De la Elon Musk la Mark Zuckerberg, acești miliardari și-au pierdut un total de 208 de miliarde de dolari din averea lor, pe măsură ce piețele americane s-au prăbușit după anunțurile reciproce ale tarifelor lui Donald Trump.
Cei mai bogați 500 de oameni din lume și-au văzut bogăția combinată scăzând cu 208 de miliarde de dolari joi, în condițiile în care tarifele largi anunțate de președintele Donald Trump au dus piețele globale în piesă, potrivit CNBC.
Este a patra cea mai mare scădere de o zi din istoria de 13 ani a indicelui Bloomberg Billionaires și cea mai mare de la apogeul pandemiei de Covid-19. Mai mult de jumătate dintre cei urmăriți de indicele de avere al Bloomberg și-au văzut averea scăzând, cu o medie de 3,3%. Miliardarii din SUA au fost printre cei mai afectați, Mark Zuckerberg de la Meta Platforms Inc. și Jeff Bezos de la Amazon.com Inc. fiind în top.
Iată câțiva dintre cei mai mari perdanți ai zilei:
Mark Zuckerberg
Fondatorul Meta a fost cel mai mare ratat în dolari, scăderea de 9% a companiei de social media costându-l pe directorul ei executiv 17,9 miliarde de dolari, sau aproximativ 9% din averea sa.

Meta a fost câștigătorul remarcabil în rândul indicelui Magnificent Seven al acțiunilor tehnologice cu megacap din ziua de Anul Nou până la mijlocul lunii februarie, cu aproape o lună de câștiguri consecutive pentru a adăuga o valoare de piață de peste 350 de miliarde de dolari. De la mijlocul lunii februarie, însă, acțiunile au scăzut cu aproximativ 28%.
Jeff Bezos
Acțiunile Amazon au scăzut cu 9% joi, cea mai mare scădere din aprilie 2022, costându-l pe fondatorul gigantului tehnologic 15,9 miliarde de dolari în avere personală. Acțiunile companiei au scăzut cu peste 25% față de vârful din februarie.
Elon Musk
CEO-ul Tesla a pierdut 110 miliarde de dolari până acum în acest an – inclusiv 11 miliarde de dolari joi – deoarece livrările întârziate și rolul său controversat de țar al eficienței lui Trump au afectat stocul producătorului de vehicule electrice. La începutul acestei săptămâni, lucrurile se îndreptau: deoarece Tesla produce multe dintre mașinile sale în SUA, tarifele ar putea avea un efect mai mic asupra companiei decât colegii săi străini.

De asemenea, s-a adunat pe baza rapoartelor conform cărora Musk s-ar retrage în curând de la activitatea sa guvernamentală pentru a se reorienta asupra Tesla. Cu toate acestea, acțiunile au scăzut cu 5,5% joi după anunțarea tarifelor.
Bernard Arnault
Uniunea Europeană se pregătește pentru un nou tarif forfetar de 20% pentru toate produsele destinate SUA, care este de așteptat să afecteze exporturile de alcool și bunuri de lux, printre altele.

LVMH al lui Arnault, un conglomerat care deține mărci precum Christian Dior, Bulgari și Loro Piana, și-a scăzut acțiunile la Paris, ștergând 6 miliarde de dolari din valoarea netă a celui mai bogat om din Europa.
Carlos Slim
Cel mai bogat om din Mexic se afla într-un mic grup de miliardari din afara SUA care au scăpat de impactul tarifelor. Bolsa mexicană a crescut cu 0,5% după ce țara a fost exclusă de pe lista de ținte tarifare reciproce a Casei Albe, împingând valoarea netă a lui Slim cu aproximativ 4% la 85,5 miliarde de dolari. Orientul Mijlociu a fost singura regiune în care cei de pe indicele de avere al Bloomberg au obținut câștiguri nete pentru ziua respectivă.
Citește și: Cel puţin şase persoane au fost ucise îmtr-un conflict în Bolivia