Lucian-Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj, candidat independent la funcția de primar al municipiului Craiova, este singurul competitor din cursa pentru alegerile locale din 11 iunie care propune o viziune pozitivă și pragmatică pentru administrarea orașului.
Domnule Săuleanu, ce fel de primar veți fi?
Craiovenii au nevoie de un primar care să știe să facă administrație. Un primar independent, care să nu urmărească interesele unui partid. E nevoie de un om care să pună primăria în folosul comunității, pentru dezvoltare. Primăria Craiovei nu trebuie să mai fie niciodată folosită ca o trambulină pentru diverse funcții la București. Cred că orașul trebuie condus de cineva cu o carieră solidă în spate, cu experiență profesională și de viață suficientă. Să fii politician nu este o profesie. Cu atât mai mult cred că un om cu pregătire juridică este capabil să administreze un oraș. Cunosc legea și știu să o aplic. Craiovenii au nevoie de un om care să le poată asigura un oraș dezvoltat, curat, modern și sigur, nu de un politician. Ce fel de primar am să fiu? Unul care va rămâne în Craiova nu numai până la sfârșitul mandatului, ci și până la sfârșitul vieții. Voi fi un primar care se va putea uita oricând în ochii celor care l-au votat.
Ce lipsește Craiovei și ar trebui să fie prioritate pentru viitorul primar?
Multe lucruri îi lipsesc orașului, de la infrastructură până la economie locală și un stil de viață confortabil. Prioritare sunt toate și cu strânsă legătură între ele. Pe lista mea, printre primele locuri se află dezvoltarea economiei locale și atragerea de investitori, care vor reduce automat numărul de șomeri și vor facilita integrarea tinerilor pe piața muncii. Pe scurt, Craiova trebuie să devină un loc în care tinerii vor să vină, nu să plece. Un exemplu, precum Timișoara și Cluj. Avem toate datele pentru asta și vă garantez că o putem face.
Ce înțelegeți prin dezvoltarea economiei locale?
Dezvoltarea economiei locale presupune crearea unor parcuri industriale, atragerea de investitori, dar și identificarea și susținerea antreprenorilor locali. Înființarea unui Consiliu Economic Consultativ, format din oameni de afaceri craioveni, va fi un demers esențial. Este necesară dezvoltarea antreprenorilor craioveni prin transformarea orașului în Centru de inovație. Orașul are nevoie de creșterea gradului de tehnologizare, are nevoie de soluții de fluidizare a traficului, de îmbunătățirea transportului în comun, însă nu are soluții tehnice. Craiova are ingineri buni, care pot să ofere soluții tehnice pentru rezolvarea problemelor urbane. Cred că este momentul să folosim pe deplin resursele de muncă și inteligență ale orașului, altfel cu toții vom avea de pierdut.
Ce măsuri aveți pentru infrastructură?
Îmbunătățirea și extinderea acesteia: străzi, apă, canal, în special în cartierele de la periferia orașului; îmbunătățirea serviciilor regiilor de termoficare și apă (prin contorizare și transparență) în beneficiul craiovenilor. Una dintre marile probleme ale Craiovei este disciplina în construcții. Nu atât lipsa reglementărilor, cât nerespectarea acestora. O prioritate va fi aplicarea strictă și fără excepții a acestor reguli. Asta nu exclude o revizuire atentă a planului de urbanism. Nerespectarea unor norme ascunde probleme mai adânci, pe care trebuie să știi să le identifici. Eu știu să aplic legea.
Craiova are nevoie de un primar drept, cinstit, un om care nu are nevoie să se îmbogățească din avutul public.
Absolvent în 1997 al Universității din Craiova, Facultatea de Drept, Lucian Săuleanu este doctor în drept din 2000 și profesor universitar la aceeași facultate. Începând cu anul 2015, este decanul Baroului Dolj.
Comandat de Lucian-Bernd Sauleanu, executat de SC Media Sud Europa SA, CUI mandatar 24170009