6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri de succesAfaceri de succes. CEZ este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa energiei

Afaceri de succes. CEZ este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa energiei

Gazeta de Sud. Împlinim 25 de ani. Spunem povestea a 25 de firme. În acest an, pe 15 martie, cotidianul Gazeta de Sud împlineşte 25 de ani de când primul număr al ziarului a văzut lumina tiparului. Cu această ocazie, oferim oportunitatea ca 25 dintre cei mai fideli colaboratori ai Gazetei de Sud din mediul de business să se prezinte în paginile ziarului.

Grupul CEZ este prezent în România din 2005. CEZ se ocupă de distribuţia energiei electrice în sudul ţării. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sudul ţării şi depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

Grupul CEZ este prezent pe piața românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuție a energiei electrice Electrica Oltenia SA. În România, la ora actuală, grupul este reprezentat prin nouă companii. Din grupul CEZ fac parte companiile: Distribuție Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.


Distribuție Energie Oltenia (fosta CEZ Distribuție) asigură alimentarea cu energie electrică în șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea.
CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți.


Grupul CEZ deține în România și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac și Grădina. Parcul eolian a însemnat o investiție de 1,1 miliarde de euro și conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a parcurilor eoliene CEZ a fost pusă în funcțiune la sfârșitul anului 2012.


Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deține în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reșița în scopul creșterii eficienței, capacitatea de producție ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.

CEZ îşi pregăteşte viitorii posibili angajaţi

La sfârșitul anului 2019, numărul angajaților Grupului CEZ în România a fost de 1.845 de persoane.
„Monitorizăm în mod constant situația de pe piața muncii, în special în domeniul tehnic, care în prezent nu mai este atractiv pentru elevi și studenți. Astfel, cu dorința de a crea generația viitorului și de a avea cei mai buni specialiști în echipă, Distribuție Oltenia a lansat în 2016 programul “Ucenic Electrician””, informează compania. După absolvirea celor trei ani în cadrul unei școli profesionale de energetică, toți Ucenicii Electricieni instruiți în cadrul programului vor avea cunoștinţe solide în domeniul electric, atât din punct de vedere teoretic, cât și din punct de vedere practic. Ei vor fi pregătiți să se integreze pe piața muncii. Cei mai buni vor avea ocazia să fie angajați de Distribuție Oltenia şi de companiile partenere din aria sa de operare.

Proiecte în care s-a implicat CEZ

CEZ Vânzare a colaborat cu Fundația Progress pentru proiectul CODE Kids, susținând dezvoltarea a 22 de cluburi de coding din Oltenia. Proiectul este derulat în sprijinul tinerei generații, potențialii angajați ai Grupului CEZ, dar si pentru susținerea strategiei de digitalizare și adaptare la noile tehnologii. În acest program, copiii, tinerii și bibliotecarii învață să scrie coduri pentru următoarele descoperiri în știință și tehnică.


Mai mult, operatorul Distribuție Oltenia s-a implicat în proiectul național care privește reconversia profesională a peste 5.000 de mineri din Valea Jiului, care vor fi pregătiți ca tehnicieni în sectorul producerii energiei eoliene și a distribuției electricității. Concret, proiectul vizează crearea unei Academii (Academia de Pregătire și Reconversie Profesională pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice) cu puncte de formare la Târgu Jiu și la Craiova. Practic, în aceste centre vor fi pregătiți circa 500 de tehnicieni pe an, timp de zece ani. La aceștia se adaugă și specializarea a 3.000 de specialiști în distribuția energiei electrice. Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea și mentenanța proiectelor regenerabile.


„Suntem o companie care pune în centrul activității sale clientul. Suntem mereu conectați la ceea ce aceştia își doresc, fie că sunt oferte personalizate pentru energia electrică și gazele naturale, fie că sunt servicii suplimentare și informații despre modul de eficientizare a consumului sau chiar de generare a energiei electrice proprii.
Ne propunem să confirmăm mereu că soluțiile noastre îmbunătățesc cu adevărat viața clienților noștri și aduc valoare experienței acestora“, au spus reprezentanţii companiei.

Care este viitorul CEZ în România

Grupul CEZ în România este un puternic promotor al noilor tehnologii în toate ariile activității sale. Continuăm planurile noastre de digitalizare operațională și de optimizare a proceselor începute în anii precedenți, când am stabilit baza pentru digitalizarea tuturor proceselor esențiale.


SMART Transformation, proiectul cu o valoare estimată de 60 de milioane de euro, inițiat în 2016 de către operatorul de distribuție din cadrul Grupului CEZ în România, este cel mai bun exemplu de tehnologii noi care susțin dezvoltarea locală a industriei. Proiectul vizează gestionarea eficientă a cerințelor suplimentare ale consumatorilor de energie, pe de o parte. Dar și continuarea reducerii timpului de intervenție în cazul unei întreruperi a furnizării energiei, din momentul în care operatorul de distribuție primește informațiile pentru rezolvarea reală a problemei. Astfel, fiind sporit gradul de confort al consumatorilor.


Primele rezultate ale proiectului au venit încă din primul an de implementare. Atunci, operatorul de distribuție din cadrul Grupului a reușit să reducă durata întreruperilor la mai puțin de jumătate din durata întreruperilor din 2012. De asemenea, pe parcursul implementării soluției MWM (work mobile management), operatorul a îmbunătățit atât aspectele operaționale, cât și aspectele de mediu ale activității sale, deoarece inițiativa aceasta înlocuiește documentele pe care ar fi trebuit să le completeze electricienii în teren.

Astfel, tabletele înlocuiesc documentele scrise și ajută echipele operative să-și desfășoare activitatea zilnică. Le oferă informații despre procedurile pe care trebuie să le îndeplinească, o hartă GIS care indică locația rețelei și detaliile tehnice ale acesteia, și o platformă SCADA.

Ce reprezintă Gazeta de Sud pentru Grupul CEZ

Grupul CEZ a explicat ce înseamnă Gazeta de Sud pentru grupul de companii. „Atât Grupul CEZ în România, cât şi redacţia Gazeta de Sud se bucură de o experienţă vastă în domeniile lor de activitate, ambele fiind exemple de parteneri de lungă durată ai comunităţii locale. Grupul CEZ în România păstrează un dialog deschis cu presa locală şi centrală, comunicând permanent despre proiectele şi investiţiile pe care le dezvoltă în aria sa operaţională, au spus reprezentanţii CEZ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS