Veniturile bugetare vor crește anul viitor, în urma digitalizării și cu o colectare mai bună, a declarat luni ministrul Finanțelor Florin Cîțu, la bilanțul unui an de guvernare. Creșterea ar putea depăși un punct procentual față de acest an, a precizat ministrul.
În context, ministrul a precizat că noul buget va fi prezentat după învestirea noului Guvern, și că nu va aduce creșteri de taxe.
Cîțu a precizat însă că pensiile vor crește și în 2021, 2022 și 2023, fără a oferi detalii, și a spus că alocațiile pentru copii se vor dubla în următorii doi ani.
Ministrul a exclus ipoteza unui acord cu FMI, în condițiile în care România are asigurat 97% din necesarul de finanțare, agențiile de rating au menținut ratingurile neschimbate, în timp ce ale altor economii majore au fost retrogradate, iar costurile la care se împrumută Guveernul sunt mai mici decît cele din anii trecuți, cînd economia nu era în criză.
Pe fondul creșterii deficitului bugetar și estimării unei contracții economice de 3,8% în anul 2020, datoria publică calculată conform metodologiei UE, a crescut de la 36,9% din PIB la sfârșitul lunii octombrie 2019, la 42,8% din PIB la sfârșitul lunii august 2020, dar sub plafonul de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht.