Conform unui studiu publicat de licitatia.ro, achizițiile publice reprezintă un barometru al economiei unei țări. Modul în care sunt cheltuiți banii publici arată gândirea, strategia, caracterul, conștiința și viziunea unei țări.
De ce multe dintre orașele din țara noastră se aseamănă din punct de vedere al construcțiilor și infrastructurii cu niște orașe medievale cu drumuri înguste, trotuare impracticabile și spații verzi aproape inexistente? Încercăm să înțelegem această stare de fapt și analizăm ce se întâmplă pe piața achizițiilor publice din România. Cât de mult se investește în construcții pornite de la zero și care este procentul acestor lucrări din totalul lucrărilor finanțate din bani publici este ceea ce urmărește să arate prezentul studiu. În acest sens, specialiștii licitatia.ro au analizat licitațiile din domeniul construcțiilor, publicate în ultimele 6 luni în site-urile de specialitate – și centralizate de portalul licitatia.ro.
Rezultatele indică un procent de 33% de investiții în construcții noi.
În studiu se face o comparație între numărul de licitații pentru construcții noi și numărul de licitații pentru modernizări sau renovări de clădiri, dar și a valorilor estimate în cadrul procedurilor desfășurate în ultimele 6 luni. Cele mai mari licitații din domeniu au fost prinse în studiu. Dintre aceastea, amintim procedura derulată de Municipiul Râmicu-Vâlcea care a alocat suma de 3.212.866 lei, fără TVA, pentru reabilitarea blocurilor de locuințe. Și în județul Gorj s-au realizat investiții semnificative în modernizarea și extinderea capacității Sălii Sporturilor din municipiul Târgu-Jiu. Pentru acest proiect a fost alocată suma de 9.203.777 lei, fără TVA.
Studiul cuprinde atât licitațiile derulate cu fonduri de la bugetele locale, cât și pe cele pentru lucrări finanțate cu fonduri europene. Dacă excludem licitațiile cu fonduri europene, procentul de investiții în construcții noi scade în mod semnificativ.