3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDepozitul Ecologic Mofleni, în slujba comunității doljene

Depozitul Ecologic Mofleni, în slujba comunității doljene


Grupul Eco Sud S.A., lider pe piață de peste 14 ani în tratarea și eliminarea deșeurilor produse de populație în diverse zone din România, gestionează în prezent patru  depozite ecologice de deșeuri (la Mofleni, Vidra, Teleorman și Giurgiu) și o cantitate zilnică de peste 2.300.000 kilograme de deșeuri produse de populație, pe o suprafață ecologică pentru gestiunea deșeurilor de peste 1.400.000 mp.
Depozitul Ecologic Mofleni,  situat în zona de sud-vest a municipiului Craiova, este un proiect Eco Sud care face parte dintr-un contract de asociere cu Consiliul Local al Municipiului Craiova. Investițiile realizate de Eco Sud în acest depozit reprezintă soluții moderne prin concepție, fiind bazate pe tehnologii de avangardă în domeniul depozitării și eliminării deșeurilor. Depozitul Mofleni susține, de peste 10 ani, servicii importante, de utilitate în județul Dolj, folosind tehnologii performante de depozitare și tratare a deșeurilor, cu scopul asigurării unui mediu sănătos de viață pentru populație și pentru a asigura protejarea mediului înconjurător. Tehnologia depozitării la Depozitul Mofleni respectă toate prevederile normativului tehnic privind stocarea deșeurilor și  funcționează conform normelor Comunității Europene și a legislației române în vigoare.
De-a lungul vieții, Depozitul Mofleni se dezvoltă etapizat, evoluând spre un  număr de 30 de celule de stocare a deșeurilor. Acesta deține mai multe sisteme, care asigură eliminarea în siguranță a deșeurilor colectate: sistem de drenaj, bazine de colectare a levigatului (lichidul rezultat din descompunerea deșeurilor), sistem de colectare a gazelor de depozit (metan, dioxid de carbon, azot, compuși organici volatili nemetanici). Alte dotări ale acestui depozit sunt zona de acces și staționare; cântarul și echipamentul destinat cântăririi deșeurilor; cabina operatorilor; ateliere de reparații; echipamente de curățare a roților utilajelor de transport deșeuri; zone de securitate pentru deșeurile care nu pot fi acceptate la depozitare; utilaje pentru tratarea și depozitarea deșeurilor (buldozere, compactoare, excavatoare, dumpere, autocamioane și autocisterne); stații de epurare levigat și gospodăria de carburanți.
Pentru minimizarea mirosului emanat din deșeuri, Eco Sud depune la Mofleni eforturi permanente de limitare a emisiilor: deține un sistem complex care arde controlat gazele produse prin descompunere; deșeul compactat este acoperit cu material de construcții și pământ; bazinele cu levigat (lichidul scurs în urma descompunerii și ploilor) sunt acoperite permanent; echipa administrativă a Depozitului Mofleni merge lunar pe terenul intermediar care separă comunitatea de spațiul depozitului și constată situația mirosului degajat; Eco Sud realizează analize care oferă indicii cu privire la intensitatea gradului de miros și anume atunci când devine sesizabil și produce disconfort olfactiv. În paralel cu toate aceste lucruri, în fiecare primăvară și toamnă, se realizează plantare de perdea forestieră care înconjoară depozitul.
Din dorința de sustenabilitate, la Depozitul Ecologic Mofleni este planificată realizarea unei instalații de captare și valorificare energetică a biogazului. Instalația va produce energie electrică din arderea biogazului generat de depozitul de deșeuri menajere. Biogazul va fi colectat, tratat și după aceea transportat la turbinele pe gaze ale căror generatoare vor produce, în cele din urmă, energie electrică. Această energie electrică va fi oferită gratuit de către Eco Sud atât școlilor și spitalelor din Craiova și din județul Dolj, cât și familiilor defavorizate. Prin aceste acțiuni, Eco Sud dorește să își aducă contribuția în interiorul comunităților unde operează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS