16.2 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCu ce adversari ar putea cădea România în preliminariile Mondialului de Fotbal din 2026?

Cu ce adversari ar putea cădea România în preliminariile Mondialului de Fotbal din 2026?

După cele două meciuri câştigate cu Kosovo (3-0 în deplasare) şi Lituania (3-1 acasă, pe stadionul din Ghencea), echipa naţională a României la fotbal mai are în continuare încă 4 meciuri în Liga Naţiunilor, până la finalul lunii noiembrie.

După aceste meciuri se va organiza şi tragerea la sorţi pentru preliminariile de la Campionatul Mondial din 2026. Redactorii mai multor site-uri de știri sportive, dar şi fanii au început deja să facă speculaţii şi să identifice care sunt variantele pe care ar putea să le aibă echipa României.

Parcursul spre Campionatul Mondial de Fotbal din 2026 are legătură cu Liga Naţiunilor Unite pentru că urnele pentru tragerea la sorţi se vor realiza în funcţie de clasamentul FIFA de la finalul grupelor Nations League.

De aceea, cele mai recente știri arată că rezultatele următoarelor meciuri pot dicta drumul din preliminarii:

România – Cipru

Cipru – România

Lituania – România

România – Kosovo.

Deci, urmează două partide acasă şi încă două în deplasare.

Următorul Campionat Mondial va avea loc peste 2 ani şi se va desfăşura în 3 ţări – Mexic, SUA şi Canada.

Cum arată acum lucrurile?

În preliminariile europene pentru competiţia mondială se vor alcătui 12 grupe, fiecare cu câte 4 şi 5 echipe. În cadrul acestor grupe, au loc meciuri acasă şi în deplasare, pentru fiecare echipă. Aceste partide vor începe în primăvara anului 2025 şi conform regulamentului agreat, echipa care se află pe locul 1 din fiecare grupă se va califica automat la Campionatul Mondial.

Apoi, locul 2 din fiecare grupă urmează să ajungă la baraj acolo unde se vor afla şi 4 echipe care au câştigat grupele din Liga Naţiunilor şi care nu au terminat pe primul sau al doilea loc în preliminariile Mondialului.

În final, în decembrie 2024, va avea loc tragerea la sorţi UEFA, unde toate echipele naţionale din Europa vor fi alocate către 5 urne. Primele 4 urne vor fi alcătuite din 12 echipe naţionale fiecare, iar ultima urnă va avea doar 6 echipe.

După meciul câştigat cu Lituania şi având în vedere că mai urmează încă 4 meciuri pentru echipa lui Mircea Lucescu în Liga Naţiunilor, urnele ar putea arăta în felul următor (cel mai probabil Rusia nu va intra în competiţie nici în acest an).

1: Franța, Spania, Anglia, Belgia, Olanda, Portugalia, Italia, Croația, Germania, Elveția, Danemarca, Austria

2: Ucraina, Turcia, Polonia, Suedia, Țara Galilor, Ungaria, Serbia, Slovacia, România, Cehia, Scoția, Norvegia

3: Slovenia, Grecia, Irlanda, Finlanda, Albania, Georgia, Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Irlanda de Nord, Bosnia-Herțegovina, Israel

4: Bulgaria, Luxemburg, Armenia, Belarus, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Lituania, Letonia, Insulele Feroe

5: Moldova, Andorra, Malta, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino

După calculele specialiştilor, România ar putea fi eliminată din urna 2 la tragerea la sorţi din preliminariile Mondialului doar dacă pierde cu Cipru acasă şi în deplasare, cu Lituania în deplasare şi cu Kosovo acasă, iar echipele Cehiei, Scoţiei, Sloveniei, Greciei şi Norvegiei ar avea un traseu impecabil.

În grupa ideală, România ar urma să întâlnească Elveţia/ Austria, Irlanda de Nord/ Muntenegru, Lituania/ Letonia şi San Marino/ Liechtenstein. Aici România ar avea şanse la locul 1.

Pe de altă parte, o grupă grea pentru echipa noastră ar însemna să intre în meciuri cu Franţa/ Spania, Grecia/ Georgia, Moldova, Armenia/ Bulgaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS