7.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriConsultul pneumologic, esențial în cazul răcelilor prelungite

Consultul pneumologic, esențial în cazul răcelilor prelungite

Pe măsură ce temperaturile scăzute ale sezonului rece își fac simțită prezența, infecțiile respiratorii revin, afectând frecvent atât adulții, cât și copiii. Uneori, acestea pot fi însoţite de tuse persistentă, care poate ascunde probleme mai serioase.

Medicii de la Centrul Medical Speranţa recomandă consultul unui specialist pneumolog în cazul răcelilor care se prelungesc, mai ales când sunt însoțite de tuse persistentă. Aceste simptome pot semnala infecții bacteriene ce necesită tratament specific. Potrivit medicilor Aurel Buzatu și Ştefan Popa, pneumologi în cadrul clinicii, mulți pacienți ajung să consulte un specialist abia după câteva săptămâni de simptome respiratorii persistente.

Pneumolog Stefan Popa

„De obicei, în sezonul rece, afecțiunile respiratorii acute sunt cauzate de virusuri, însă pot apărea și infecții bacteriene ce necesită tratament cu antibiotice. De asemenea, este esențial ca pacienții să fie vigilenți și să recunoască semnele unor posibile complicații, cum ar fi pneumonia. Dacă simptomele de tuse persistă mai mult de două sau trei săptămâni, recomandăm consultul unui pneumolog”, afirmă medicii.

De asemenea, dacă apar și simptome ca expectorație cu mucus de culoare verde sau galben, este necesar consult de specialitate. Și dificultățile de respirație, precum scurtarea respirației, respirația șuierătoare sau senzația de presiune în piept necesită evaluare medicală imediată. Oboseala excesivă, chiar și după odihnă, poate fi un semn al unei afecțiuni pulmonare. Iar dacă avem febră prelungită sau simptome precum episoade de febră care revin, este necesar să ne prezentăm la medical pneumolog.

Cabinetul de Pneumologie al Clinicii Speranţa este echipat cu tehnologie de ultimă generație pentru investigații precise. Printre serviciile oferite se numără spirometria (pentru evaluarea funcției pulmonare) , testul de bronhodilatațieși determinarea fracției de oxid nitric – o metodă simplă și neinvazivă de măsurare a nivelului de inflamație a căilor respiratorii.

Dozarea FeNO (determinarea fracției de oxid nitric)- este recomandată atât copiilor cât și adulților în scopul diagnosticului astmului, evaluarea severității astmului, monitorizarea tratamentului, identificarea subtipurilor de astm, predicția exacerbărilor cât și pentru evaluarea efectelor tratamentului cu corticosteroizi. Asadar, pacienții cu astm bronsic fenotip alergic sau non alergic sau cei diagnosticați cu hipereactivitate bronsica ori cu sindrom overlap (astm si BPOC) nu ar trebui să omită dozarea FeNO.

În cadrul Clinicii Speranța se poate efectua și diagnosticul și tratament pentru sindromul de apnee obstructivă în somn , de către medicul pneumolog cu competența în somnologie, dr. Lucia Florescu.

Somnolog Lucia Florescu


Consultațiile pneumologice pot fi realizate și cu trimitere de la CAS, de către medicii Dr. Aurel Buzatu și Dr. Ștefan Popa.
Pentru mai multe informații și programări, sunați la 0771 493 887.
www.clinicasperanta.ro
Craiova, strada Înfrățirii nr.16-17

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS