-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaProgramul „Tomata“ continuă. Se pregăteşte o nouă schemă de ajutor de minimis

Programul „Tomata“ continuă. Se pregăteşte o nouă schemă de ajutor de minimis

Fermierii care cultivă roşii în solarii sau sere pot beneficia de la stat de un ajutor de minimis de până la 3.000 de euro pe an. Suma în lei pe care o poate primi fiecare legumicultor nu depăşeşete 14.248 de lei. Detaliem mai jos ce condiţii trebuie să îndeplinească legumicultorii pentru a fi eligibili pentru a primi ajutorul de minimis.

Veste bună pentru legumicultori. Programul „Tomata“ va continua şi în acest an. A fost dat publicităţii un proiect de hotărâre de guvern. Acesta prevede acordarea ajutorului de minimis pentru cultivatorii de legume în anul 2020. Proiectul de hotărâre vizează aprobarea schemei numită „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate“ pentru anul 2020.


Fermierii care cultivă tomate în spaţii protejate şi se angajează să livreze producţia pe piaţă într-un anumit interval primesc de la stat un ajutor de minimis substanţial. Valoarea ajutorului de minimis propusă să fie acordată în 2020 beneficiarilor este de maximum 14.248 de lei pe fiecare beneficiar, pe an.

Suma reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 de euro pe beneficiar pe an. Calculul s-a făcut la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro. Cursul de schimb a fost stabilit de către Banca Centrală Europeană pe 30 septembrie 2019.

Ce legumicultori sunt eligibili pe Programul „Tomata“

La art. 5 din proiectul de act normativ se preved condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii care doresc să obţină ajutorul. Fermierii trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate cumulativ. De asemenea, trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp.

Suprafaţa respectivă trebuie marcată la loc vizibil, în timpul derulării programului. Pentru aceasta, fermierii trbuie să afişeze o „placă-indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm”. Pe acea placă trebuie să se găsească inscripția „Program susținere tomate, anul 2020, beneficiar numărul …..“. Plăcuţa trebuie să conţină şi denumirea direcţiei pentru agricultură din judeţul din care provine fermierul.

Ce condiţii mai trebuie îndeplinite cumulativ


Fermierii care aplică pentru ajutorul de minimis trebuie să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp. Mai există şi alte condiţii care trebuie îndeplinite cumulativ. Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol. Acest Registru este deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate, la data depunerii cererii.

Fermierul trebuie să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor. Registrul trebuie completat începând cu data înființării culturii. Fermierii care aplică pentru ajutorul de minimis să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.

Aproape 2.000 de fermieri doljeni au aplicat pe Programul „Tomata“, anul trecut

Unii dintre fermierii doljeni care au aplicat pe program anul trecut se întrebau dacă va mai continua şi anul acesta subvenţionarea producţiei de tomate.


La nivelul judeţului Dolj, numărul de fermieri care au aplicat pentru ajutorul de minimis de 3.000 de euro pe an a crescut de la un an la altul. Anul trecut, pentru ciclul I de producţie au fost eligibili 1.580 de fermieri. Ei au primit ajutor de minimis în sumă totală (exprimată în lei) de 22.641.412 de lei.

În ciclul al doilea au mai fost eligibili 356 de fermieri. Până pe 3 decembrie au fost trimise la minister solicitări de plată pentru 3.665.807 lei. Suma a rezultat din datele transmise către GdS, la vremea respectivă, de către Direcţia Agricolă Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS