0.1 C
Craiova
joi, 20 februarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriRojişte, comuna unde se produc zilnic 100.000 de ouă, se cultivă orez şi elevii învaţă ca “afară”

Rojişte, comuna unde se produc zilnic 100.000 de ouă, se cultivă orez şi elevii învaţă ca “afară”

Comuna Rojişte din judeţul Dolj este locul unde zilnic se produc o sută de mii de ouă, unde se cultivă orez, unde elevii iau zilnic masa la şcoală, unde se instalează staţii de încărcare pentru vehicule electrice şi se analizează constant noi linii de finanţare pentru dezvoltarea de proiecte care să continue procesul de modernizare.

Ionel Nedelcu, primarul comunei, este conştient că investiţiile din fonduri UE şi asigurarea unui mediu economic stabil înseamnă creşterea nivelului de trai şi se concentrează, încă de la primul său mandat de primar, pe această linie de evoluţie.
Rojiște este, de altfel, prima comună în care, cu ajutorul fondurilor europene, s-a implementat sistemul RO-Alert pentru cetățeni.

În curând, aici va funcționa și o stație meteo.

Orezărie la Rojişte

Zilnic, în Rojişte, se produc 100.000 de ouă, găinile fiind crescute în regim liber. O mare parte din terenurile agricole sunt cuprinse în asociaţii şi se utilizează, pentru valorificarea lor, tot mai multă tehnologie de vârf. Rojişte se mândreşte inclusiv cu o orezărie, firma SC Agro Catalonia resuscitând această activitate.

Primarul vrea să fie împădurite 300 de hectare de teren

De asemenea, primarul este tot mai preocupat de problema deşertificării, astfel încât alocă o importanţă crescută depistării terenurilor supuse riscului, pentru a fi împădurite. 6,8 hectare au fost deja plantate, iar ţinta este de 300 de hectare, pe care primarul vrea să fie plantate specii cu creştere rapidă.
Cadastrarea terenurilor este realizată în proporţie de 60%, iar în 2025 urmează să fie finalizată.
Au fost accesate fonduri de mediu pentru energie verde, staţii de încărcare electrice.

O şcoală ca afară

Şi pentru că fără educaţie nu există progres, primarul colaborează îndeaproape cu directorul Şcolii Gimnaziale, Mihai Bobonete, care a continuat proiectele predecesoarei sale, Irina Broscaru, actualmente inspector şcolar adjunct. La şcoala din Rojişte, toţi elevii din clase I-VIII beneficiază de o masă caldă zilnic, în spaţii special amenajate.
Condiţiile de învăţământ se ridică la standarde europene, iar elevii talentaţi sunt încurajaţi şi sprijiniţi să îşi atingă potenţialul.

Școlile sunt dotate cu table inteligente și calculatoare pentru elevi, iar aceștia beneficiază și de un microbuz nou pentru transport, achiziționat cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. În plus, atât elevii, cât și cadrele didactice se pot bucura de un loc de recreere cu spații verzi, amenajat recent în curtea unității de învățământ.

“Fără educaţie, nu putem avea viitor, astfel că ne dorim să le asigurăm copiilor noştri toate condiţiile pentru a creşte frumos şi a-şi urma drumul spre succes”, transmite primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS