Transalpina Fest, organizat de Consiliul Judeţean Gorj, a făcut să răsune Munţii Parâng timp de trei zile, în Rânca. Voia bună, distracţia, drumeţiile montane, competiţiile de mountain bike şi spectacolele de muzică populară şi rock au făcut ca toate categoriile de participanţi la manifestări să fie mulțumite. Punctul culminant a fost concertul rock de sâmbătă seară, unde capete de afiş au fost Trooper şi Cargo. Mii de spectatori au venit în faţa scenei amenajate lângă Muzeul Civilizaţiei Montane din Rânca şi au cântat alături de trupele lor preferate. Spectacolul s-a întins până târziu în noapte şi s-a încheiat cu un uriaş foc de tabără. Membrii celor două trupe au fost la prima experienţă de acest gen şi au împărtăşit bucuria celor veniți să se distreze la cota 1.650.
Trei zile de festival
La Rânca s-a desfășurat, în perioada 19 – 21 august 2016, „Transalpina Fest“, un complex de evenimente desfășurate în cadrul Programului de promovare turistică a județului Gorj – „Vino acasă la Brâncuși!“, aflat la cea de-a treia ediție. Programul a fost lansat în 2014 de Consiliul Județean Gorj în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în fiecare an adăugându-se noi parteneri. La realizarea ediției din acest an au participat Primăriile din Novaci și Baia de Fier, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului „Acasă la Brâncuși“, Asociația „Trix Bike“, Asociația „ACS Raideri Târgu Jiu“, Asociația Concesionarilor Corneșul Mare Rânca, Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică Târgu Jiu, precum și instituțiile subordonate Consiliului Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, Serviciul Public Salvamont Gorj, Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“. Organizatorilor li se alătură ca parteneri Obștile din zona Rânca, Primăriile din Polovragi și Crasna, pensiunile Gabriel, Eden și Cabana Teleschi, Asociația Libertatea Tinereții și Decathlon.
Ce a inclus programul?
Programul vizează promovarea turismului montan în Gorj, a drumețiilor în natură, într-un peisaj spectaculos care poate oferi călătorului emoții și experiențe de neuitat. Transalpina, drumul care atinge în Gorj cea mai înaltă cotă pe o șosea din România, la 2.145 m, este tranzitat în perioada de vară de zeci de mii de turiști care admiră priveliștile și se bucură de aerul curat al muntelui. Prin evenimentele organizate pe parcursul celor trei zile la Rânca, turiștii au avut parte de un program complex care să le ofere distracție și relaxare, concursuri sportive (mountain bike, motociclete, buggy-cars), spectacole, dar și prezentarea de meșteșuguri populare, produse tradiționale și bucătărie ciobănească, propunându-le să petreacă un weekend de excepție în Gorj. Vineri, 19 august, după deschiderea oficială de la ora 17.00 au susţinut concerte naistul Nicolae Voiculeț, Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu“, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ care i-a avut ca invitați de marcă pe artiștii Sava Negrean Brudașcu și Dumitru Fărcaș. Sâmbătă, 20 august, a fost ziua pasionaților de mountain bike, participanții întrecându-se în probe dificile pe traseu montan în cadrul concursului „Transalpina Bike Fest“, dar și ziua motocicliștilor care au circulat în paradă până la Târgu Jiu, unde au vizitat Ansamblul brâncușian „Calea Eroilor“. Seara s-a încheiat cu un concert rock în care au evoluat formațiile Trooper și Cargo.
Festival de folclor pastoral
Duminică, 21 august, s-au desfășurat concursurile de autocross buggy și Festivalul de folclor pastoral „Transalpina“, eveniment ce a reunit formații folclorice din Novaci, Baia de Fier, Polovragi, Crasna, Runcu și Hunedoara. Pe parcursul celor trei zile, turiștii au putut vizita Târgul Meșterilor Populari și Produselor Tradiționale din Gorj, Vâlcea, Argeș și Dolj, organizat pe platoul din fața Muzeului Civilizației Montane, la intrarea în Rânca dinspre Novaci. Copiii, dar și adulții s-au putut distra cu face-painting, mimi, tir cu arcul și airsoft. Au fost vizitate și alte obiective turistice din zonă, Peștera Polovragi, Peștera Muierii, Cheile Oltețului, zone unde natura a creat adevărate minuni și, la Târgu Jiu, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, creație a celui mai important sculptor modern al secolului XX, Constantin Brâncuși.