Într-o mișcare anticipată de unii economiști, dar surprinzătoare pentru alții, cei 9 membri ai boardului BNR au decis miercuri să ieftinească banii, reducând rata dobânzii de politică monetară. Anterior, unii economiști mizaseră pe menținerea dobânzii cheie.
Ce spune BNR
„Rata anuală a inflației a continuat să se reducă în iunie 2024, coborând la 4,94 la sută, sub nivelul prognozat, de la 5,12 la sută în luna mai, ca urmare a scăderilor de dinamică consemnate de inflația de bază și de prețul combustibililor, contrabalansate parțial ca impact de creșterea prețului gazelor naturale.
Față de luna martie, rata anuală a inflației s-a redus în iunie mai mult decât s-a anticipat, diminuându-se cu 1,67 puncte procentuale (de la 6,61 la sută), în principal ca efect al ieftinirii substanțiale a energiei pe ansamblul trimestrului II, îndeosebi a gazelor naturale, sub influența modificărilor legislative aplicate începând cu luna aprilie, precum și pe fondul continuării scăderii dinamicii prețurilor alimentelor.
Activitatea economică a crescut cu 0,7 la sută în trimestrul I 2024, mai puțin decât s-a anticipat, astfel încât excedentul de cerere agregată a continuat probabil să se restrângă în acest interval, contrar așteptărilor.
BNR: „O sursă de incertitudini și riscuri însemnate rămân, de asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie“
(…)Totodată, față de aceeași perioadă a anului trecut, avansul PIB s-a redus semnificativ în trimestrul I 2024, la 0,5 la sută, de la 3,0 la sută în precedentele trei luni. Descreșterea a fost determinată de această dată în principal de formarea brută de capital fix, a cărei dinamică anuală a înregistrat o scădere deosebit de amplă, de la nivelul de două cifre foarte ridicat atins în trimestrul IV 2023, în timp ce consumul gospodăriilor populației a continuat să-și accelereze creșterea în termeni anuali(…)
Incertitudini și riscuri mari decurg din conduita politicii fiscale și a celei de venituri, având în vedere, pe de o parte, execuția bugetară din primele șase luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate în perspectivă în scopul continuării consolidării bugetare, în contextul planului fiscal-structural pe termen mediu prezumat a fi transmis CE în toamna acestui an.
O sursă de incertitudini și riscuri însemnate rămân, de asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative sunt asociate evoluției prețurilor energiei și alimentelor, pe fondul modificărilor legislative și al secetei prelungite din acest an, precum și traiectoriei viitoare a cotației țițeiului, în contextul tensiunilor geopolitice.
BNR: Războiul din Ucraina, unul dintre riscuri
Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, continuă să genereze și războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, precum și evoluțiile economice din Europa. Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice.
Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune“, se arată într-un comunicat al BNR.
Europa a redus dobânda, America se pregăteşte în septembrie
La 6 iunie 2024, BCE a redus ratele cheie ale dobânzii cu 25 de puncte de bază, după ce le menținuse timp de nouă luni. Noile rate ale dobânzii sunt de 4,25% pentru operațiunile principale de refinanțare, 4,50% pentru facilitatea de creditare marginală și 3,75% pentru facilitatea de depozit. Această decizie a fost influențată de scăderea semnificativă a inflației și de îmbunătățirea condițiilor economice, deși presiunile inflaționiste rămân o preocupare.
Fed ar putea începe relaxarea monetară în a doua jumătate a anului 2024, pe măsură ce presiunile inflaționiste se vor diminua. La ultima întâlnire a Comitetului de politică monetară decizia a fost de menținere a dobânzilor, ceea ce i-a făcut pe mulți dintre analiștii economici din SUA să declare că FED răspunde prea timid problemelor cu care economia americană se confruntă.
5 feluri în care decizia BNR ne afectează pe fiecare în parte
Ratele mai mici ale dobânzilor BNR se traduc în costuri mai mici ale împrumuturilor destinate pentru a finanța orice: de la o mașină și o casă până la achizițiile pe care le faci cu un card de credit.
- – Ratele mai mici ale dobânzii cheie stimulează creditarea.
- – Decizia BNR de a ieftini banii influențează și piața bursieră. Cum ieftinirea banilor aduce cu sine ieftinirea recompensei pentru depozitele bancare, poate că unii se vor gândi să-și plaseze banii pe piața de capital, în speranța unor randamente mai bune sau în firmele care se ocupă cu asset managementul.
- – BNR are o influență majoră asupra puterii noastre de cumpărare.
- – BNR influențează prin decizia sa de politică monetară chiar și ușurința cu care îți găsești un loc de muncă. Atunci când dobânzile scad, apetitul pentru a face investiții crește, prin urmare și crearea de noi locuri de muncă.
Ce sunt ratele dobânzilor?
Ratele dobânzilor reprezintă costul împrumuturilor (sau „prețul banilor”). De exemplu, dacă vrei să contractezi un împrumut de la o bancă, trebuie să accepți să plătești o dobândă care este, de regulă, indicată ca rată anuală. Dobânzi mai mici înseamnă bani mai puțini returnați băncii.
Același raționament se aplică însă și invers. Dobânda este suma pe care banca o plătește pentru economiile tale, mai exact atunci când banca „împrumută” bani de la tine. De exemplu, dacă plasezi 1 000 de lei într-un cont de economii cu o rată anuală de 3%, la sfârșitul anului vei primi o dobândă în valoare de 30 de lei. De asemenea, dobânzi mai mici înseamnă recompense mai mici pentru depozitul tău.