-1.5 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajViitorii ingineri învață la firme private ce înseamnă meseria

Viitorii ingineri învață la firme private ce înseamnă meseria

250 de studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică și de la Facultatea de Automatică și Calculatoare care vor să devină ingineri vor face practică în această vară și toamnă la șapte firme private din Craiova și Slatina, printr-un proiect cu fonduri europene. Unii studenți vor învăța concret care sunt cerințele unui colos industrial ca Siemens de la viitorii ingineri.

Sitco Service SRL, în parteneriat cu Universitatea din Craiova și cu Reloc SA, au organizat, ieri, la hotel Meliss, conferința de lansare a proiectului POSDRU intitulat „Stagii de practică – parteneriat pentru integrarea tinerilor ingineri pe piața muncii“. Prin intermediul acestui proiect, 250 de viitori ingineri care sunt studenți la Facultatea de Inginerie Electrică și la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Craiova vor afla care este diferența între teoria învățată în timpul școlii și practica din lumea reală. Ei vor face practică la șase unități de producție din Craiova și la una din Slatina, iar după finalizarea stagiului de practică de câte trei săptămâni de fiecare, tinerii vor primi bonusuri din banii europeni câștigați pe proiectul inițiat de Sitco. Practica se va face la fabrici renumite din Craiova, unde se produc locomotive, utilaje, aparatură etc. „Tinerii își fac pe băncile școlilor o pregătire teoretică, fundamentală, dar este deosebit de important contactul cu viața reală, cu activitatea reală din întreprinderile din Craiova care au obiectul de activitate similar pregătirii lor profesionale. Cei care vor face practica la Popeci, de exemplu, vor vedea ciclul de fabricație, lansările în fabricație, modul în care se face lansarea în producție. Dacă vorbim de practica la Reloc, acolo vor vedea specificul din fabricile care sunt pe domeniul transportului feroviar, sectoarele de proiectare, de lansare în fabricație“, a declarat directorul general al Sitco Service, Dumitru Pârvu.

Posibili traineri pentru Siemens

Sitco Service este o firmă specializată pe service pentru mașini-unelte cu comandă numerică. Viitorii ingineri care vor face practica la Sitco vor învăța cum se face un proiect pentru o mașină cu comandă numerică, cum se citesc schemele electrice, dar și cum se întocmesc acestea pentru o astfel de mașină-unealtă, cum se scrie un program PLC pentru automatizări, dar și cum se face punerea în funcțiune a unei astfel de mașinării. Dar, unii tineri aplicanți în cadrul proiectului vor afla cum pot deveni traineri pentru colosul industrial Siemens, dacă vor face practica la Sitco Service. „Noi suntem parteneri pentru training pentru firma Siemens și acolo avem dotarea necesară și avem licențe specializate prin care le facilităm (tinerilor – n.r.) accesul la modalități de operare și programare pe mașini-unelte cu comandă numerică“, a explicat Dumitru Pârvu. El a mai spus că încă mai sunt tineri care ies ingineri de pe băncile școlilor, dar nu au cunoștințe practice și nici măcar nu au văzut cum arată efectiv o mașină cu comandă numerică, dar că în ultima perioadă există tot mai mult interes pentru ca tinerii studenți să facă practică la firmele private.
Studenții care participă în cadru proiectului vor fi remunerați sub forma unor subvenții de 600-700 de lei, în medie, dar vor primi și alte prime, dacă acei tineri vor dovedi receptivitate și prezență deosebită, a mai spus Pârvu.
Proiectul POSDRU se va desfășura până la finele anului și are o valoare de 1,3 milioane de lei, din care circa 1,2 milioane de lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă din bani europeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS