0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanteFirmele corecte, discriminate fiscal prin amnistie

Firmele corecte, discriminate fiscal prin amnistie

Amnistierea fiscală a unei părţi din datorii şi a accesoriilor (dobânzi, majorări de întârziere) pentru datornici persoane fizice şi juridice nu este pe placul firmelor corecte, care îşi plătesc la timp impozitele şi taxele. Un specialist în fiscalitate spune că astfel de scutiri apar, în special, în anii electorali.

Firmele care sunt bun-platnice către stat se consideră discriminate din punct de vedere fiscal. Statul încurajează firmele cu datorii, prin programele repetate de amnistie fiscală. De ştergerea unor datorii beneficiază atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice cu datorii.


În cazul anumitor persoane fizice, amnistierea a fost binevenită, din cauză că statul îi impozitase necuvenit pe unii. Este vorba de anularea unor debite, stabilită prin OUG nr. 31/2019.


În schimb, marea amnistie fiscală, stabilită prin OG nr. 6/2019 prin care se şterg efectiv datorii şi accesorii îi avantajează doar pe unii jucători din piaţă. Vom prezenta, pe rând, avantajele şi dezavantajele amnistierilor fiscale din acest an.


OUG nr. 31/2019 pentru acordarea unor facilităţi fiscale este numită „mica amnistie fiscală“. Ordonanţa anulează contribuţii la asigurările sociale de sănătate (CASS) şi accesorii stabilite pentru persoane fizice. Sunt şterse datoriile persoanelor fizice care s-au trezit anul acesta că ar datora CASS calculat din iulie 2015 până în prezent.

Se şterg contribuţiile unor persoane fizice dezavantajate de o măsură fiscală aberantă

În multe cazuri, au primit decizii de impunere şi persoane care nu datorau astfel de sume. În cazuri şi mai ciudate, unele persoane s-au trezit că ar avea de plată către stat CASS sume mai mari decât venitul net realizat. Această inadvertenţă s-a produs pentru că într-o perioadă, Codul fiscal preciza că CASS se achita la nivelul salariului minim pe economie, atunci când venitul realizat era mai mic decât salariul minim.


După numeroase sesizări ale contribuabililor şi după ce inepţia fiscală a fost mediatizată, Ministerul Finanţelor a revenit asupra deciziei de a impune sute de mii de oameni. A decis anularea sumelor datorate.

La art. 2 din OUG se precizează: „(1) Se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, în cazul persoanelor fizice pentru care baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară sau, după caz, la valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017(…)“.


„Era vorba de contribuţia la CASS calculată la venituri din dobânzi, din dividende etc. Măsura amnistierii are un efect reparatoriu. Ordonanţa a fost binevenită, pentru că erau sume nedrepte pentru o serie de contribuabili, cărora li se întregeau nişte sume la nivelul salariului minim pe economie şi acolo li se aplica acel 10%“, a precizat Radu Buziernescu, de la firma de audit şi consultanţă Professional Consulting, în cadrul emisiunii Economia Sudului, de la Radio Sud.

Se şterg o parte din datoriile craiovenilor care au restanțe către primărie

Altă ordonanţă, numită „marea amnistie fiscală“, stabileşte ştergerea unor datorii şi accesoriile calculate pentru datornici. OG nr. 6/2019, despre care GdS a scris de mai multe ori, este o „gură de oxigen“ pentru datornici, dar nemulţumeşte firmele corecte.


Avantajele OG nr. 6/2019 au fost preluate şi de Primăria Craiova, care şterge dobânzile şi penalităţile datornicilor la plata impozitelor locale, în condiţiile ordonanţei menţionate. În luna septembrie a fost adoptată în Consiliul Local Craiova HCL nr. 384 prin care se preciza cum se şterg datoriile craiovenilor care nu şi-au plătit la timp impozitele pe proprietate.

HCL nr. 384 se aplică „pentru debitorii – persoane juridice, persoane fizice sau entităţi fără personalitate juridică – care la data de 31 decembrie 2018 inclusiv au obligaţii bugetare principale restante către bugetul local al municipiului Craiova“.

Astfel, majorările de întârziere şi penalităţile datornicilor se anulează integral dacă aceştia plătesc restanţa principală. Datornicii trebuie să plătească suma principală până la 15 decembrie 2019, dacă vor să beneficieze de anularea accesoriilor. Se şterg majorările la sumele ce reprezintă neplata la termen a impozitului pe locuinţă, pe teren şi pe autovehicule.

Firmele cu datorii, avantajate fiscal

„Sunt persoane fizice şi firme din Craiova care nu şi-au plătit de cinci ani impozitele către primărie. Acum aceste firme şi persoane beneficiază de ştergerea majorărilor de întârziere. Majorările sunt de 1% pe lună, deci 12% pe an. De exemplu, o firmă care nu şi-a plătit de cinci ani impozitul pe clăduiri ar avea majorări stabilite de circa 60%. Practic, lor li se anulează 60% din totalul sumelor datorate. Această scutire apare dacă firma îndeplineşte condiţiile stabilite de lege“, a precizat Radu Buziernescu, la Economia Sudului, de la Radio Sud.
Debitorii către primărie trebuie să îşi plătească sumele restante integral până pe 15 decembrie 2019, pentru a li se anula majorările. Tot până la 15 decembrie, persoana fizică debitoare sau firma trebuie să depună o cerere la primărie, prin care să ceară anularea accesoriilor, în baza HCL nr. 384 şi a OG nr. 6/2019.

Se şterg sume de la firmele cu datorii către ANAF

Tot OG nr. 6/2019 instituie măsuri de restructurare a o obligaţiilor bugetare atât pentru cei care datorează sub 1 milion de lei, cât şi pentru entităţile care au datorii către ANAF de peste 1 milion de lei.

OUG stabileşte şi ştergerea unei părţi de până la 50% din datoriile către ANAF ale firmelor care au datorii de peste 1 milion de lei. Totodată, se şterg şi accesoriile firmelor şi persoanelor fizice care aveau datorii la 31 decembrie 2018.


Firmele cu datorii de peste 1 milion de lei trebuie să depună la organul ANAF de care aparţin un plan de reorganizare a activităţii şi de restructurare a datoriilor. Prin acest plan, firma trebuie să dovedească în faţa organului fiscal că se vor redresa.

Anulările de impozite apar în preajma alegerilor

Orice impozit trebuie să fie aplicat echitabil pentru toată lumea. Din moment ce unele firme îşi plătesc impozitele integral şi la termenele legale, iar altele nu îşi plătesc deloc dările şi beneficiază de amnistieri, atunci primele sunt dezavantajate.


Specialistul în fiscalitate a menţionat că firmele private care îşi plătesc impozitele sunt discriminate fiscal prin amnistiere. „Sunt 2.600 de firme la nivel naţional care au datorii mai mari de 1 milion de lei. O mică parte dintre acestea sunt firme de stat. Cele mai multe sunt firme private. O mică parte dintre ele ar îndeplini toate condiţiile pentru a li se şterge până la 50% din datorii. Problema se pune la persoanele fizice şi firmele care au datorii mai mici de un milion de lei.

Din punctul meu de vedere, nu este deloc moral faţă de ceilalţi contribuabili corecţi care şi-au plătit toate impozitele către stat. De exemplu, au existat persoane fizice care au construit blocuri pe persoană fizică şi au vândut apartamentele, dar nu au achitat la stat TVA aferentă tranzacţiilor. Acestea beneficiază de amnistie fiscală. Pe când firme care au construit blocuri şi au plătit toate taxele la stat nu beneficiază de nicio măsură din partea statului. Este o discriminare fiscală.

Amnistierea unor datorii loveşte în echitatea fiscală. În istoria de 30 de ani a ţării au apărut tot felul de eşalonări, reduceri şi anulări de impozite, în special în preajma campaniei electorale“, a menţionat Radu Buziernescu.

Firmele corecte sunt revoltate

Antreprenorii privaţi care îşi plătesc lunar impozitele nu văd cu ochi buni amnistia fiscală. Ei consideră că firmele cu datorii sunt avantajate de stat. „Eu îmi plătesc impozitele lună de lună la ANAF şi nu beneficiez de niciun favor. Nu este normal ca statul să anuleze din datoriile unora care nu şi-au plătit impozitele. Concurăm cu toţii pe aceeaşi piaţă. Dacă o firmă beneficiază de avantaje fiscale, eu care plătesc totul la Fisc nu pot avea aceleaşi costuri ca acea firmă căreia i se anulează din datorii. Pe viitor mă voi gândi dacă mai îmi plătesc impozitele, din moment ce aş putea şi eu să mă bucur de anularea unei părţi din datorii“, a spus un antreprenor din Craiova, contactat de GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS