-7.7 C
Craiova
sâmbătă, 22 februarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriAsociația Prosumatorilor: Furnizorul de energie Premier Energy impune un adaos de 176% la energia prosumatorilor

Asociația Prosumatorilor: Furnizorul de energie Premier Energy impune un adaos de 176% la energia prosumatorilor

În ultima săptămână, prosumatorii racordați la Premier Energy au primit notificări privind prețul energiei după ieșirea din plafonare. Astfel, Premier Energy anunță că va achiziționa energia prosumatorilor la un preț fix de 0,3 lei/kWh, iar aceeași energie activă va fi revândută consumatorilor finali cu o marjă de furnizare de 0,53 lei/kWh, ceea ce înseamnă un adaos de 176% față de prețul de achiziție, anunță Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie pe site-ul Asociatiaprosumatorilor.ro.

În același comunicat, furnizorul informează și ne liniștește totodată că nu va taxa dezechilibrele produse de prosumatori, însă le estimează la valoare de 0,05 lei/kWh, fără o metodologie clară.

Unde ajunge prețul final pentru consumatori și prosumatori?

Conform unui tabel transmis de Premier Energy, în funcție de zona de distribuție, prețul final al energiei electrice, incluzând toate tarifele, certificatele și TVA, variază între 1,49 lei/kWh și 1,57 lei/kWh, în funcție de operatorul de distribuție zonal.

Cum au funcționat lucrurile până acum?

Până în prezent, prosumatorii care furnizau energie către Premier Energy primeau, conform legii, un preț mediu de achiziție lunar, variind între 0,4 și 0,7 lei/kWh, în funcție de declarațiile furnizorului privind costurile lunare de achiziție a energiei.

Ce s-a schimbat între timp?

Premier Energy, alături de alți furnizori precum PPC, au investit masiv în parcuri fotovoltaice, asigurându-și astfel o sursă de energie ieftină. Mai mult, aceștia injectează energie în rețea în același timp cu prosumatorii, însă, spre deosebire de prosumatori, parcurile sunt dispecerabile, iar prosumatorii, nu.

„Suntem, practic, concurenți direcți în piața energiei, și acest lucru deranjează“, susține APCE.

Ce putem face?

Conform ultimei declarații a domnului Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, capacitatea totală de producție energetică a României a crescut, ajungând la 7.117 MW, cu un mix de producție echilibrat.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) consideră că modelul aplicat de Premier Energy creează un precedent periculos în piață, având următoarele efecte negative:

  • Plafonarea artificială a unui preț scăzut pentru energia activă livrată de prosumatori, ceea ce poate constitui o practică anticoncurențială;
  • Descurajarea prosumatorilor prin limitarea prețului energiei pe care o furnizează către Premier Energy;
  • Piața devine dezechilibrată deoarece prețul energiei active nu reflectă valoarea reală a energiei pe piață, fiind menținut artificial scăzut în raport cu marja de furnizare.

În mod evident si predictibil Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu dispune de metode și capacități pentru a interveni în acest “proces complex” aplicat de Premier Energy, un fel de “pionier” in astfel de metode si ne aducem aminte ca tot acest furnizor a sistat in trecut platile catre prosumatorii cu puteri intre 200 si 400 Kw motivand ca au probleme financiare.

Soluția: Schimbarea furnizorului

Din păcate, în România se conturează o „dictatură a furnizorilor”, care pare să influențeze inclusiv factorii de decizie politică, ANRE și Ministerul Energiei.

„Singura soluție viabilă pentru prosumatori este schimbarea furnizorului de energie. Acest gest colectiv poate transmite un semnal puternic în piață și poate determina furnizorii să respecte drepturile prosumatorilor. Vă încurajez să schimbați furnizorul și să migrați către cei care respectă legea și prosumatorii“, susține APCE.

Reamintim că, potrivit legislației în vigoare, vechiul furnizor are obligația să regleze contul în termen de 42 de zile de la schimbarea furnizorului, adică să plătească sumele datorate pentru energia livrată în rețea.

Citește și: Comitetul lui Musk a mințit referitor la valoarea unui contract anulat ca să se poată lăuda cu economia făcută

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS