm dureri, arsuri sau disconfort în partea superioară a abdomenului, când există suspiciuni de sângerare în tractul digestiv superior, pentru monitorizarea anumitelor afecţiuni cronice pentru pacienții cu simptome persistente de dispepsie, sau pentru diagnosticarea si monitorizarea afecțiunilor precum boala de reflux gastroesofagian (BRGE), gastrite cronice, infecțiile Helicobacter Pylori, ulcerul gastric sau esofagian.

Endoscopia permite și eliminarea polipilor

În timpul endoscopiei, medicul poate preleva mostre de țesut (biopsie) pentru diagnosticarea afecțiunilor precum infecții sau boli inflamatorii. Endoscopia permite și efectuarea de proceduri terapeutice, cum ar fi îndepărtarea polipilor sau a leziunilor, dilatarea stenozelor esofagiene sau oprirea sângerării.
În cadrul cabinetului de Gastroenterologie, pe lângă endoscopie, pacienţii beneficiază de ecografii şi de investigaţii specifice pentru diverse patologii, inclusiv pentru diagnosticul şi tratamentul hepatitelor.

Puteți programa o consultație la cabinetul de Gastroenterologie de la Centrul Medical Speranța la 0771 493 887.
Detalii pe www.clinicasperanta.ro.
Clinica se află pe strada Înfrățirii, nr. 17, Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS