8.4 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri de succesTinerii de azi - antreprenorii de mâine

Tinerii de azi – antreprenorii de mâine

Elevi din Craiova și prietenii lor din Bulgaria se pregătesc intens zilele acestea pentru a deveni afaceriști de succes. După o săptămână petrecută în Oreahovo, Bulgaria, în care 15 tineri români și 15 bulgari au fost inițiați în tainele antreprenoriatului, cei 30 de elevi au venit la Craiova să-și completeze pregătirea cu informații, întâlniri și experiențe noi.

Activitatea din inima Băniei se derulează pe parcursul a 12 zile, timp suficient pentru elevii Liceului ”Charles Laugier” și ai Liceului ”Hristo Botev” să înțeleagă cei mai importanți pași pentru începerea unei afaceri de succes. În acest sens, ei s-au întâlnit în aceste zile cu câțiva specialiști locali, care le-au explicat atât situația economică actuală din România, cu nivelul ridicat al șomajului în rândul tinerilor, lipsa unui program coerent de orientare profesională pentru elevi, cât și oportunitățile pe care le oferă autoritățile statului român în vederea găsirii unui loc de muncă.

De la turism, la artă

Împreună cu liderii lor, tinerii au pornit apoi într-o incursiune prin Craiova, pentru întâlniri și discuții cu oameni de afaceri de succes. Au aflat povestea Valentinei Pandia, care, după agenția de turism înființată la 25 de ani, și-a extins afacerile în domenii diverse: organizare și design evenimente, floristică, formator în floristică, manager hub de formare profesională în industrii creative. Adina Constantinescu a fost un al doilea antreprenor care le-a povestit celor 30 de elevi drumul de la pasiunea din adolescență pentru design, la Facultatea de Științe Economice, master în Marea Britanie, propriul atelier de creație vestimentară – în special rochii de mireasă – și până la Alai Hub, un loc în care, de 3 ani, Adina reunește cei mai creativi oameni din Craiova pentru a se cunoaște, a schimba idei, a organiza evenimente, a expune și vinde produse.


Cei 30 de elevi români și bulgari au fost în vizite de lucru la antreprenori de succes din Craiova: (de la stânga la dreapta) Adina Constantinescu, Ramona Mironeasa, Rebecca Ciucă, Valentina Pandia.

Tatuajele, un succes

Un exemplu pentru tineri de afacere susținută financiar printr-un program guvernamental este atelierul de tatuaje al Rebeccăi Ciucă. Artist plastic dintotdeauna, profesoară de pictură de 15 ani, Rebecca și-a găsit satisfacția personală, profesională și financiară abia când și-a deschis salonul de tatuaje, care a fost luat cu asalt de clienți încă de la început. Investiția personală a fost minimă, cheltuielile au fost acoperite prin finanțare, lucru încurajator pentru tinerii care au întrebat curioși cât au costat toate echipamentele de ultimă generație.

Maternitatea inspiră femeile

Ultimul antreprenor vizitat de participanții în proiect până acum a fost Ramona Mironeasa, care, acum cațiva ani, însărcinată fiind, și-a găsit un hobby: handmade-ul. În câteva luni a gândit și afacerea care să susțină alte femei ca ea, afacere numită sugestiv ”Magic Hobby”. Astăzi acest demers antreprenorial al ei a devenit cel mai mare magazin de furnituri pentru producții creative din Craiova – de la pensule, acuarele, acrilice și uleiuri pentru pictură, la orice instrumente și materiale pentru sculptură, modelaj, cusut, țesut, croitorie, tehnica șervețelului, confecționare bijuterii, decorațiuni etc.

Cu fiecare întâlnire, tinerii au adăugat în agendele lor informații prețioase despre riscurile pe care le presupune începerea unei afaceri, dar și oportunități, despre analiza pieței locale, despre alegerea echipei de lucru, banii investiți și profit. Au vizitat și observat cu atenție fiecare loc, au adresat toate intrebările necesare pentru a se lămuri dacă antreprenoriatul este un demers care merită orice efort.


Cei 30 de elevi români și bulgari au fost în vizite de lucru la antreprenori de succes din Craiova

Unii dintre ei au aflat deja răspunsul. Ceilalți mai au timp în zilele următoare, când activitățile vor continua cu întâlniri cu profesioniști din alte domenii: Primăria Craiova, Teatrul Național ”Marin Sorescu”, restaurante, alți agenți economici. La final, tinerii vor relua proiectele schițate în activitatea din Bulgaria și, în uma dobândirii noilor informații, vor corecta și finaliza propriile proiecte de antreprenoriat pe care, sperăm noi, le vor și da curs după absolvirea liceului. Până atunci, tinerii vor organiza, la finalul activității din Craiova, un eveniment pentru promovarea creativității și antreprenoriatului în rândul tinerilor.

Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, sprijin real pentru tineri

Proiectul „Azi creatori – mâine antreprenori” este unul bilateral, de mobilitate, implementat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, de Asociația CAROUSEL PROJECT, din Craiova, România, în parteneriat cu Liceul „Hristo Botev”, din Oreahovo, Bulgaria, în intervalul 01.06.2020 – 31.05.2022. Participă 30 de tineri români și bulgari, 4 lideri și peste 10 specialiști în diverse domenii.

Scopul proiectului este valorizarea potenţialului creativ și antreprenorial al tinerilor, prin identificarea propriilor capacități și abilități, a mijloacelor de punere în practică a acestora și a oportunităților oferite de comunitate, participând activ la viața socio-culturală a comunității și la imbunătățirea calității vieții și combătând șomajul în rândul tinerilor.


Cei 30 de elevi români și bulgari au fost în vizite de lucru la antreprenori de succes din Craiova

Obiective:

  1. Dezvoltarea abilităților creative la 30 de tineri, prin însușirea și adaptarea unor tehnici de lucru, în domenii diferite, care să le deschidă perspective în dezvoltarea profesională și îmbunătățirea calității vieții.
  2. Dezvoltarea competențelor antreprenoriale la 30 de tineri români și bulgari, prin participarea la activități de implicare, conectare și împuternicire, desfășurate în cadrul a 2 mobilități, pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor.
  3. Consolidarea competențelor dobândite de cei 30 de tineri prin organizarea unui eveniment de promovare a creativității și antreprenoriatului, în care tinerii vor fi organizatori, creatori sau viitori antreprenori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS