4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnirea - o altfel de comună

Unirea – o altfel de comună

Comuna Unirea, aflată la 60 de kilometri de Craiova, este în continuă dezvoltare datorită planurilor de modernizare cu ajutorul banilor europeni, care vizează investiții în educație, sănătate și nu numai. „Comuna noastră este deosebită, pentru că este o comună tânără, în care se munceşte, iar eu sunt mândru că sunt în fruntea acestor oameni“, a spus primarul localităţii Unirea, Marin Bădoiu.

Educaţia tinerilor – prioritară

De 16 ani, de când Marin Bădoiu a preluat ştafeta la conducerea primăriei, localitatea s-a dezvoltat încontinuu. Unul dintre cele mai importante domenii în care s-a investit a fost educaţia tinerilor. „Este obligatoriu să investim în educaţie pentru că de aici pleacă toate lucrurile bune, iar copiii sunt viitorul ţării“, a spus primarul.
În comuna Unirea, condiţiile create de autorităţile locale pentru elevii şcolii gimnaziale, dar şi pentru copiii de grădiniţă sunt dintre cele mai bune. În urmă cu şase ani a fost construit Căminul Cultural, locul unde elevii desfășoară activităţi extra­şcolare, dar unde şi sătenii pot organiza diverse evenimente. Tot aici se află şi biblioteca din comună, unde există și programul Biblionet.
Alt loc cu care comuna Unirea se mândrește este baza sportivă. După cum spune chiar primarul Marin Bădoiu, Unirea este considerată o comună tânără, asta pentru că tinerii sunt atraşi atât de condiţiile create de autorităţile locale, de activităţile pe care le pot întreprinde în comună, cât şi de învăţământul de aici. Pentru cei aproximativ 500 de elevi din localitate, baza sportivă reprezintă unul dintre locurile unde ei se pot relaxa, iar construirea acesteia era necesară. Pe lângă baza sportivă a şcolii, în Unirea există şi un teren de fotbal, dotat cu vestiare. Investiţiile nu se opresc aici, căci primarul vrea să amenajeze anul acesta o sală de sport pentru ca elevii să-şi poată desfășura orele de educaţie fizică în condiţii decente, chiar şi atunci când afară plouă sau ninge. „Ne gândim că pentru cei 500 de copii care învaţă aici este importantă o sală de sport pentru ca ei să poată face mişcare şi iarna“, a precizat primarul comunei Unirea.

Piaţă modernă pentru comercializarea produselor locale

Comuna Unirea se mândreşte cu localnicii săi, care investesc în agricultură şi nu îşi lasă pământurile nemuncite. „Sunt 15-20 de asociaţii de fermieri din comună care lucrează aproximativ 200-300 de hectare şi care au utilajele necesare“, a mai precizat Marin Bădoiu. Sătenii au la dispoziție, de șase ani, o piaţă agroalimentară unde vin săptămânal să-şi vândă produsele sau să cumpere cele necesare. „Piața este în totalitate acoperită, are grupuri sanitare, camere pentru brânzeturi, pentru carne, şi sunt două persoane care se ocupă de curăţenie. În fiecare duminică, oamenii vin şi îşi valorifică producţia în condiţii civilizate“, a declarat primarul.

Sănătatea – importantă

Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor sunt, de asemenea, importante. În acest sens, pe lângă măsurile constante pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, este prevăzută și dotarea cu o mașină de pompieri. „Anul acesta vreau să aducem o maşină de pompieri pentru urgenţele ce au loc la nivelul comunei noastre. Printr-un proiect realizat cu grupul de acțiune locală Calafat, vom rezolva şi acest punct sensibil al comunităţii pe care o reprezint. La orice oră din zi şi din noapte se poate interveni pentru incendiile de care sper să nu avem parte“, a mai precizat primarul. În comună sunt deschise şi două farmacii, de unde localnicii îşi pot cumpăra medicamentele prescrise de cei doi medici din Unirea.

Apă, canalizare şi asfaltare – proiectele pentru 2016

Alimentarea comunei cu apă potabilă, sistemul de canalizare, dar şi asfaltarea drumurilor principale reprezintă proiectele pe care Marin Bădoiu urmează să le ducă la bun sfârșit. Finanţarea acestora va fi făcută din bani europeni, căci bugetul local de anul acesta este mai mic decât cel din anii trecuţi. Reţeaua principală a sistemului de alimentare cu apă potabilă din comuna Unirea este finalizată.
„Persoanele care solicită racordarea la apă vor fi legate la sistem. Putem începe racordările la apa potabilă chiar de săptămâna viitoare“, a precizat Marin Bădoiu. Autorităţile locale aşteaptă aprobarea proiectului pe fonduri europene pentru crearea unui sistem de canalizare, iar primarul speră ca în viitorul apropiat şi această problemă să fie rezolvată.
„După ce vom rezolva problema canalizării, vom începe asfaltarea drumurilor principale. O vom lua în ordine cronologică pentru că nu vrem să asfaltăm, ca apoi să spargem asfaltul pentru a face sistemul de canalizare“, a spus primarul comunei Unirea.
De asemenea, mai este prevăzut un proiect al Consiliului Județean care include asfaltarea drumului ce leagă judeţele Olt, Mehedinţi şi Dolj, proiect în care este prevăzută şi asfaltarea unei porţiuni de drum din comuna Unirea.
Iluminatul public era o necesitate a comunei pe care primarul a reuşit să o rezolve. Cu aproximativ 90.000 de lei, bani din bugetul local, mai bine de 30 de kilometri din localitate beneficiază de iluminat public. „Până anul trecut, toată comuna era în beznă pentru că nu avem nici măcar condiţiile necesare pentru a o ilumina. Acum Unirea beneficiază de iluminat public, iar lucrările se apropie de final.
Am realizat totul la un preţ redus pentru că am folosit şi becuri care au un consum mic“, a mai spus Marin Bădoiu, primarul comunei Unirea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS