Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI) a avertizat că economia globală riscă o criză comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.
Vorbind la Institutul de Economie Internațională Peterson din Washington, Kristalina Georgieva a declarat că noile cercetări ale FMI, compară economia actuală cu ce din 1920, care a culminat cu marea prăbușire a pieței din 1929. În timp ce diferența de inegalitate între țări s-a închis în ultimele două decenii, ea a crescut în interiorul țărilor, dând exemplu Marea Britanie.
“În Marea Britanie, spre exemplu, 10% (din cei aflați la vârful piramidei- n. red) controlează acum o bogăție echivalentă cu cea controlată de 50% din populație. Această situație se reflectă și la nivelul Organizației pentru Cooperare Economică, unde veniturile și decalajele economice au atins un nivel record” a declarat ea, potrivit sursei citate.
Următorii 10 ani vor fi caracterizați de tensiuni sociale și volatilitate pe piețele financiare
Directorul FMI a adăugat că, în anumite privințe, aceste tendințe îngrijorătoare sunt reminiscente începutului de secol 20. Atunci forțele tehnologiei și integrării au condus la explozia anilor 20 și, în cele din urmă, la dezastrul financiar de la sfârșitul perioadei.
Ea a avertizat că noile subiecte legate de criza climatică și un protecționism accentuat în privința comerțului înseamnă că următorii 10 ani vor fi, cel mai probabil, caracterizați de tensiuni sociale și volatilitate pe piețele financiare.
În contextul tensiunilor dintre SUA și Europa, ”sistemul global comercial are nevoie de o actualizare semnificativă”, a mai declarat șefa Fondului Monetar Internațional.