Dacă în majoritatea domeniilor pandemia de coronavirus a adus instabilitate, două antreprenoare din Craiova au reuşit să transforme această perioadă a blocajului în propriile case într-o gură de oxigen. Antonida Dragotă şi Petruţa Iacob au început să lucreze în lumea design-ului interior chiar în 2020, în plină criză pandemică. Pasiunea lor veche pentru acest domeniu a găsit atunci un teren fertil, căci boom-ul imobiliar din ultimii ani şi creşterea timpului petrecut acasă au adus la suprafaţă o nouă tendinţă pe plan local: apelul la profesionişti pentru transformarea spaţiului de locuit în adevăratul “acasă”.
Pandemia, motorul paradoxal pentru dezvoltare
Ce este “acasă” pentru cele două antreprenoare de la Inside Design? “Simplu, este locul care te reprezintă, în care te regăseşti atunci când intri pe uşă şi care îţi aduce linişte şi împlinire. Acasă nu e doar locul unde mănânci şi dormi. E locul unde TRĂIM”, spune Antonida Dragotă.
Nu este deloc uşor să intri în lumea afacerilor într-o perioadă în care totul este incert, însă pandemia a determinat oamenii să preţuiască mai mult propriul cămin şi să aibă aşteptări mai înalte privind spaţiul în care îşi petrec mare parte din timp, spune aceasta. Readaptarea din aceşti doi ani a însemnat, pentru mulţi, telemuncă sau joburi în sistem hibrid, cu mutarea activităţii acasă. Unele companii le-au oferit angajaţilor inclusiv bugete pentru amenajarea spaţiului de lucru, născând noi oportunităţi pentru designerii de interior.
O altă conjunctură favorabilă creşterii unui business în domeniu a fost tendinţa oamenilor de a petrece şi mai mult timp în online, pe fondul restricţiilor care au afectat socializarea fizică.
“Oamenii au fost mai deschişi la căutarea unor soluţii noi pentru spaţiul interior. În pandemie, a devenit virală un grup de Facebook denumit View From My Window (Priveliştea de la fereastra mea). Utilizatorii împărtăşeau imagini din locul unde se aflau în timpul carantinei, iar multe imagini erau spectaculoase. Tot mai mulţi au prins gustul unui cămin amenajat cu stil. Au înţeles că nu este tocmai în regulă să te simţi prizonier în propria casă, când aici ar trebui să te simţi cel mai liber, în largul tău”, spune Petruţa Iacob.
Pentru echipa Inside Design, pandemia a devenit, aşadar, un motor al dezvoltării. Antreprenoarele au valorificat la maxim şi oportunitatea accesării de cursuri de specializare online, care nu erau disponibile înainte de izbucnirea crizei sanitare. “Workshop-urile s-au mutat şi ele în lumea online, la fel ca multe altele, iar acest lucru a fost fantastic pentru noi, pentru că am reuşit să avem acces la informaţii care nu ne-ar fi fost la îndemână în alte condiţii”, spune Antonida Dragotă.
Proiectele rezidenţiale, cele mai solicitate
Echipa de design interior a avut foarte multe proiecte rezidenţiale în această perioadă, în lumina contextului pandemic.
“Oamenii încep să fie foarte deschişi la această colaborare cu specialiştii pentru amenajarea spaţiului şi chiar şi pentru partea tehnică. În această ultimă privinţă, cel mai preţios sfat pe care îl putem oferi este ca oamenii să apeleze la designerul de interior înainte pentru că un sistem de iluminat este crucial în amenajarea spaţiului. El poate potenţa toată munca designer-ului sau, dimpotrivă, dacă nu este realizat corect poate face o defavoare spaţiului. Şi este păcat să nu scoţi ce e mai bun dintr-un spaţiu. Scopul nostru acesta este. Să punem în lumină totul. Iar totul să fie la locul potrivit”, transmite Petruţa Iacob.
Urmăriţi proiectele echipei Inside Design pe pagina de Facebook INSIDE DESIGN.