În comuna Vârtop, lucrurile s-au schimbat în bine, în ultimii patru ani, de când edilul Constantin Dobrescu administrează această localitate. Renovarea şcolii, construirea unui cabinet stomatologic şi introducerea iluminatului public în comună sunt doar câteva dintre marile proiecte realizate. Edilul comunei Vârtop, Constantin Dobrescu, s-a străduit să renoveze un bloc de locuințe. Construit pe vremea comunismului, acesta era în paragină și avea nevoie de renovări. „S-a făcut această investiţie în locuinţele sociale, din dorinţa de a le asigura cazare celor care trebuie să ajungă zilnic în comuna noastră. Peste 80% dintre profesori fac naveta și au nevoie de susținere din partea noastră. S-a reabilitat blocul, cu patru apartamente, căruia nu i se mai făcuseră îmbunătăţiri şi era degradat. Începând de anul viitor va putea fi locuit. Tot ce mai lipseşte de aici este centrala termică“, a afirmat Constantin Dobrescu, primarul comunei.
Alt proiect ambițios bifat de edilul comunei a fost introducerea iluminatului public cu becuri economice. Avantajul acestei investiții îl reprezintă reducerea consumului de energie în localitate. „Unul dintre cele mai mari proiecte duse la bun sfârșit este legat de iluminatul public. Când eram viceprimar, erau patru-cinci becuri în comună. Acum, oamenii sunt mulțumiți că există iluminat public în toată comuna. Se economisește foarte multă energie. 400 de leduri economice consumă cât 20 de becuri normale“, a mai afirmat edilul.
„Străzile de utilitate maximă vor fi asfaltate luna aceasta“
O necesitate pentru comună în acești ani a fost asfaltarea străzilor. Banii pentru asfaltare au venit de la guvern. Lucrările se apropie cu pași repezi de final. „Este una dintre investițiile de succes care s-au făcut în Vârtop. Au fost prevăzuți 80 km de drum, în zona centrală. La noi era mare nevoie de acest lucru, pentru că în comună nu exista nici un metru de asfalt. Erau noroaie și în fiecare an trebuia să pietruim. Pentru că nu se investise deloc în comună de la Revoluție, am insistat peste tot să putem primi bani astfel încât să facem investiții. S-au depus oferte pentru asfaltatori, iar luna aceasta lucrările trebuie să se finalizeze. Străzile de utilitate maximă vor fi asfaltate“, a adăugat primarul Constantin Dobrescu.
Pentru ca locuitorii să beneficieze de condiții asemănătoare cu cele din mediul urban, autoritățile locale au construit în comună și un cabinet stomatologic, astfel încât localnicii, mulți dintre ei bătrâni, să nu mai fie nevoiți să meargă la zeci de kilometri până la un specialist. „Toți cei care au nevoie de consultații sau tratament stomatologic găsesc aici, două zile pe săptămână, un medic stomatolog, care dispune de aparatură nouă“, a adăugat edilul.
S-a introdus sistem de monitorizare video în comună
Totodată, din 2012 și până acum, fântânile publice au fost acoperite și s-a lucrat și la două poduri de maximă importanţă pentru comună. În plus, s-a renovat sediul primăriei, la care a mai fost construit un corp nou, iar postul de poliție a fost și el reabilitat.
Schimbările au continuat cu introducerea sistemului de monitorizare video în comună, ceea ce a dus la creșterea gradului de siguranță a locuitorilor. „Sistemul de monitorizare video uşurează foarte mult munca autorităţilor, întrucât furturile şi toate celelalte probleme de la nivelul comunei au început să dispară. Urmează ca şi la şcoală să fie introdus. Avem și sistem audio, prin care oamenii sunt informaţi cu privire la ceea ce este nou în comună“, a completat edilul-șef.
Nici modernizarea școlii și a bazei sportive nu au fost neglijate. „Am reușit să renovăm școala și grădinița. Unitatea școlară a fost zugrăvită, au fost construite grupuri sanitare, s-a înlocuit vechiul gard și s-a amenajat curtea interioară“, a mărturisit primarul comunei Vârtop.
Toate aceste investiții ar fi fost imposibile fără susținerea contabilului. „Relația dintre primar și contabil este foarte importantă. Se întocmeşte un buget, care este ca un plan de bătaie pe un an. Tot timpul trebuie să existe colaborare foarte strânsă, astfel încât lucrurile să prindă contur într-o localitate, așa cum este la noi. Aspectul comunei s-a schimbat în ultimii ani, s-au făcut foarte multe renovări și s-au asfaltat străzile, ceea ce era o necesitate“, a afirmat Ligia Firuț, contabilul Primăriei Vârtop.
„Cadastrarea este prioritară pentru viitor“
Linia modernizărilor continuă în localitate, iar următorul proiect care se va realiza în perioada 2016-2020 este cadastrarea. Edilul îşi doreşte să obțină fonduri europene pentru asta. „Împărţirea terenurilor este o prioritate pentru locuitorii comunei. Sectorul agricol este destul de dezvoltat în zona noastră. Este o zonă cerealieră. Aici se cultivă în special grâu, porumb, floarea-soarelui. Pentru oameni este foarte important să aibă o evidență clară a terenurilor. Cadastrarea este următorul proiect din lista noastră de priorităţi“, a mai afirmat edilul Constantin Dobrescu. Lucrurile nu se opresc aici. Una dintre marile dorințe ale primarului este modernizarea pieţei de desfacere, pentru crearea unor spaţii de depozitare a produselor. Prin accesarea fondurilor europene, edilul mai urmărește să fie introdusă și rețeaua de canalizare în comună, astfel încât condițiile de trai să fie din ce în ce mai ridicate.