Candidatul PNL la Primăria Craiovei, Pavel Badea, are în acest moment cele mai mari șanse să învingă actualul primar în funcție. Din această calitate, liberalul a acceptat provocarea noastră de a răspunde la câteva întrebări.
R: Mai sunt două luni până la începerea campaniei electorale pentru alegerile locale și partidul din care faceți parte și în numele căruia candidați, respectiv Partidul Național Liberal, vrea să schimbe Legea alegerilor locale și să introducă două tururi de scrutin. Credeți, din calitatea dumneavoastră de candidat PNL, că este oportună o asemenea modificare?
P.B.: Cred cu tărie că alegerile locale în două tururi sunt obligatorii pentru ca societatea românească să poată să funcționeze corect. Unii spun că alegerile în două tururi avantajează candidații noi și lasă deschisă poarta celor care nu sunt deja în exercitarea vreunui mandat. Eu spun că alegerile locale în două tururi avantajează o singură categorie – cetățeanul – pentru că îi dă acestuia posibilitatea să își aleagă reprezentativ primarul. Până la urmă, primarul este alesul cel mai aproape de nevoile omului, de problemele lui, dacă reprezentativitatea și implicit legitimitatea lui este minimală atunci și interesul primarului în a detecta problemele comunității poate fi direct proporțional.
R: E corect să se schimbe regulile în timpul jocului, cum spun unii politicieni? Mai este timp să se schimbe acum legea? Sunt bulversați cetățenii dacă peste o lună se decide că vor fi două tururi și nu unul?
P.B.: Nu se modifică și nu se alterează nici un drept electoral. Candidații nu au de ce să fie afectați de alegerea în două tururi, au același program politic, sunt aleși uninominal în continuare, au aceeași perioadă inițială de campanie electorală, nu există decât schimbări în avantajul electoratului și al candidaților. Este o modificare care vine în întâmpinarea electoratului și îl ajută să ia o decizie corectă. Discutam la București cu colegii mei din Comisia de Administrație a PNL despre motivațiile puerile lansate de PSD: cum că se bulversează procesul electoral, că vor crește costurile. Să fim serioși. E o glumă care are ca bază doar intenția PSD de a mai „păcăli“ societatea românească și de a profita de o greșeală legislativă. PNL nu poate să lase lucrurile așa.
R: De ce aveți atâta opoziție din partea PSD cu privire la aceste modificări. Ar trebui să fie și în interesul lor…
P.B.: O parte din mine înțelege de ce PSD se opune acestui proiect, ei simt că intră în alegeri cu șansa a doua și vor să maximizeze poziția actualilor aleși ca să nu mai vorbesc de cei 500 de primari „furați“ cu ordonanța rușinii. Totuși, în al doilea rând, nu îi înțeleg de ce le este atât de frică, dacă sunt așa de competitivi, dacă mandatele lor ca primari au fost de succes, dacă oamenii sunt mulțumiți de cum au gestionat cei din PSD bugetele și proiectele locale. De ce să le fie teamă de un proiect care nu face decât să democratizeze și să ridice orice val de îndoială cu privire la legitimitatea mandatului pentru încă patru ani? Patru ani esențiali în dezvoltarea României, patru ani în care se vor face modificări administrative, se vor uni localități, se vor crea acele regiuni de administrare de care tot vorbim de ani de zile tocmai ca să se poată gândi și pune în practică proiecte de dezvoltare.
R: Cum vedeți Craiova în următoarele luni? Credeți că actualul primar se ascunde în spatele acestei greșeli legislative și speră că va rămâne un singur tur de scrutin, oferindu-i astfel avantajul mandatului în exercițiu?
P.B.: De un singur lucru nu o poți acuza pe actuala primăriță, și anume că îi este frică de ceva. Dânsei nu îi e frică de nimic, câteodată am senzația că nici de Dumnezeu. Actualul primar al Craiovei nu este genul care să accepte bătălii câștigate la masa verde de aceea cred că este în totalitate în asentimentul meu că alegerile în două tururi sunt corecte și democratice. Dacă punctajele de la partid nu o lasă să spună adevărul, atunci o provoc eu acum să iasă și să le explice craiovenilor de ce le e lor mai bine cu o lege în care un primar poate să iasă cu doar 10% din voturile tuturor celor care au drept de vot din urbea respectivă. De ce se ascunde PSD după o prevedere care îngrădește libertatea de exprimare a votantului? De ce le este frică?