2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCraiova merită să rămână un municipiu curat, iar Eco Sud face toate eforturile pentru oraș

Craiova merită să rămână un municipiu curat, iar Eco Sud face toate eforturile pentru oraș

Eco Sud a invitat luni ziariștii la Depozitul Ecologic Mofleni pentru a prezenta Celula 5 a depozitului de gunoi. Motivul? Capacitatea depozitului ecologic se apropie de nivelul maxim și este nevoie de soluții urgente luate împreună cu autoritățile pentru ca orașul Craiova să nu intre într-o criză a ridicării gunoaielor de pe străzi. „Capacitatea de depozitare, la această oră, se apropie cu pași rapizi de un maxim. Eco Sud a tot notificat atât autoritățile locale, cât și autoritățile de reglementare în domeniu despre situația existentă la depozit. Cu toate că este un depozit ecologic, construit în conformitate cu cele mai exigente cerințe de mediu existente pe plan european, este la ora asta într-un impas din cauza epuizării acestei capacități. Am subliniat de foarte multe ori în discuțiile cu autoritățile că municipiul Craiova și județul Dolj au privilegiate datorită acestei investiții realizate în 2002 și, ca o consecință a acestei investiții, municipiul se află pe o hartă europeană a bunelor practici ecologice prin existența acestui depozit. Totodată, depozitul ecologic Mofleni a fost și este ancora principală care a dus la atragerea de fonduri europene pe tot ceea ce înseamnă dezvoltarea managementului deșeurilor în județul Dolj“, a declarat Dan Stănoaia, director comercial al Eco Sud.
Eco Sud speră că în cel mai scurt timp va rezolva problemele cu autoritățile din Craiova, iar orașul nu va înregistra o criză a gunoiului, pentru că toată lumea își dorește să rămână un oraș curat, cu aer proaspăt și ferit de boli, care să le facă viața frumoasă locuitorilor și turiştilor.
Eco Sud a primit săptămâna trecută autorizația de construire a următoarei Celule – C6 – și a declarat deja începerea lucrărilor, dar acestea depind în mare parte de finanțarea pe care urmează să o asigure autoritatea.
„Cât ne ține buzunarul și putem, facem lucrări, în speranța că în această perioadă autoritățile locale vor reuși într-un final să parcurgă cele peste 4.000 de pagini din nota de fundamentare. Sunt convins că împreună cu autoritățile vom găsi o soluție pentru deblocarea acestei situații pentru construirea următoarei celule, pentru finanțarea activităților la acest depozit“, a explicat Dan Stănoaia.
Autoritățile și municipalitatea cooperează privind găsirea de soluții privind continuarea managementului deșeurilor în oraș şi județ. Municipiul Craiova şi judeţul Dolj au fost privilegiate faţă de alte orașe şi județe din România prin investiția realizată în 2002 și care a pus municipiul pe harta europeană a bunelor practici ecologice.
Între timp se fac eforturi pentru mărirea capacității de depozitare la Celula 5 prin aducerea la Mofleni a celui mai mare utilaj din țară pentru compactare, însă nu se știe dacă se va reuși acest lucru până la realizarea Celulei 6.
Acum, totul depinde de municipalitate și de răspunsul la fundamentarea depusă de Eco Sud. Potrivit directorulul economic Bogdan Irimia, solicitarea trimisă primăriei pentru ajustarea tarifului de depozitare a deșeurilor a fost realizată după cele mai stricte prevederi încă din anul 2016, iar în ianuarie 2017 au fost depuse ultimele solicitări.
„Ajustarea tarifului are la bază o fundamentare de tarif, reglementat de Ordinul 109, în care sunt specificate toate tipurile de cheltuieli pe care depozitarul, în speță Eco Sud, este îndreptățit să și le recupereze. UAT-urile sunt proprietarii deșeurilor și trebuie să asigure acoperirea cheltuielilor și a unei cote de profit pentru operator. Vorbim de un leu și 10 bani de persoană, pe lună. Acesta este impactul majorării de tarif asupra populației“, a precizat Bogdan Irimia, director economic la Eco Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS