5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEșecul unui impozit? În Dolj s-au declarat, în medie, 29 de lei pe lună de firmă drept impozit pe bacșiș

Eșecul unui impozit? În Dolj s-au declarat, în medie, 29 de lei pe lună de firmă drept impozit pe bacșiș

Doar 665 de firme din Dolj care au activitate de baruri și restaurante au plătit la stat impozit pe bacșiș. Suma totală colectată de la Dolj în opt luni din 2023 este infimă. Fiecărei firme îi revine de plata, în medie, un impozit pe bacșiș de 231 de lei, în total, pe primele opt luni din acest an.

Din acest an, firmele care activează în domeniul barurilor și restaurantelor sunt obligate să evidențieze bacșișul pe bonul fiscal și să plătească la stat 10% impozit pe bacșiș.

Deși la constituirea bugetului de venituri și cheltuieli guvernul și-a propus să încaseze o sumă exorbitantă sub forma impozitului pe bacșiș, realitatea din teren contrastează cu estimările autorităților.

GdS a solicitat de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) date privind încasările sub forma impozitului pe bacșiș care provin de la firmele din Dolj, de la introducerea acestui impozit și până la data depunerii ultimei declarații.

MFP a comunicat sumele totale declarate de către firmele doljene pe primele 8 luni ale anului, fără a preciza cât s-a încasat efectiv din aceste sume declarate. “(…) vă comunicăm următoarele date referitoare la impozitul pe bacșiș, administrat la nivelul județului Dolj: suma totală declarată, potrivit declarațiilor depuse până la 25 septembrie 2023 a fost de 153.572 lei”, se arată în răspunsul MFP, transmis la solicitarea GdS.

Potrivit aceleiași surse citate, numărul contribuabililor doljeni care au declarat venituri din bacșiș, în acest județ, a fost de 665 de firme.

În medie, fiecare firmă a declarant impozit pe bacșiș de 231 de lei, pe opt luni

Sumele declarate de 153.572 de lei reprezintă impozitul pe bacșiș datorat de toate cele 665 de firme doljene pe primele opt luni din acest an. Un calcul matematic simplu ne arată că fiecare firmă cu activitate de bar sau restautrant a declarat impozit pe bacșiș către stat, în medie, de 231 de lei pe toate cele 8 luni analizate.

Dacă ducem calculul și mai în profunzime, rezultă că fiecare firmă a declarant, în medie, un impozit lunar pe bacșiș de aproape 29 de lei. Mai exact, în medie 28,8 lei pe lună datora fiecare firma către stat, dintre cele 665 de entități economice care au declarant că au încasat bacșiș.

Potrivit răspunsului Ministerului Finanțelor Publice, transmis GdS, datele au fost extrase având ca sursă informațiile cuprinse în formularul 100 – ”Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”. Din Formularul 100 a fost selectat impozitul pe bacșiș de la firmele aferente codurilor CAEN 5610 – „Restaurante” și 5630 – „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Guvernul estimase că ar încasa 95 de milioane de lei pe tot anul, din impozit pe bacșiș, pe țară

Pe primul semestru al acestui an, statul încasase doar 9,7 milioane de lei sub forma impozitului pe bacșiș, la nivel național. Suma încasată efectiv la bugetul de stat sub forma acestui impozit este cu mult sub estimările Guvernului, la data modificării legislației fiscale.

Estimările autorităților pentru tot anul 2023 erau de 95 de milioane de lei. Este puțin probabil ca în partea a doua a anului să se încaseze o sumă așa de mare sub forma impozitului pe bacșiș, astfel încât să fie acoperite estimările inițiale ale Guvernului.

CITEŞTE SI: SCJU Craiova, contracte uriașe pentru medicamente și materiale sanitare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS