Reper important pe harta Olteniei, orașul Segarcea este cunoscut drept un important centru viticol, situat la mai puțin de 30 km de Craiova. Locuitorii lui sunt oameni gospodari, cu grijă pentru ce le-a oferit natura, și care muncesc cu îndârjire pentru a scoate tot ce este mai bun din solurile îmbelșugate.
La intrarea în localitate se află Spitalul Orăşenesc Segarcea, la care oamenii din 14 comune alăturate apelează ori de câte ori au nevoie. Spitalul este echipat cu aparatura necesară şi cu medici bine pregătiţi. Două aparate pentru anestezie, un ecograf performant şi un aparat de radiologie fac parte din dotările aduse de curând. Iar pentru ca echipa de medici să fie completă, anul acesta a fost scos la concurs un post pentru un medic neurolog, urmând să fie adus în Segarcea și un medic oftalmolog. „Încercăm să obţinem acreditarea privind Spitalul Orăşenesc, însă o problemă o reprezintă ambulatoriul, care a luat foc la începutul anului 2015. În acest sens, vom reabilita clădirea ambulatoriului Spitalului Orășenesc, în cursul anului 2016, pe baza unui proiect finanțat din bugetul local“, a spus viceprimarul Nicolae Tutunaru.
Centrală termică pentru elevii din liceu
De când Nicolae Popa a fost ales edil, iar Nicolae Tutunaru viceprimar, au fost făcute demersurile necesare pentru ca oraşul Segarcea să fie adus la standardele oraşelor moderne şi dezvoltate. Deşi numărul locuitorilor nu este suficient de mare pentru a fi accesate cu uşurinţă fonduri europene, primăria a făcut eforturi semnificative pentru a le asigura locuitorilor cele mai bune condiţii. Şi cum banii sunt puţini, un prim domeniu vizat a fost cel al învăţământului. Astfel, la Liceul „Horia Vintilă“ a fost implementat un proiect pe fonduri europene care a dus la dotarea centrului de învăţământ cu centrală termică: „Am reuşit să atragem aceste fonduri şi să le creăm elevilor condiţii bune“, a adăugat viceprimarul Nicolae Tutunaru.
De asemenea, tot în 2016, Primaria orașului Segarcea, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, (PNUD), Fondul Global de Mediu (GEF) și Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, derulează Proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile şi comunităţile cu venituri mici din România“.
În cadrul acestui program se urmăreşte creşterea gradului de confort termic în clădiri publice și de locuit, reducerea pierderilor de căldură şi a consumurilor energetice, reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi alimentare cu apă caldă de consum, creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale şi promovarea surselor regenerabile de energie.
În cadrul proiectului mai sus-menţionat, PNUD va suporta costurile materialelor ce se vor utiliza pentru reabilitarea termică a Liceului Tehnologic „Horia Vintilă“, iar primăria urmează să finanțeze din bugetul propriu manopera necesară.
Culturi de viță-de-vie cu legende
Principala activitate a locuitorilor din Segarcea este, în continuare, agricultura. Se cultivă în special viţă-de-vie, datorită faptului că pământul rodnic şi clima destul de blândă favorizează dezvoltarea acestei culturi destul de pretenţioase. Cultura viţei-de-vie în această zonă este înconjurată de o mulţime de legende. Cea mai populară este cea legată de denumirea „Dealul Robilor“, care are legătură cu „robeții“, copiii pe care obișnuiau să-i răpească tătarii pentru a-i transforma în sclavi. Viceprimarul oraşului Segarcea spune că de când s-a dus vestea că aici vinul roşu şi aromat se obţine în cantităţi importante, mulţi dintre turiştii care vin să viziteze Oltenia nu uită să poposească şi în Segarcea. Însă nu doar cultura de viţă-de-vie reprezintă o îndeletnicire a celor care locuiesc în oraș, ci şi cultura cerealelor, care încearcă să facă faţă încercărilor grele la care au fost supuse de condiţiile meteorologice din ultima perioadă.
16.700.000 lei pentru asfaltare, în 2016
În ceea ce priveşte punerea la punct a infrastructurii oraşului Segarcea, din 2010 localitatea face parte dintr-un proiect privind introducerea rețelei de apă şi canalizare. Conform viceprimarului Nicolae Tutunaru, proiectul se apropie cu pași repezi de final, urmând ca în perioada imediat următoare să fie realizate probele pentru rețeaua de canalizare: „Până la finalul acestui proiect, am fost nevoiți să sistăm toate lucrările de astfaltare. Dar cum anul acesta proiectul va fi gata, ne vom concentra pe asfaltarea străzilor din oraş“.
În anul 2016, Primăria Segarcea implementează Proiectul „Мodernizare străzi OG 28 orașul Segarcea, județul Dolj“ din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală aprobat prin contractul de finanțare nerambursabilă nr. 12474 din 27.08.2015, încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Primăria Segarcea. „Astfel, vom beneficia de fonduri nerambursabile pentru asfaltarea a încă 5,2 kilometri din orașul nostru, iar lucrările au demarat la începutul lunii martie 2016, cu termen de execuție de patru luni“, a precizat viceprimarul. Valoarea acestui proiect se ridică la 5.700.000 de lei, iar acești kilometri se adaugă celor 11 deja asfaltați.
Pe lângă cei 5,2 km modernizați prin Programul Național de Dezvoltare Locală, Primăria Segarcea va mai asfalta din fonduri proprii aproximativ 11 km de străzi din oraș, valoarea investiției ridicându-se la 11.000.000 de lei.
Iar pentru că locuitorii din oraş au nevoie de distracţie şi relaxare, în Segarcea a fost înfiinţată şi o nouă casă de cultură. Rolul acesteia este de a găzdui evenimente precum reprezentaţii teatrale şi concerte. Pe baza unui proiect depus la Agenţia Fondurilor pentru Mediu, a fost posibilă şi reabilitarea Parcului „Domeniile Coroanei“, un punct de atracţie pentru cei care vin în Segarcea. Valoarea proiectului a fost de 600.000 de lei, din care 500.000 sunt proveniți de la Administrația Fondului pentru Mediu.