14.5 C
Craiova
duminică, 13 aprilie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriDezastru pe bursele internaţionale. România, şi ea afectată. Europa şi China se prăbuşesc. Producătorii auto din Germania, în picaj

Dezastru pe bursele internaţionale. România, şi ea afectată. Europa şi China se prăbuşesc. Producătorii auto din Germania, în picaj

Panica se răspândește luni pe piețele mondiale: inflexibilitatea președintelui american Donald Trump privind taxele vamale determină prăbușirea burselor din întreaga lume, o mișcare de piață „istorică” potrivit analiștilor citați de AFP.

Războiul comericial declanșat de liderul de la Casa Albă a început să se simtă încă de săptămâna trecută pe anumite piețe. Turbulențele au continuat și luni, când principalii indici bursieri din Asia au înregistrat scăderi semnificative, iar bursele europene au coborât și ele la cel mai mic nivel din ultimele 16 luni.

În Europa, în primele ședințe de tranzacționare, Bursa de la Frankfurt s-a prăbușit cu 5,75%, după ce a scăzut pentru scurt timp cu peste 10%. Bursa de la Paris s-a prăbușit cu 5,68%, Londra cu 5,21%, Milano cu 6,37%, iar Bursa elvețiană cu 6,51%.

„Nu este exagerat să descriem mișcările pieței (…) drept «istorice»”, au declarat economiștii de la Deutsche Bank.

În Germania, producătorii auto Mercedes, Volkswagen şi BMW au pierderi de circa 25% în ultima săptămână, iar scăderile de astăzi de circa 5% adâncesc criza în care se află.

Cădere brutală în China

În Asia, mișcarea este cu atât mai brutală cu cât China a ripostat la ofensiva vamală lansată de Trump.

„Este dificil de pus în context amploarea șocului care a reverberat de la «Ziua eliberării» de miercurea trecută”, numele dat de Donald Trump zilei în care a anunțat taxele vanmale, inclusiv pentru teritorii locuite exclusiv de pinguini, au subliniat economiștii de la Deutsche Bank.

Aceștia îl descriu drept „cel mai mare șoc pentru sistemul comercial mondial de la prăbușirea Bretton Woods”, în 1971.

Potrivit analiștilor de la Natixis, „Eliberarea” capătă un aer de criză și capitulare pe piețe.

„Săptămâna trecută a marcat începutul unei vânzări istorice pe piețe”, care s-a accelerat luni, a subliniat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Donald Trump a rămas inflexibil duminică cu privire la tarifele impuse partenerilor comerciali ai Statelor Unite, administrația sa subliniind că peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a negocia.

Petrolul și bitcoin se prăbușesc

Investitorii fug masiv de activele percepute ca riscante, inclusiv de petrol și bitcoin.

Luni, prețul barilului de țiței Brent din Marea Nordului era în scădere cu 4,48%, la 62,64 dolari, iar echivalentul său american, WTI, era în scădere cu 4,59%, la 59,14 dolari. Acesta a coborât sub pragul de 60 de dolari pentru prima dată din aprilie 2021.

Bitcoin nu a scăpat de panica care a cuprins activele riscante, regina criptomonedelor pierzând 10,44% la 74.983 de dolari, la scurt timp după ce a atins cel mai scăzut nivel din noiembrie.

Bursa din România cade şi ea

Căderea burselor asiatice și europene a avut impact negativ asupra Bursei de Valori București (BVB), unde s-au înregistrat scăderi generalizate. Toți indicii bursieri înregistrează reduceri semnificative încă de la debutul ședinței de luni. Indicele reprezentativ BET a ajuns,în prima parte a zilei, la o scădere de 3,6%, indicele compozit BET-XT la 3,1%, indicele de energie BET-NG la 2,7%.

În România, „perlele“ bursei, Petrom, Banca Transilvania sau Hidroelectrica au scăzut cu circa 10% în ultima săptămână, iar astăzi au scăzut cel mai puternic. Scăderile mai mici din România se datorează faptului că Bursa de Valori este foarte mică, iar volumele tranzacţionate sunt infime raportate la celelalte pieţe.

În plus, în România principalii investitori la bursă sunt fondurile de pensii administrate privat, care achiziţionează constant acţiuni din sumele provenite din contribuţia la pilonul 2 de pensii.

Toate cele mai tranzacționate 20 de acțiuni sunt pe roșu astăzi, cea mai mare scădere înregistrând Transelectrica (6,5%), MedLife (6,1%), Teraplast (5,7%), Purcari Wineries Public Company Limited (5,5%), Sphera Franchise Group (5,1%), Premier Energy (4,7%) și BRD (4,1%).

Capitalizarea BVB, la cea mai scăzută valoare a anului

Capitalizarea Bursei de la București s-a redus cu peste 28 de miliarde de lei în săptămâna care se încheie duminică, marcată de anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor noi taxe vamale.

În intervalul 31 martie – 4 aprilie, capitalizarea BVB (piața de acțiuni) a scăzut la 345,508 miliarde de lei, cea mai redusă valoare a acțiunilor din acest an, de la 373,548 în săptămâna anterioară, pe fondul unui număr în creștere de tranzacții cu acțiuni – 30.526 față de 23.588, potrivit datelor consultate de Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS